Primal Fear: I Will Be Gone (EP)

0 63

Založba: Nuclear Blast Records
Datum izida: 9. 4. 2021
Produkcija: Mat Sinner
Dolžina EP-ja: 20.30 min
Zvrst: Power Metal / Heavy Metal
Ocena: 8.0/10


Pozdravljeni ljubitelji skupine Primal Fear. Skupina je s svojo dolgoživim stažem in kljubovanjem danes celo večja, kot kdaj koli prej. Z zadnjimi albumi se uvršča na vse bolj opazna mesta nemških glasbenih lestvic – tistih ki tehtajo popularnost trde in težke zvočnosti, prav tako pa je to postal za Primal Fear dovolj običajen trend tudi v nekaterih drugih državah stare evropske celine. Kljub temu, da skupine že dolgo časa ni ponudila česa nečesa novega. Albumi so kvalitetni, a zlatih časov, ki so se sklenili nekje z albumoma »Devil’s Ground« (2004) ali največ »Seven Seals« (2005) – ohoho, bilo je pred več kot 15 leti-, ne morejo preseči.

Kakorkoli, kvaliteta ostaja. Čeprav deluje aktualni album skupine, to je 13. po vrsti “Metal Commando” (2020, RockLine recenzija) na trenutke nekoliko pusto in idejno usahlo, vzdržuje celokupno kvaliteto, s katero je skupina v preteklosti razvadila svoje privržence. Bend je z omenjenega albuma izdal serijo singlov. Vsi po vrsti so »žgali«. No, taisti album pa vsebuje tudi balado I Will Be Gone, ki je ena boljših skladb albuma. Fantje so se odločili, da komad prearanžirajo in da ga posnamejo v vokalnem duetu, pri čemer se je Sheepersu pridružila finska metal diva Tarja Turunen. Komad je v celoti akustičen in orkestralno aranžiran in odlično funkcionira. Naveza je vžigajoča. Tarja je Tarja. Dvomov ni. Končni rezultat je za Primal Fear dejansko nekaj novega. Kot so napovedovali.

No, ne glede na to, da tokrat ne govorimo o tipičnem metalskem razbijaču kakršnih smo vajeni od skupine kova Primal Fear, pa bo vse, ki pogrešate agresijo in bolščečo udarnost kitarskega fraziranja v kombinaciji treskanja dvojne bas boben bule, z gotovostjo potešila Vote of No Confiedece, ki bi bila idealna b-stran, v kolikor bi I Will Be Gone izšel kot (12 ali 7) inčni single. Gre za neizdano skladbo, ki je epski pospešeni – do srednje hitri Primal Fear komad-, kjer ne gre preslišati aranžerskih prijemov Magnusa Karlssona, saj zajema zlasti v mid-eight pasaži strupeno nalezljivo muzikalnost. Preostanek EP-ja zastopajo trije komadi, ki so bili doslej dostopni le na količinsko omejeni različici albuma »Metal Commando«. Nakup EP-ja »I Will Be Gone« bo torej zadovoljil ljubitelje skupine tudi po tej plati, saj jim tako ne bo ušel prav noben komad v njihovi že sedaj bogati zbirki Primal Fear izidov. Medtem ko deluje instrumentalna Rising Fear kot preludij, bi skladbi Second To None in Leave Me Alone brez težav izzivali nekatere manj prepričljive trenutke albuma »Metal Commando« in jih glede na navdahnjenost, iz njega celo izrinili. Obema skladbama je skupno to, da sodelujeta v vokalnih duetih Mat Sinner (spoznate ga po rokovnajško nosljavem vokalu) in Ralf Sheepers.

Naj ne bom predolg. EP »I Will Be Gone« bodo pograbili vsi pravoverni ljubitelji skupine. Skupina pa s tem EP-jem potrjuje, da tudi v času, ko je svet že celo leto »zamrznjen«, diha in miga. V svojem preverjenem slogu, ki ne razočara.

Avtor: Aleš Podbrežnik


Seznam skladb:
1. I Will Be Gone (feat. Tarja Turunen)
2. Vote For No Confidence
3. Rising Fear
4. Leave Me Alone
5. Second to None

Zasedba:
Ralf Scheepers – vokal
Mat Sinner – bas kitara, spremljevalni vokal
Alex Beyrodt – kitara
Tom Naumann – kitara
Magnus Karlsson – kitara
Michael Ehré – bobni

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki