Chez Kane: Chez Kane

0 138

Založba: Frontiers Music Srl.
Datum izida: 12. 3. 2021
Produkcija: Danny Rexon
Dolžina albuma: 46.43 min
Zvrst: AOR/Hard Rock
Ocena: 9.0/10


Se spominjate komada First Time iz leta 1988 pevke Robin Beck, ki je bil uporabljen v reklami za standardizirano škodljiv napitek imenovan Coca-Cola? Briljanta kompozicija, briljantni rock zimzelen. Sleherna misel nanj (pa tudi na seksapilno Robin), ne bi mogla biti slajša.  

Prevrtimo v pozno jesen 2009. V kraj Ronke, ki leži v slovenskem zamejstvu. Tam so tistega davnega dne nastopili ameriški AOR/glam metalci House Of Lords. Da pravilno berete – šef skupine James Christian je namreč poročen prav z Robin Beck. Drug pomemben detajl, pa je bil nastop zasedbe Kane’d. Tri dekleta, točneje sestre iz Walesa, so namreč odprle koncertni večer za House Of Lords in že takrat osupnile s svojo karakterno naravo. Med njimi je vrtela pete in napenjala glasilke na odru tudi rosno mlada Chez Kane. Če se pomaknemo dobrih deset let v prihodnost, je neslutene talente in vrline vzel na muho šef skandinavske melodične rock zasedbe Crazy Lixx Dany Rexon, k se je z dekletom povezal in napisal, aranžiral, prispeval igranje instrumentov in albumsko produkcijo – skratka vse, kar je bilo potrebno da je punca lahko izdala svoj istoimenski studijski prvenec. Dekle je seveda prispevalo svoj briljantni vokal, ki v glasbenem okolju kakršnega si je zamislil Rexon, sije z vso intenziteto in karakternim bliščem.

Ko je Rexon snoval kompozicije za ta album, je imel v glavi in pred očmi ves čas restavracijo radiu prijaznih hitov osemdesetih let, ki so jim poveljevali ženski vokali. Enega – Robin Beck smo omenili, drugi so seveda Lita Ford, Ann & Nancy Wislon (obe Heart), Vixen, tu je npr. tudi Pat Benatar, Johanna Dean,… Dejansko je album »Chez Kane« na nek način refleksija teh oddaljenih časov. V prvi vrsti pa ne zavoljo vokala Chez Kane, ki vsekakor postavlja »piko na i«, pač pa v prvi vrsti načina komponiranja, ki daje temu občutku rekreacije časov osemdesetih osnovo.  Nemara je bilo »prepisovanja« celo za odtenek preveč. Refren v Ball ‘N Chain potegne za hip na hit Heaven is a Place on Earth Belinde Carlisle.

Prvenec »Chaz Kane« je izvrsten album neverjetno uspelega revitalizma teh časov. Kot, da se osemdeseta nikdar ne bi končala. Rexon je neverjetno izkušen in zanj je bil izziv kreacije tega albuma na moč dobrodošel moment karier, da se odmakne od komponiranja glasbe za novi Crazy Lixx album, ki dejansko ne bi povedal ničesar novega. Relacija s Chez Kane pa prinaša v tem oziru neverjetno osvežitev, kar personificira podoba tega albuma in za kar upajmo da v tej odlični navezi, v kateri vlada med glasbenikoma neke vrste »lockdown magija«, še zdaleč ni zadnji. Produkcija je vsekakor osvežena za leto 2021. Vendar pa je Rexon opremil aranžmaje s šelestečim zvokom sintetizatorjev osemdesetih, grabežljivimi vokalni harmonijami, ki se pridružujejo vodilnemu (zmagovite zlasti v Die In The Name Of Love), koketno ošiljenim formatom ritmike, prodornimi kitarskimi frazami, silno pretočnimi modulacijami v mid-eight pasažah (s soliranjem vred), celo dodatnimi »loop-i« (Get It On), integracijo saksofonov, celotna produkcijska slika pa dosega privlačno atmosferično kontrastiranje. Tu je tudi komad v katerem deluje Chez kot prava ‘femme fatale’ (Too Late For Love).  

Rexxon je od vraga. Za tak način komponiranja, moraš imeti ne le talent in veliko komponistično žilico, pač pa vseskozi pred očmi pevko/pevca, za katerega pišeš glasbo. »kako se bo odzval pevec, če uporabim to formo?« In podobna vprašanja »čutnega predvidevanja«, na katera moraš najti odgovor.  In Rexxon je svoje delo v navezi do Chez Kane, opravil vrhunsko. »Chez Kane« je eden boljših albumov kar se revitalizma osemdesetih tiče, ki so izšli v letošnjem letu, ali kar v obdobju zadnjih nekaj let. Komadov je deset. Glasbe dobre tri četrt ure. Med točkami ni kakovostnih nihanj in favorite izbirate sami. Kdor je prijatelj retorike west-coast AOR principa osemdesetih, se bo s karakterjem albuma »Chez Kane« hitro spoprijateljil.

Favorite izbirate sami. A če ne prej, vam komada All Of It and Rocket On The Radio, ki sta nanizana zapovrstjo, brez zadržkov sprožita kurjo polt. Izrezljana osemdeseta. Ko odmisliš vse te informacije zapisane v tem recenzentskem eseju, se  predaš le energiji glasbe, občutek za čas ter prostor v hipu izgineta. Zabavno. Kot so bila zabavna in brezbrižna osemdeseta. Časi kipečega optimizma in pozitivnih vibracij. Takšna so bila osemdeseta. V letu 2021 je to nekaj neverjetno čudaškega, zato je re-kapitulacija teh občutkov z izvrstnim albumom »Chez Kane« tolik bolj navdušujoča in slajša.

Avtor: Aleš Podbrežnik


Seznam skladb:
1. Better Than Love
2. All Of It
3. Rocket On The Radio
4. Get It On
5. Too Late For Love
6. Defender Of The Heart
7. Ball N’ Chain
8. Midnight Rendezvous
9. Die In The Name Of Love
10. Dead End Street

Zasedba:
Chez Kane – vokal
Danny Rexon – vsi instrumenti, aranžmaji

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki