Deep Purple: Man Alive (single)

0 214

Založba: earMUSIC
Datum izida: 1. 5. 2020
Producent: Bob Ezrin
Zvrst: Hard Rock

Legenda o Deep Purple se nadaljuje tudi po več kot petdesetih letih z najnovejšim singlom »Man Alive«, ki je uvertura v njihov prihajajoči, enaindvajseti studijski album »Whoosh!«. Na najnovejšem singlu nezlomljivih hardrokerskih prvakov se nahajata dve novi skladbi, »Man Alive« ter »Throw My Bones«. Slednji povezujejo izstopajoči orkestralni aranžmaji, plod klaviaturista Dona Aireya, ki sicer niso prav pogosta lastnost sodobne verzije Deep Purple.

V tem oziru skladba »Man Alive«, predvsem na račun izstopajočih simfoničnih aranžmajev, predstavlja prijetno eksperimentalno presenečenje, ki bo navdušilo predvsem vse tiste, ki pri Deep Purple želijo slišati tudi nekaj progrockovskih elementov. Na vsesplošno presenečenje ne gre za hardrockerski rušilec in skladbo na »prvo žogo«, temveč za eklektično stvaritev, ki poleg simfonike vsebuje kar nekaj nepričakovanih časovnih preobratov ter celo, prvič v zgodovini skupine, govorjeno besedo s strani pevca Iana Gillana, medtem ko je kitarska solaža v režiji Stevea Morsea ena izmed njegovih najbolj zanimivih v zadnjih dvajsetih letih.

Tudi »Throw My Bones«, ki je ritmično in aranžersko vendarle nekoliko bolj ‘tradicionalna’ Deep Purple skladba, je zabeljena s poudarjeno orkestracijo. Dokaz, da si je večina Deep Purple članov z izjemo Morsea ‘na hrbet že zdavnaj naložila sedmi križ’, so tudi nova besedila, ki se več ne vrtijo okoli fatalnih žensk, raznih vaških in mestnih posebnežev ter raznih dogodkov iz življenj članov banda, temveč so postala precej bolj socialno občutljiva in na trenutke celo apokaliptična.

Novi single »Man Alive« oznanja, da Deep Purple, tudi po ‘The Long Goodbye’ turneji, ki je sporočala, da upokojitev ni več daleč, ter po uvrstitvi v kontroverzno ‘Hišo slavnih rock and rolla’, kreativna muza še zdaleč ni zapustila. Za razliko od Black Sabbath in Led Zeppelin, preostalih dveh skupin iz t.i. svete trojice hard rocka, ki že zdavnaj uživajo v zasluženi upokojitvi, se Deep Purple ne mislijo upokojiti dokler je v njih vsaj še trohica ustvarjalnega elana ter dokler skladateljska in inštrumentalna kemija med vsemi člani aktualnega banda deluje na tako učinkovit način. Vse kaže na to, da bo »Whoosh!« eden izmed najbolj zanimivih albumov trenutne inkarnacije Deep Purple, če ne celo njihove bogate kariere.

avtor: Peter Podbrežnik


Seznam skladb:
1. Man Alive
2. Throw My Bones

Zasedba:
Ian Gillan – vokal
Steve Morse – kitara
Don Airey – klaviature
Roger Glover – bas kitara
Ian Paice – bobni

Deep Purple – Man Alive (single, naslovnica)
Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki