David Bowie: Pin Ups

0 453

Datum izida: 19.10.1973
Založba: RCA Records
Produkcija:  David Bowie in Ken Scott
Dolžina: 33:42
Zvrst: glam rock
Ocena: 7/10

Legendarni kamelon rockovske glasbe David Bowie je leta 1973 izdal »Pin Ups«, zanj precej netipičen album priredb, ki je bil namenjen predvsem za ameriški trg, saj je vseboval priredbe skladb nekaterih britanskih izvajalcev, katere v ZDA niso bile tako popularne kot na angleških tleh in so potrebovale izdatnejšo promocijo. Bowie je želel s »Pin Ups«, ki je vseboval naslovnico dveh androgenov – Davida iz njegove Ziggy Stardust faze in angleški anoreksični supermodel Twiggy, ameriški publiki predstaviti nekatere skladbe najljubših izvajalcev svoje mladosti na čelu s Syd Barrett era Pink Floyd, The Pretty Things, The Who, The Yardbirds ter The Kinks, če se našteje le nekatere najbolj razvpite rockovske izvajalce s konca šestdesetih let prejšnjega stoletja.

»Pin Ups« je bil Bowiejev poslednji album s člani kultne zasedbe The Spiders From Mars, kar pomeni, da sta se na njem še zadnjič pojavila nepozabni kitarski virtuoz Mick Ronson in nič manj cenjeni basist Trevor Bolder (kasneje Uriah Heep in Wishbone Ash), dandanes žal že oba pokojna, medtem ko je bobnarja Micka ‘Woodya’ Woodmanseya ravno tedaj zamenjal sloviti Aynsley Dunbar, kateri je imel za seboj že vznemirljive glasbene pustolovščine z glasbenima legendama Johnom Mayallom ter Frankom Zappo.

»Pin Ups« je bil Davidov poklon glasbeni eri, ki je zaznamovala Anglijo na prelomu šestdesetih, ko je t.i. britanska inzavija z vplivi mod gibanj začela prehajati v psihadelični rock, obenem pa je močno vplivala na njegov zgodnji glasbeni razvoj. Še posebno dobro se je Davidu na »Pin Ups« posrečila priredba Syd era Pink Floyd zimzelena »See Emily Play«, ki je bila kot ustvarjena za njegov vokal. Med boljšimi priredbami sta bili tudi obe bonus skladbi, ki sta na ponovni izdaji »Pin Ups« izšli šele leta 1990; Springsteenova »Growing Up« ter »Port of Amsterdam«, katero je originalno izvajal belgijski pevec Jacques Brel.

»Pin Ups« je eden izmed redkih Bowiejevih albumov, katerega ni moč označiti za rock klasiko, saj vsebuje zgolj priredbe njegovih najljubših izvajalcev iz mladostniških let in je zanimiv predvsem za tiste, ki bi radi izvedeli kdo je vplival na njegov glasbeni razvoj. Kljub temu je vsaka priredba na svoj način zanimiva ter predstavlja lep poklon določeni glasbeni eri, ki je pomembno vplivala na Davidov ustvarjalni razvoj. Lahko bi se reklo, da je »Pin Ups« za Bowieja prazavprav predstavljal kratek oddih pred ustvarjanjem izjemno ambicioznega ‘tranzicijskega’ albuma »Diamond Dogs« (1974).

avtor: Peter Podbrežnik

seznam skladb:
1. Rosalyn
2. Here Comes the Night
3. I Wish You Would
4. See Emily Play
5. Everything’s Alright
6. I Can’t Explain
7. Friday on My Mind
8. Sorrow
9. Don’t Bring Me Down
10. Shapes of Things
11. Anyway, Anyhow, Anywhere
12. Where Have All the Good Times Gone
bonus skladbi:
13. Growin’ Up
14. Port of Amsterdam

glasbeniki:
David Bowie – vokal, kitara, tenor in alto saksofon, orglice, aranžmaji, moog sintetizator
Mick Ronson – kitara, klavir, spremljevalni vokal, aranžmaji
Trevor Bolder – bas kitara
Aynsley Dunbar – bobni

gostujoči glasbeniki:
Mike Garson – klaviature
Ken Fordham – bariton saksofon
G.A. MacCormack – spremljevalni vokal
Ron Wood – kitara na “Growin’ Up”

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki