Crazy Lixx: Street Lethal

0 117

Založba: Frontiers Music Srl.
Datum izida: 5. 11. 2021
Produkcija: Danny Rexxon
Dolžina: 44.34 min
Zvrst: Glam Metal Revival/Hard Rock
Ocena: 8.5/10


Crazy Lixx so ena najbolj prepričljivih zasedb novih časov, ko govorimo o revitalizmu hair in glam metala osemdesetih. Švedski kvintet iz mesta Malmö, pod neusahljivim vodstvom glavnega vizionarja, komponista, producenta in pevca Dannyja Rexxxona, udarja po 14 letih delovanja še z enim, silno sveže in angažirano zvenečim izdelkom, to je svojim skupno sedmim studijskim albumom »Street Lethal«.

Ni debate. Če katera skupina, potem so Crazy Lixx gotovo v tisti špici najbolj kredibilnih zasedb, ko govorimo novodobnem pogrevanju stare hardrock župe in brskanju po klišejih osemdesetih, saj rokujejo z neverjetno spretnostjo vselej, ko je treba (že slišane) zadeve prepakirati v novo embalažo ter jih ponuditi kot najbolj dišeče svežo in hrustljavo slaščico. Dejansko je »Street Lethal« album še eden v seriji tistih izrednih dosežkov skupine, ki jih lahko hipno označimo za pravoverne ‘party time’ albume, ki prihajajo med glasbene množice natanko v časih, ki se razvijajo precej čudno in neljubo, ko je glasbeni karakter poln vedrine in brezbrižja, najbolj potreben.

Tudi na novem albumu je skupina ponudila nekaj izjemno močnih točk, ki znajo skozi leta prerasti v cvetober slaščic obveznega dela koncertnih repertoarjev skupine. Četudi je zapisano na albumu enajst točk, jih je takšnih, kot jih privrženec skupine pričakuje, resnično devet. Album odpre uvodni enominutni instrumental, prav tako pa deluje nekje na sredini točka Final Fury, kot drugi instrumental albuma, prej kot (vsiljeni) preludij k odlični naslovni skladbi, kot pa nekaj, kar bi bilo nujno treba vključiti na novi album.

Danny Rexxonu ne zmanjkuje kreativnega žara in neverjetne navdahnjenosti. Treba je imeti v uvidu, da je Danny napisal pred tem cel album britanski pevki Chez Kane, ki je izšel v letošnjem marcu in velja tudi ob zatonu leta 2021, za enega najboljših hard rock dosežkov letošnjega leta (RockLine recenzija). In ta žar zadržuje glasbenik tudi na albumu »Street Lethal«. Prvi del albuma vzjaše na krilih ‘posipanja napalma’ z adrenalinsko jurišnico Rise Above, ki zgrabi skokovito ob razvitem ultra-muzikalnem pompu v refrenu. Sledi družbeno kritična in delno posmehljivo parodična Anthem For America (sploh ob ogledu videa, ki spremlja ta single), z največ eighties glam/hair metal ponotranjenosti. Tu so momenti, ki znova opominjajo, da so se Rexxon in druščina izobraževali ob poslušanju Def Leppard. Takšne so izrazito himnična Power, pa v drugi polovici albuma Caught Between Rock ‘N’ Roll (to odlično skladbo (z južnjaškim uvodom) je prispeval za album kitarist Chrissie Olsson) ter In the Middle of Nothing. Srednje hitra Reach Out, sledi v razvoju melodije dognanjem najboljših časov Journey, medtem ko je njen karakter, tudi zavoljo Rexxonovega vokalnega pristopa, pomaknjen k asociacijam na Bon Jovi.

Po atmosferičnem instrumentalnem ‘polnilcu časa’ Final Fury, ki je pravzaprav uvodni instrumental, dobrodošel na B-strani vinilne edicije albuma, udarijo Crazy Lixx z eno najmočnejših točk novega albuma. To je naslovna skladba, ki je triminutni rušilec, gotovo najbolj nasršen med vsemi točkami albuma obenem pa tudi njegov najmračnejši trenutek. Zaključek albuma, oziroma njegov sklepni finale, je še posebej napet in izpovedno močan. Pečaten. One Fire – One Goal je ena izmed muzikalno najbolj zapeljivih in prepričljivih skladb albuma, ki je pravzaprav po vibraciji in postavitvi enakovreden otvoritvenemu delu albuma z Rise Above. To pomeni, da bi bili kompoziciji z lahkoto zamenjani na seznamu skladb. Predvsem pa je svoje vrste zgodba tega albuma sklepna, skoraj sedem in pol minutna Thief In The Night, kjer si je bend v aranžiranju privoščil več AOR estetike osemdesetih (zvok sintetizatorjev), skladba pa zlasti izstopa po podaljšanem izhodnem delu, ki je sestavljen iz serije briljantnih kitarskih solaž, ki si jih divje in čutno izmenjujeta Lundgren in Ollson in ki kupčujejo z izredno gradacijo razpoloženjskega stanja v briljantni zaključni krešendo. Sam izhodni del albuma je eden vrhuncev albuma, ki te z lahkoto pripravi do tega, da si album »Street Lethal« v celoti obvezno zavrtiš znova (in vedno znova).

Kaj poreči v zaključku tega eseja, katerega vrstice so se avtorju zapisovale z izlivi vihre entuziazma in vedrine, kar pooseblja v vsem tudi novi Crazy Lixx album? Malokdo jim pride ob bok. Malokdo v seriji revitalistov. Preprosto. »Street Lethal« je še eden v seriji izjemno močnih studijskih dosežko, ki drži Crazy Lixx na vrhu vala orjaške kreativnosti, kot eno vodilnih skandinavskih zasedb glam metal in hard rock revitalizma, čemur manjka le še pika na ‘i’. Da jih seveda čimprej srečamo (spet) na odru!  

Avtor: Aleš Podbrežnik


Seznam skladb:
1. Enter The Dojo
2. Rise Above
3. Anthem For America
4. The Power
5. Reach Out
6. Final Fury
7. Street Lethal
8. Caught Between The Rock N’ Roll
9. In The Middle Of Nothing
10. One Fire – One Goal
11. Thief In The Night

Zasedba:
Danny Rexon – vokal
Chrisse Olsson – kitara
Jens Lundgren – kitara
Jens Anderson – bas kitara
Joél Cirera – bobni

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki