Burning Witches: The Witch Of The North

0 66

Založba: Nuclear Blast Records
Datum izida: 28. 5. 2021
Produkcija: Schmier
Dolžina albuma: 61.09 min
Zvrst: Heavy Metal
Ocena: 9.0/10


Burning Witches so švicarska vseženska heavy metal zasedba, ki izdaja že svoj četrti album v razmaku petih let, kar je prav neverjetno. Pri tem je treba vzeti v obzir, da je skupina šla skozi nekaj tranzicij, ki bi lahko drastično vplivale na zvok in slog, zlasti v smislu, da nova glasba ne bi mogla kakovostno dohajati značaja preteklih, zlasti izvrstnih prvih dveh albumov, ki sta glede na mladost in relativno neizkušenost ekipo, pomenila za javnost, ki stavi kaj na heavy metal, pravo odkritje. Dejansko so punce več kot le pravo odkritje. Posedujejo vse. Igrajo z izjemnim žarom, na vso moč, brezkompromisno in polno angažirano. Imajo talentirano ekipo glede občutka za komponiranje in pisanje markantnih in pečatnih fraz in predvsem enoviti fokus v doseganju cilja. Vedo kaj hočejo. Obenem pa so odlične glasbenice.

No, tretji album »Dance With The Devil«, sicer v vsem kredibilen in kompetenten, je kazal nekatere znake da punce ne povedo več mnogo novega, zato je napoved novega albuma po vsega dobrem letu dni, spremljala blaga skepsa. A so bili strahovi in pomisleki povsem odvečni. Očitno je moral bend opraviti še eno menjavo v postavi in sicer na poziciji kitare, kjer je na mesto Sonie Nusselder sprejel novinko Larisso Ernst, ki je več kot odlično zapolnila vrzel glavne kitarske solerke v skupini.

Punce so spravile skupaj deset komadov, dva preludija in krajši teatralni zaključek. Glasbe je torej več kot uro. Kdor bo posegel po količinsko omejeni izdaji, bo deležen uživanja v odlični priredbi SAvatage klasike In The Hall Of The Mountain King. Komadi merijo večinoma med pet in šest minut, kar je dokaz, da so zelo detajlirani, polni prevratov, dodatnih okrasnih vložkov, razdelanih mid-eight pasaž, večkrat pa jih spremlja graduirano stopnjevanje atmosfere na uvodnih delih. In, če smo ob imenu Burning Witches radi naštevali zvočno in slogovno pajdašenje s skupinami, kot so Judas Priest, Accept in ker je vokal ženski, povleče vsa stvar še na Warlock – torej je pred nami tipski germanski princip pristopanja do tevtonskega metala,  pa prinaša album »The Witch Of The North« kar nekaj manevrov, ki nakazujejo, da so se dekleta podala v razgibavanje kalupa rifovskega nažiganja ter skušala poseči po širšem arzenalu aranžiranja. The Flight of Valkyries je denimo en takšnih zanimivih odklonov, kjer lep del komada pluje na akustiki, preden se Burning Witches raztogotijo in razbesnijo v bliskajoči metalski elementarnosti.

Album ponuja znova briljantno in skrajno nasršeno produkcijo, ki upepeljuje in ne pušča za seboj preživelih. Jedko, našobljeno in ošiljeno rifovsko plazovitost in več kot všečno, ritmično kanonado v kontrastnem ravnovesju, medtem ko je vokal Laure Guldemond poglavje zase. Dejansko personificira vse tisto kar stoji za imenom Burning Witches.

»The Witch Of The North« navdušuje od začetka do konca in velja za najmočnejši dosežek skupine do tega dne, kar je pravzaprav pravi mali čudež, saj so punce, kot povedano,  v vsega petih letih izdale kar štiri studijske albume. A najnovejši je daleč najpretočnejši, najmračnejši, najbolj poguben in vsekakor tudi najbolj neustrašen! Premora torej ni. Kemija je tu, ideje ne usihajo, kreativna pronicljivost in seveda ambicije ostajajo. Odlično opremljen v osnovi klasično tevtonsko metalsko zasnovani izdelek, ki se šibi od vraž, urokov in gneva pravoverne heavy metal drže kvinteta, ki je s tem albumom dokončno zacementiral svoj glasbeni format.

Avtor: Aleš Podbrežnik


Seznam skladb:
1. Winter’s Wrath
2. The Witch Of the North
3. Tainted Ritual
4. We Stand As One
5. Flight Of The Valkyries
6. The Circle Of Five
7. Lady Of The Woods
8. Thrall
9. Omen
10. Nine Worlds
11. For Eternity
12. Dragon’s Dream
13. Eternal Frost

Zasedba:
Laura Guldemond – vokal
Romana Kalkuhl – kitara
Larissa Ernst – kitara
Jeanine Grob – bas kitara
Lala Frischknecht – bobni

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki