Corcoras: Got Rhythm?

0 31

Založba: Celinka
Leto izida: 2018
Produkcija: Denis Ženko & Corcoras
Dolžina albuma: 49.39 min
Zvrst: Chamber Music


Corcoras je godalni kvartet katerega glavni glasbeni vizionar in pogonski motor je skladatelj Marijan Dović. Violončelo, violine in viola! Hipoma vskočijo v glavo kakšni Balanescu Quartet. Hecno, ravno teden po izidu tega albuma, so slednji nastopili v Novem mestu, kjer delujejo od leta 2010 dalje tudi Corcoras, ki pa so, kar se izdaj albumov tiče, ob primerjavi z mnogo bolj razvpitimi Balanescu Quartet, komajda na svojem začetku. In to kakšnem. V slabih 50. minutah debitantskega albuma »Got Rhythm?« razkažejo izreden glasbeni spekter žanrskega in ritmičnega neomejevanja. Hkrati s tem tudi neverjetno smelega in učinkovitega stapljanja mnogoterih glasbenih elementov, ki skozi retoriko godal in specifike aranžiranja, ko govorimo o godalih, jemljejo v izpovedna jadra svojevrstni zalet.

Že uvodni del albuma, to je dobrih 11. minut dolga suita Gorjanske bajke, avtorja Marijana Dovića, zložena iz petih dejanj, postreže s svojevrstnim pletežem baroka, klasične glasbe in šegavih vzgibov, ki črpajo iz zapuščine tradicionalnega melosa slovenske ljudske glasbe. Čeprav se srečamo z graščakom in kresnimi nočmi, grof ni zbežal in grad ni zgorel. Se pa ob igri godalnega kvarteta dejansko z lahkoto zapelješ v glasbena »onostranstva«, ki jih kreirajo glasbeniki silno spravljivo in medsebojno ubrano in ob brhkem ter milem nagovarjanju složnega prepleta gradnikov zvočne slike, zlahka pristaneš v srednjeveških nedrjih mističnega sveta Gorjancev, z odsevom iz časov izpred prve parne lokomotive.

Srednji del albuma poglablja željo kvarteta po raznovrstnih glasbenih avanturah, kjer na iskriv, domiseln in dražljiv način, rahlja mejnike glasbene improvizacije in otipljivih motivskih struktur ter na tak način ustvarja vseskozi njun medsebojni dialog velike spravljivosti. Obenem se ekipa tudi spretno znajde v izbranih ritmičnih figurah. Tu je odstrel v tango, s posrečeno predelavo dela Astorja Piazzolle Four, for Tango, sicer pa nagovarja album v svojem srednjem delu s plovbo skozi Dovićeve avtorske stvaritve, med katerimi še posebej zabava lahkotna Pão de Açúcar, kjer se bend na sebi lasten način izredno spretno loti stapljanja godalnih aranžmajev z latino ritmi (samba). Prestop na polje fuzije jazza in swinga (Jazzinity Minor Swing), smiselno vzpostavlja priključek s tretjim in zadnjim delom albuma, to je nekakšnem posvetilu liku in delu George Gershwinu, ki predstavlja stvarnikom albuma, posebno vrsto navdiha.  Adaptacija nekaterih Gershwinovih del, ki nosijo pečat brezčasne zimzelenosti, za godala seveda. Izzivalno in duhovito. Drzno in zabavno. Pisano v celoti torej na kožo Doviću in sodelavkam v ekipi.

Razgiban izdelek, silno nalezljiv in vseskozi prijetno nagovarjajoč. Ambiciozno delo, ki je raslo in nastajalo polagoma ter v daljšem časovnem obdobju. Mnogo je fines in izredno spretnih trikov prilagajanja godalnih tehnik igranja, iskrivih ritmičnih zabel, kjer z lahkoto pogrešaš spremljavo bobnov in tolkal. »Got Rhythm?« je odsev večplastne glasbene obtesanosti in doumljivosti glasbenikov, ki v specifično dražljivem jeziku godalne komorne glasbe, vseskozi spretno kupčujejo in kolobarijo z različnimi žanri, pa tudi ritmičnimi teksturami.

avtor: Aleš Podbrežnik
ocena: 8.5 / 10

Skladbe:
Marijan Dović: Gorjanske bajke / Tales from the Gorjanci Hills (suita za godalni kvartet / suite for string quartet): 
1. Cvetnik (impresija) / The Flower Garden (An Impression) (0:52)
2. Graščak / The Lord of the Manor (1:58) 
3. Kresna noč / Midsummer Night (3:31) 
4. Jutro na gori / A Morning on the Mountain (1:22)
5. Lov / A Hunt (3:58) 
6. Marijan Dović: Goin’ On (3:41) 
7. Astor Piazzolla: Four, for Tango (4:27) 
8. Marijan Dović: Recordación (Tango) (intro Ana Arh) (7:21) 
9. Marijan Dović: Pão de Açúcar (Samba) (3:40)
10. Marijan Dović: Jazzinty Minor Swing (4:53)
11. George Gershwin: An American in Paris: Suite (arr. Alexander Graf) (3:44)
12. George Gershwin: An American in Paris: Blues (arr. Marijan Dović) (2:44)
13. George Gershwin: I Got Rhythm (arr. Ernst-Thilo Kalke, Marijan Dović) (3:10)
14. George Gershwin: Lullaby (4:13)

Glasbeniki:
Pija Vidmar – violina
Jera Rot – violina 
Marijan Dović – viola, violina (#1)
Ana Arh – violončeloPošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki