Caravan: It’s None Of Your Business

0 119

Založba: Madfish
Datum izida: 8. 10. 2021
Produkcija: Caravan
Dolžina albuma: 50.04 min
Zvrst: Progressive Rock / Canterbury Scene
Ocena: 9.0/10


Caravan, poleg Soft Machine in Gong, najbolj čislani predstavniki t.i. canterburyske scene, ki so se med nesmrtne ikone progresivnega rocka zapisali s kultnim albumom »In the Land of Grey and Pink« (1971) so se vrnili z novim studijskim dosežkom. »It’s None of Your Business« na katerega so privrženci čakali kar sedem let je naslednik predhodnika »Paradise Filter« (2013).

Čakanje se je splačalo, saj so Caravan, ki so v tem času doživeli odhod dolgoletnega basista Jima Levertona in prihod njegove zamenjave Leeja Pomeroja (v svoji dozdajšnji karieri je sodeloval s številnimi razvpitimi glasbenimi ikonami kot so It Bites, Rick Wakeman, Steve Hackett, Jeff Lyne’s ELO in Yes ter, bizarno vendar resnično, Take That), z »It’s None of Your Business« ustvarili svoj najbolj zanimiv album v zadnjih tridesetih letih, ki na trenutke celo spominja na njihove najboljše čase iz sedemdesetih let prejšnjega stoletja.

Prihod Pomeroya, ki je poleg bobnarja Marka Walkerja prepričljivo najmlajši član te dolgožive angleške skupine, je ustvarjalno pomladil trio progrockovskih veteranov v podobi pevca/kitarista Pyea Hastingsa, ki je obenem edini originalni član, kitarista/violinista/violista Geoffreya Richardsona in klaviaturista Jana Schelhaasa. Tudi tokrat je vlogi gostujočega glasbenika na posameznih skladbah sodeloval dolgoletni pajdaš Jimmy Hastings na flavti in saksofonu. ‘Infuzija’ mladostniške energije je vsekakor pozitivno vplivala na ustvarjalni proces tega albuma, ki v vseh ozirih zasenči za običajne Caravan razmere dokaj povprečnega predhondika »Paradise Filter«.

Poleg izvrstne produkcije že ob prvem poslušanju »It’s None of Your Business« navduši predvsem to, da Caravan ostajajo zvesti svojemu unikatnemu pristop k progresivnemu rocku, ki ga, kljub pogostokrat kompleksnim in veličastnim simfoničnim aranžmajem, zaznamuje ohranjanje melodične strukture posameznih del ter izobilje značilnega angleškega humorja.

Pye Hastings je nedvomno eden izmed najbolj spregledanih skladateljev in piscev besedil ter v tem oziru spada v isto ligo izjemnih avtorjev glasbe in besedil kot sta njegova canterburyska vrstnika Robert Wyatt in pokojni Kevin Ayers. Pye, ki je v Caravan glasbi že od odhoda Richarda Sinclairja od nekdaj dajal prednost melodični strukturi pred jazzovskim ‘kompliciranjem’ in je že večkrat poudaril, da bi Caravan z drugačno promocijo gotovo imeli v svoji preteklost kar nekaj poprockovskih hitov, saj so imeli, kljub neizkoriščenemu komercialnemu potencialu, od vseh predstavnikov canterburyske scene največji občutek za melodične aranžmaje in nalezljive refrene. Pyeov vokal se je z leti stanjšal in ne more več dosegati tako visokih linij kot nekoč, vendar njegova vesela in pozitivistično zaznamovana barva glasu ostaja nedotaknjena.

Že uvodna staritev»Down From London« bo prepričala dolgoletne privržence, da Caravan ostajajo zvesti svojemu prepoznavnemu glasbenemu izročilu; izrazito melodična struktura te skladbe je prepredena z igrivimi simfoničnimi aranžmaji, ki jim na koncu ‘za piko na i’ dodajo temperamentno kitarsko solažo. »Wishing You Were Here«, ki po počasnem uvodu pridobi na ritmičnem tempu, vsebuje tudi nekaj jazzovskih elementov, medtem ko Pyeovo besedilo zaznamuje karakteristični humor s katerim nas zabava že več kot petdeset let.

Naslovna stvaritev spada med najboljše trenutke na albumu, čeprav se v refrenu še kako občuti kako se je Pyeu v zadnjem desetletju stanjšal vokal. Nastop briljantne inštrumentalne sekcije, ki je povsem na ravni tistih iz prve polovice sedemdesetih, bo prepričal še tako zadržane ljubitelje progresivnega rocka, da so Caravan tudi v letu 2021 še kako živi in bolj navdahnjeni od marsikaterih sodobnih progrockerjev. Kombinacija mogočnih godalnih pasaž in raznovrstnih klaviatur skupaj ustvarita navdušujoče orkestralne aranžmaje, medtem ko tako osvežujoče ritem linije Caravan niso imeli že lep čas

»Ready Or Not« zaznamujejo svečani simfonični okraski in melanholično vzdušje s skorajda fatalistično obarvanim refrenom. Akustično usmerjeni »Spare A Thought« vsebuje poudarek na violini ter gostujoči flavti, kar pomeni, da vsebuje številne folkrockovske elemente. V primeru, da Pyeov vokal še ne bi nekoliko načel ‘zob časa’, bi ta stvaritev zvenela kot, da bi bila ustvarjena v prvi polovici sedemdesetih.

»Every Precious Little Thing« je izrazito vesela skladba s poudarkom na prešernih simfoničnih aranžmajih in toplem zvoku Hammond orgel, medtem ko Pyeovo besedilo vnovič dokazuje zakaj Caravan nekateri označujejo kot najbolj angleški band canterburyske scene. »If I Was to Fly«, ki je izšel tudi kot single, kar zaradi izrazito melodičnega refrena, akustične usmeritve in ritmične preprostosti ni presenetljivo, je še najmanj zanimiv trenutek na albumu, čeprav je daleč od tega, da bi izpadel slabo.

Zadnje tri skladbe predstavljajo izjemno kakovosten finale in so glavni razlog zakaj je ta album kot celota izpadel tako dobro in bolj zanimivo kot oba studijska predhodnika. »I’ll Reach Out For You« se z nenadnimi časovnimi prehodi, temperamentnimi kitarsko-klaviaturskimi pasažami in folkrockovskimi aranžmaji na flavti zelo približa definiciji klasičnega Caravan progrockovskega epa iz sedemdesetih. Vmesne inštrumentalne sekcije bodo navdušile vse progrockovske gurmane. »There Is You« je otožna balada, ki jo zaznamujejo krhke klavirske pasaže, nostalgično obarvani godalni aranžmaji in Pyeova melanholična vokalna predstava. Zaključni inštrumental »Luna’s Tuna«, ki je prežet z navdušujočimi godalnimi aranžmaji, se koplje v melanholično-nostalgičnem vzdušju kakršnega so sposobni pričarati samo Caravan.

Caravan so z »It’s None of Your Business« dokazali, da se tudi med pionirji progresivnega rocka še vedno najdejo posamezniki, ki so, kljub temu, da ima večina glasbenikov v banda na plečih že sedem križev, sposobni ustvariti občudovanja vreden studijski dosežek. Po pravici povedano po relativno povprečnem »Paradise Filter« veliko ljubiteljev Caravan ni pričakovalo veliko od »It’s None of Your Business«, saj tudi spremljevalni single »If I Was to Fly« ni odseval siceršnje kvalitete tega albuma. Marsikateri njihovi glasbeni vrstniki na čelu z Yes, ki so v letu 2021 prav tako izdali nov studijski album, bi se od Caravan lahko naučili kako se lahko še vedno ustvari osvežilen in zanimiv dosežek tudi, če se v bandu nahaja samo še eden ali nič originalnih članov.

Avtor: Peter “Dr. ProgRock” Podbrežnik


Seznam skladb:
1. Down from London (4:03)
2. Wishing You Were Here (3:55)
3. It’s None of Your Business (9:40)
4. Ready or Not (4:45)
5. Spare a Thought (4:06)
6. Every Precious Little Thing (4:25)
7. If I Was to Fly (3:23)
8. I’ll Reach Out for You (8:07)
9. There Is You (4:26)
10. Luna’s Tuna (3:14)

Zasedba:
Pye Hastings – kitara, vokal
Geoffrey Richardson – viola, mandolin, kitara
Jan Schelhaas – klaviature
Mark Walker – bobni

Sodelujoča glasbenika:
Lee Pomeroy – bas kitara
Jimmy Hastings – flavta

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki