Cheap Trick: In Another World

0 76

Založba: BMG
Datum izida: 9. 4. 2021
Produkcija: Cheap Trick & Julian Raymond
Dolžina albuma: 45.28 min
Zvrst: Rock ‘N’ Roll / Hard Rock
Ocena: 8.5/10


Cheap Trick, ikonski ameriški rock bend, ki miga od leta 1973 dalje, je v letošnjem letu znova zarogovilil z novim studijskim albumom. Pomenljivo imenovanim »In Another World«, s čimer namiguje, da je tisto kar smo živeli nedavno tega »ušlo«. Ostalo je v sanjah. Bend jih živ dalje. Očitno ga pri tem nič ne zmoti. Tudi v letu 2021 ne. Žar, srčnost in jeklena volja rock’n’rolla ostajajo! Ne stre jih nič. In to skupina gromoglasno sporoča s svojo okroglo 20. studijsko ploščo. V kolikor šteješ poleg tudi album »Christmas Christmas«, se pravi božično kompilacijo predelav in treh izvirnikov, ki je izšla, kot povedano za božič 2017.

Cheap Trick so fenomen. Ne le da z zadnjimi albumi, kot sta »We Are All Allright« (2017) in »Bang, Zoom, Crazy … Hello« (2106) doživljajo nov renesančni razcvet, pač pa njihov velepotentni rock kljub letom, ki se oprijemljejo Nielsena, Zanderja in Petersona, ne usiha. Prasketanje isker ne pojenja.

Bend, ki je tako rekoč povedal vse, ostaja zvest svoji glasbeni paradigmi. Od nekdaj je spretno slalomiral, kar je v sozvočju z lucidno držo, ki stoji za imenom skupine. Na zrela leta slalomira celo spretneje kot kdaj koli. Čudna oznaka, ki so jim jo nadeli glasbeni kritiki se pravi power pop, niti ni tako zgrešena, ko tehtaš način polaganja količkov, ki se ga držijo Cheap Trick skozi kariero. Vselej so v svoj unikatni glasbeni značaj pobirali ščepce drugih žanrov, tudi popa šestdesetih. Pravzaprav gre za transmutacijo The Beatles. In če imajo lahko Electric Light Orchestra svojo transmutacijo The Beatles izvirnika, zakaj torej ne bi mogli imeti svoje tudi Cheap Trick? Le da je ta križana z zajedljivo punk aroganco, pri čemer Nielsenov žvenket občasno prikliče koncertni nihilizem Peta Townsenda. Masten, nareverbiran, na mestih poudarjeno okrepljen tudi s stereo »chorusom« žvenket ostaja Nielsenova unikatna briljanca oziroma zaščitna znamka, ki je glavni generator visoko oktanskega izgorevanja tudi na plošči »In Another World«.  

Kvartet je briljanten. Takšne rock ‘n’ roll stvarnosti zlepa ne dosežeš, kot to uspeva Cheap Trick tudi leta 2021 v studiu. Zander je fantastičen vokalist. Vokalni kameleon vseh kameleonov. Lahko je izjemno pretanjen, koprneč, kot je to v mili baladeski So It Goes, vsekakor pa na drugi kontrastno prodoren in neustavljiv, ko je treba razviti moč, robatost, pa tudi pohujšljivo pobalinsko gizdavost. Zander naslika znova brezkončno serijo vokalnih karakterjev, ki dajejo albumu »In Another World« fascinantno pečatnost, ki začara v hipu. Intenziven in strasten, kot zna biti le Zander in ki s svojo predstavo znova potrjuje da velja za enega najboljših pevcev ere rocka.

Produkcija je sijajna. Organska, topla, barvita, kontrasti maksimalno izkoriščajo prostor glasbene krajine Analogna. Slišiš škripanje strun, vsak še tako droben Nielsenov »lick«. Snare v dinamični in čudoviti kontrastni korelaciji s plazovitimi in markantnimi kitarskimi frazami dobre stare šole rocka, med vse to pa se vpenja Petersenov bolščav in rožljav bas. Nielsen je mojster. Mojster minimalizma. Človek sestavi izredno lucidno modulacijo v mid-eight pasaži, solaže pa spenja skupaj z nekaj akordi ali izkrivljenimi poltonskimi zategljaji, pri čemer v duhovitih rešitvah minimalizma odnese prvo mesto nemara celo solaža v Passing Through. Vedno na pravem mestu. V pravem trenutku. Instinkt in čutnost vseskozi v visoki preži. Skladbe vzdržujejo izreden »drive«, dinamiko, podkožno nalezljivost.

Trinajst komadov dosega izredno razgibanje. Okej tu sta Another Day in Another Day (reprise). Dejansko gre za en in isti komad. Le da je odigran v različnih ritmičnih ključih. Enkrat gre za pohujšljivi rock’n’roll drugič za lagodni, relaksirani štikl, kot je tudi Passing Through. Tu je Final Days –  neverjetno koketen rock’n’roller prelit z erotogeno dozo bluesa. Sklepna skladba je predelava Lennonove Gimme Some Truth. Kako gre že tista zgodba o vajah za Lennonove »Double Fantasy« album? In za Gimme Some Truth vskoči na prizorišče še poseben gost. To je Sex Pistols kitarist Steve Jones. Mimogrede, Zander se nekajkrat dobro približa »Lennoneskam«, sploh na delih, ko je vokalna interpretacija oborožena z reverb efektom. Light Up the Fire je nemara celo najbolj trda skladba celotne kariere skupine. Vprašanje je če bodo Cheap Trick še kdaj prišli tako blizu metalu, kot prav s to skladbo. V preverjeni formuli skladanja, ki znova niti za hip ne pušča na cedilu, je skupina premeteno sestavila redosledje točk. Z njo je dosegla izjemen dinamični razvoj dogodkov na albumu, saj se na njem nenehno prevračajo razpoloženjska stanja. Najbolj pečaten je sredinski del albuma, ko drvijo Cheap Trick v redosledju z izstopajočimi Boys & Girls & Rock ‘N’ Roll in takoj za njo The Party ter prej omenjeno Final Days. Potem sledi temu še izjemna balada So It Goes, olja na ogenj pa prilije v nadaljevanju znova ošiljeni rock ‘n’ roll penetrator Light Up The Fire. Album zgrabi in drži čvrsto ob sebi poslušalca. Odvrti se hipoma. In vseskozi zabava. V meri lucidnosti, briljantni dozi pobalinstva, pa tudi trenutkih bridkosti in koprnenja.  Če ste bolj prezeble sorte, vas In Another Day z lahkoto ogreje tudi v času najhujše zmrzali.

Cheap Trick ostajajo veliki mojstri svoje glasbene obrti. Svoje preverjene »cenene trike«, so znova genialno in prefrigano prepakirali v še eno brezmejno vžigajočo zgodbo sebi lastne glasbene izpovedi. Skozi leta v ničemer ne popuščajo. Ne izvedbeno, ne vibracijsko, ne komponistično. »in Another World« je še en trenutek in še eno brezčasno dejanje, če ne kar dejanje nesmrtnosti. Če bi bil izdan v sedemdesetih bi mu dodali še oznako »absolutne novitete«, v današnjem času pa zadošča torej »le« termin brezčasnosti.

Avtor: Aleš Podbrežnik

Seznam skladb:
01. Here Comes The Summer
02. Quit Waking Me Up
03. Another World
04. Boys & Girls & Rock N Roll
05. The Party
06. Final Days
07. So It Goes
08. Light Up The Fire
09. Passing Through
10. Here’s Looking At You
11. Another World Reprise
12. I’ll See You Again
13. Gimme Some Truth

Zasedba:
Robin Zander – vokal
Rick Nielsen – kitara
Tom Petersson – bas kitara
Daxx Nielsen – bobni

Sodelujoči glasbeniki:
Tim Lauer – klaviature
Bennett Salvay – klaviature
Jimmy Hall – orglice
Steve Jones – kitara na skladbi št. 13
Robin Taylor Zander – dodatne kitare, spremljevalni vokal


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki