David Crosby (14. 8. 1941 – 18. 1. 2023)

David Crosby (press/promo)
0 109

David Crosby, ameriški kantavtor in ustanovni član zasedb The Byrds in Crosby, Stills & Nash, je preminil v 82. letu starosti.

Novico je javnosti prva sporočila njegova žena Jan Dance, ki je zapisala:   

“Z neizmerno žalostjo moram sporočiti, da je po dolgotrajni bolezni preminil moj preljubi David (Croz) Crosby. Ob njem sva bila skupaj s sinom Djangom. Čeprav ga ni več zraven. bosta njegova človečnost in prijazna duša še naprej najina inspiracija. Njegova zapuščina bo živela dalje skozi njegovo legendarno glasbo.” 

“Vsem, ki so poznali Davida ali se jih je s svojo glasbo in poezijo kakorkoli dotaknil, pošiljam mir, ljubezen in harmonijo. Zelo ga bomo pogrešali. V teh težkih trenutkih neizmernega žalovanja vas prijazno in spoštljivo prosimo za nekaj zasebnosti. Hvala vam za molitve in ljubezen.”

David Crosby se je rodil kot David Van Cortlandt Crosby leta 1941 v Los Angelesu. Na kolidžu v Santa Barbari je študiral dramo, a je študij opustil in se posvetil glasbi. Skupaj z Jimom (kasneje Rogerjem) McGuinnom, Chrisom Hillmanom, Geneom Clarkom in Michaelom Clarkom, je leta 1964 ustanovil zasedbo The Byrds. Ti so zasloveli hipoma, potem ko so že v samem začetku, še preden se je McGunn lotil pisanja avtorske glasbe, preigravali priredbe izvajalcev, kot mdr. Boba Dylana in Petea Seegerja. Crosby je prispeval svoj soavtorski pečat denimo pri psihadelični klasiki Eight Miles Out leta 1966, vendar so ga dve leti kasneje odslovili iz skupine.

Zatem je ustanovil zasedbo Crosby, Stills & Nash. Družbo sta mu delala Stephen Stills, ki je prispel zraven iz zasedbe Buffalo Springfield, ter nekdanji član zasedbe Hollies Graham Nash. Že njihov drugi nastop jih je popeljal na nepozabni Woodstock festival avgusta 1969, še istega leta pa so izdali svoj istoimenski studijski prvenec.

Leta 1970 se je triu priključil Neil Young, skupina pa je pomenljivo razširila ime v Crosby, Stills, Nash & Young. Svoj prvi album “Deja Vu” so izdali še istega leta, komercialni uspeh pa so jim prinesli trije albumski singli: Woodstock, Teach Your Children in Our House. 

Crosby je svoj samostojni studijski prvenec, recimo mu kar kultno klasiko “If I Could Only Remember My Name” izdal leta 1971, na njem pa so gostovali Neil Young, Grraham Nash, Joni Mitchell, Jerry Garcia iz zasedbe The Grateful Dead, Micky Hart, Bill Kreutzmann ter člani skupin Santana in Jefferson Airplane.   

David Crosby je bil sprejet v hišo slavnih rocka in rolla (Rock and Roll Hall of Fame) dvakrat. Kot član zasedbe The Byrds leta 1991, in kasneje kot član zasedbe Crosby, Stills & Nash leta 1997. 

Kot glasbeni ustvarjalec in umetnik je bil verjetno najbolj poznan po specifičnem visokem vokalu, ki je sam po sebi razvijal znotraj skladb svojevrstno harmonijo. Skoraj enak sloves pa so mu prinesla tudi krhka in kratkotrajna sodelovanja z glasbenimi partnerji, še posebej pa njegove bitke z alkoholno odvisnostjo in odvisnostjo od drog.

Zaradi uživanja različnih substanc na čelu s kokainom ter psihotiki, je David Crosby leta 1985 preživel devet mesecev v zaporu, saj je bil obsojen zaradi posedovanja drog in orožja. Še istega leta je bil obsojen tudi zaradi vožnje pod vplivom alkohola, ko se je z vozilom raztreščil v ogradi. Takrat so policaji našli v njegovem avtu kokain in skrito 45-kalibrsko pištolo. Obsodbe zavoljo posedovanja drog in orožja so se ponovile tudi leta 2004.

Ko se je David Crosby uspel odreči drogam, je postalo več kot očitno, da je pričel bolje shajati s svetom okrog sebe. To je rezultiralo v preporodu njegove samostojne glasbene kariere, ko je izdal serijo kritično odlično sprejetih samostojnih in koncertnih albumov, karmo sodi tudi lanskoletni “David Crosby & The Lighthouse Band Live at the Capitol Theatre”. Leta 2019 je režiser Cameron Crowe produciral film “David Crosby: Remember My Name”. Gre za dokumentarec, ki zaobjema Crosbyjevo dolgoživo, kot tudi živopisano glasbeno kariero.  


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki