Dead Crew: Joe Blacksmith (EP)

0 108

Samozaložba
Datum izida: 13. 3. 2020
Produkcija: Marko Jurkošek
Dolžina EP-ja: 17.10 min
Zvrst: Heavy Metal/Hard Rock
Ocena: 8.5/10
Kupi album!


Dead Crew je sveža slovenska groove metal in hard rock zasedba, doma iz Braslovč. Se pravi Savinjčani. »Joe Blacksmith« je njihov EP petih skladb, ki je izšel sredi marca letos in predstavi skupino štirih izkušenih glasbenikov, ki se zelo spretno pečajo tudi z modnimi produkcijskimi triki v studiu, kot tudi zelo spretno artistično ježo na srednji liniji med metalom in hard rockom, pri čemer so oprtani tudi z »alter-šalter« momentom in zelo dobro ponotranjajo »groove« atmosfere, ki nagovarja prej temno, kot kaj drugega. V to je premeteno potaknjena vzmetnica punk rock’n’rolla, kjer se čuti tudi to, da so fantje ljubitelji Motörhead.

Skladbe poganja všečni vokal, ki deluje kot pove uvodna skladba pankrtsko, pobalinsko, jezno in dovolj napadalno. Nosi mero grlenosti, pretežno se zadržuje v srednjih legah kjer razvije največ širine in polnosti vokalnega volumna. Pravzaprav je vokal, pri zgodbi o Dead Crew pomemben jeziček na tehtnici, ki s svojo jedkostjo in močjo, kontrastno širi atmosferični domet kompozicij.

Dead Crew se ogibajo kompliciranja. Skladbe so slečene in gole, a v fraziranju obenem krepostno nabrušene. Nagovarjajo neposredno in gradijo prvenstveno na tem, da zgrabijo takoj. Rifi in ritmi so všečno prodorni in popadljivi. Razvijajo svojo izpovedno držo, čeprav so vzgibi klišejev prisotni, kar pa je šlo potihoma pričakovati, kot je to npr. v skladbi Devil’s Dance, ki pa je, zanimivo dovolj, lep dokaz, da so se fantje na tem EP-ju kar lep čas ukvarjali s podobo vseh petih skladb. Ta skladba je navkljub predvidljivi vodilni frazi in ritmu, namreč obenem tudi dovolj razgibana (miren prehod na klaviaturah v drugi polovici skladbe s teatralno modulacijo v izhodnem delu skladbe). Fantje so torej, ob preproščini in neposredni udarnosti, ki so ju prvenstveno iskali, pristopili k aranžiranju večplastno. Napeve so opremili z zadovoljivo držo spremljevalnih vokalnih harmonij, kar zlasti dobro izpade v zaključni, melanholični, udarni baladi The Night Replaced My Day. Bend je izdal tudi dva promocijska singla  in sicer za uvodno udarno, vražjo in porogljivo Bastard ter God’s Hives, bi pa bilo skorajda vseeno katero izmed petih skladb tega EPja bi kvartet izbral za single, ker so preprosto, vse zelo dobro dodelane, v maniri, da razvijajo medsebojno raznolikost in da zgrabijo takoj. Masters of the Universe nosi nekaj občasnih slogovnih vzporednic z uvodno Bastard, rad pa ji bo prisluhnil vešči slovenski podjetnik na področju trgovanja z akcijskimi figuricami Cepo, ki je postal nedolgo tega (velenjski) sosed skupine.

V slogu se čuti izrazni preplet udejstvovanja članov skupine znotraj prejšnjih skupin (mdr. Pero Lovšin, Interceptor, Legalo Kriminalo), zato niti ne preseneča, da se lahko Dead Crew, medžanrsko kar konkretno razmahnejo, ko jezdijo zdaj od tradicionalnih vrednot heavy in thrash metala, preko mračnega hard rock obešenjaštva, do blago mrakobne, a modne alter poze ter ponotranjenega rock’n’roll groova.

EP »Joe Blacksmith« je smel uvod v novo glasbeno zgodbo, ki v tem času zelo verjetno že dobiva prve prave obrise studijskega prvenca. Pričakovati gre, da bo skupina na prvem albumu še bolj izpilila in definirala svoje glasbeno vizionarstvo v definiranju sebi lastnega dosjeja. EP »Joe Blacksmith« je precizno, vestno, srčno, predano in odločno odmerjen korak v takšno smer. Precizneje povedano – v pravo smer. “Kovačev Jože ga torej kar dobro pihne!”

Avtor: Aleš Podbrežnik

Seznam skladb:
1. Bastard
2. Devil’s Dance
2. God’s Hives
4. Masters of the Universe
5. The Night Replaced My Day

Zasedba:
Simon Cukjati – vokal, kitara
Žan Krajnc – kitara)
Grega “Chedo” Šket – bas kitara
Robi Dobrišek – bobni


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki