Nikki Louder: s/t (EP)

0 256

Založba: Moonlee Records
Datum izida: 3. 7. 2020
Produkcija: Luka Cerar
Dolžina EP-ja: 12.55 min
Zvrst: Noise Rock
Ocena: 8.5/10
Kupi album!


Nikki Louder so se pred časom s svojo pridnostjo in marljivostjo dodobra usidrali med vodilna imena novega vala alternativnorockovskih skupin mlajše EMŠO številke, sicer prostranih podzemnih dvoran, ki jih zgodovinsko neguje bogastvo slovenske kulture rockovskega podtalja. Drzni kamniški noise rock mladeniči odraščajo polagoma v zrele moške, vendar pa jim visoko oktanskega goriva v njihovih rezervoarjih in izpovedne abrazije nikakor ne primanjkuje. Vse to ohranja njihov EP »s/t« (izvira iz self-titled) v obilju in ga Nikki Louder lahko vselej izvažajo tudi v poljubnih količinah.

Premor. Nekajletni, ki pa je postal nehote (zasilno) nekoliko podaljšan. Vemo zakaj. Zato prihaja izid EP-ja »s/t«, kot naročeno »pomirjevalo« za vse privržence treh nebrzdanih garažnih razgrajačev, ki jih znova razganja od hiperplazivne »estetike«, sproščene zvočne nazobčanosti in malopridnosti. Istoimenski EP je dejansko v teh časih toliko bolj intenziviran vzklik afirmacije skupine: »Da. Tu smo!« Ali še bolje re-afirmacije: »Še vedno smo tu!«, če ne kar: »Znova smo tu!« Dejanje, ki je hkrati tudi pravi uvod v naslednji artistični korak skupine, to je kreacijo novega dolgometražnega studijskega dosežka. Trio potrjuje z EP-jem »s/t«, da ga kemija visoko pronicljivega izplena rudimentarnosti, iskrenih instinktov, čutnosti in srčne trdoživosti ne zapušča. Prav tako zadržuje trio visoko fantazijo v besedilih nadrealizma, ki skozi ekstremno vreščavo vokalno frenetičnost, dosega ob rušilni kinetiki fraziranja ter ritmike, poseben fatalni magnetizem.

Odkrivajo pa Nikki Louder na novem izdelku intenzivneje nekatere, za njih nove, ritmične strukture, s katerimi razgibavajo svoj prepoznavni zvočni in slogovni karakter. Več je modulacij in lepljenja različnih motivov, kar izpostavlja šest minut dolga sklepna I Think Not, v kateri pa zavoljo jamovskega vztrajanja na motivskih strukturah, vzbuja lahko ta komad tudi vrsto hipnotične mantre, ki se spogleduje celo s prvinami post-noisea. Huh, kakšna skovanka pa je sedaj to? Ta skladba je gotovi vrhunec novega EP-ja, tudi v smislu višje doze eksperimentiranja, ki pa zadržuje vse bistvene elemente samonikle drže avtorskega purizma te skupine.  

»s/t« ohranja tisti, že kar pregovorno ljubko popačeni zvočni šum, jedkega in popadljivega zvočnega terorja, ki ga v nebrzdanem garažirano podkovanem jurišu narekuje, zadržuje in neguje plazoviti noise šunder “prešernega” kamniškega tria! Stroj nezadržnega zvočnega mletja in brnečega teroriziranja se vrača. V polnem zaletu in zamahu. V nezadržni naglici evforije prebitkov adrenalina in testosterona, treh poskakujočih žrebcev.   

Nikki Louder napovedujejo za 25. 8. 2020 tudi poseben promocijski koncert, ki je načrtovan na odrih letnega vrta Gala Hale v Ljubljani (Metelkova mesto).

Avtor: Aleš Podbrežnik

Seznam skladb:
!. Sip And Again
2. Tail Droop When Girls Leave
3. I Think Not

Zasedba:
Blaž Sever – vokal, kitara
Petar Cerar – bas kitara
Luka Cerar – bobni


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki