degreed: Are You Ready

0 109

Založba: Frontiers Music Srl.
Datum izida: 11. 2. 2022
Produkcija: degreed
Dolžina albuma: 40:54 min
Zvrst: Hard Rock
Ocena: 8.5/10


degreed, dejansko se ime skupine (na njeno izrecno željo) piše z malo inicialko, se vračajo na sceno s svojim šestim studijskim albumom. Ste pripravljeni, kot veleva njegov naslov? Neverjetno je spoznanje, ko se človek pregloda preko vsega slabih 41. minut materiala na novem albumu, kako enormen komponistični in produkcijski napredek so ti Švedi storili v relativno kratkem razdobju dobrih desetih let delovanja. Prvenec “Life, Love, Loss” je namreč izšel leta 2010, skupina pa je zorela iz izdelka v izdelek in ta trend se nadaljuje tudi z albumom »Are You Ready«.

Že predhodnik »Lost Generation« je velja za delo velike perfekcije, dokaz da so degreed postali dobro vidni in opazni na sodobni melodični rock in hard rock sceni, pa je kronal izid samostojnega singla »The World We Know« leta 2020, ki ga je mdr. britanska glasbena revija Classic Rock izbrala na svoji spletni strani za skladbo tedna.

Vokalist Robin Eriksson je v lanskem letu izdal samostojni studijski album pod vzdevkom Robin Red (RockLine recenzija), ki prav tako ne skopari z visoko kakovostjo. Skratka, degreed se nahajajo na vrhuncu kreativnih moči. Na nekakšnem zenitu. Enajst komadov deluje kot celota glede na predhodni album bolj navito, bolj hrupno, hitreje, z generalnim občutkom da preprosto sprošča več porogljive visoko oktanske distorzije in rockovsko prodornejše ter višje doze decibelov. Na novem albumu ni niti ene balade – na preteklem »Lost Generation« so bile tri. Skupina niza rušilca za rušilcem na albumu »Are You Ready«, zato deluje album bolj nabrušeno in drzno. Produkcija je odlična. Živa, kitarske fraze hrustajo briljantno in dominirajo v pokrivanju razpoložljivega prostora zvočne slike. Topovska, če ne kar granitna ritem sekcija v kontrastnem nasprotju z masivnim zvočnim zidom fraziranja, ponuja briljantno uravnilovko in prodorno globino zvočne slike, krona vsega pa je Erikssonova briljanta vokalna predstava, ki prevzema na albumu pozornost. Spoj muzikalnosti, izrazite elektrifikacije fraz, z odličnim kitarskim soliranjem v ‘mid-eight’ pasažah,  vleče v muzikalnosti, pa tudi glede na nizanje razpoloženj, občasno na rojake Treat, vsa reč zna pritegniti pozornost na eni strani ljubitelje zasedbe H.E.A.T., na drugi privržence Eclipse (skladba We Will Win), čeprav so degreed uspeli udejanjiti sebi lastni karakter in izrazno prepoznavnost. Tu je tudi moment navdahnjenosti nad likom in delom Def Leppard (skladba Radio). Feed The Lie je strupen in nasršen, mračen razbijač, primerljiv z nabrušenostjo kakšnih Pretty Maids.

Novi album deluje do tega dne najbolj zrelo za degreed. Ta občutek krepi tudi dejstvo, da je prejšnji album »Lost Generation«, ki je bil razdeljen na štiri ločene tematike – le-te je povezoval ohlapni koncept, ‘mehkeje’ obarvan (obilje balad). Ideje, aranžiranje, dodajanje vzorcev, ter kombiniranje elementov, ki krepijo vzdušja ter sam bombastični drama teater – kontrastno vpeti ornamenti klaviatur v dialogu s kitarskim fraziranjem, harmoniziranje bombastičnih napevov v refrenskih napevov, delujejo za nove degreed bolj zrelo, kot kdaj koli prej.

»Are You Ready« je zelo dovršen album in ko ga pričnete poslušati z otvoritveno, naelektrenim adrenalinskim jurišnikom Into The Fire vedite, da sledi za njim še deset izredno dovršenih in dorečenih kompozicij briljantnega zlitja ultra-muzikalne nalezljivosti in rockovske udarnosti. Do tega dne gotovo najbolj prepričljiv izdelek dosedanje degreed kariere.

Avtor: Aleš Podbrežnik

Seznam skladb:
1. Into The Fire
2. Higher
3. Feed The Lie
4. Radio
5. Are You Ready
6. Burning
7. Falling Down
8. Lost In Paradise
9. Turn Back
10. We Will Win
11. Desire

Zasedba:
Robin Eriksson – vokal
Mats Eriksson – kitara
Mikael Blanc – bas kitara
Daniel Johansson – bobni


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki