Enchant: Blink Of An Eye

0 47

Založba: Insideout Music
Datum izida: 23. 7. 2002
Produkcija: Douglas A. Ott
Dolžina albuma: 61.44 min
Zvrst: Progressive Metal
Ocena: 9.5/10


Ameriški progrockovski revitalisti Enchant, ki pogostokrat hodijo na tenki meji med neo-progom in prog metalom, so s svojim šestim studijskim albumom »Blink of fan Eye« opravili naslednji zrelostni izpit pri stalni evoluciji svojega zvoka in loščenju skladateljskih vrlin. Ambiciozna skupina pod vodstvom odličnega kitarista Douglasa A. Otta in karizmatičnega pevca Teda Leonarda, ki je kasneje doživel še večjo veljavo kot pevec skupine Spock’s Beard, se je s prejšnjim albumom, »Juggling 9 Or Dropping 10« (2000) dokončno uveljavila med najbolj ambicioznimi ter resnimi izvajalci progresivnega rocka na začetku novega stoletja.

Glavno novost pred začetkom snemanja »Blink of and Eye« je predstavljal odhod bobnarja Paula Craddicka in prihod njegove zamenjave Seana Flanegana. Phil Bennet je samo za ta album zamenjal Mikea ‘Benignusa’ Geimerja in je kmalu zatem prepustil svojo mesto Billu Jenkinsu. Njuna prispevka nista bistveno vplivala na zvočne spremembe tedanje Enchant zvočne podobe, ki je zelo uspešno združevala elemente art rocka, simfoničnega proga in prog metala s sodobno produkcijo in ‘zrelimi’, večinoma filozofsko usmerjenimi besedili.

Vse skladbe na »Blink of an Eye« sta ustvarila Leonard in Ott, gonilni sili te skupine. Leonardova glasovna sorodnost z legendanrim pevcem Steveom Walshom (ex-Kansas) je glavni razlog zakaj glasbo Enchant ni težko vzljubiti in tako je bilo tudi ob izidu »Blink of an Eye«, ki je še dandanes upravičeno eden izmed njihovih najbolj cenjenih albumov, ki je pomembno vplival na dvig prepoznavnosti te pogosto spregledane skupine.

Otvoritveni »Under Fire« zaznamuje mračna atmosfera in uspešen preplet simfoprog in progmetalskih elementov, medtem ko njegov vrhunec predstavlja epski refren v katerem je na na dramatičen način omenjen naslov tega albuma. Vselej odlična Leonardova pevska predstava je tisti ‘presežek’, ki je Enchant že od nekdaj omogočal, da so izstopali v primerjavi s kopico sorodnih skupin. »Monday« je ambientalno svetlejša kompozicija, ki se prav tako kot predhodna stvaritev ponaša z mogočnim refrenom ter odličnimi kitarsko-klaviaturskimi harmonijami zaradi česar se jo z lahkoto uvrsti med Enchant klasike.

»Seeds of Hate« je kompleksna, a vseeno večinoma melodična stvaritev z odlično inštrumentalno sekcijo na račun Ottove kraljevske kitarske solaže, ki je pospremljena z odebeljenimi bas linijami, medtem ko Leonard ves čas blesti s svojo izjemno pevsko karizmo. »Flat Line« je naslednji primer tega kako Enchant, kljub ritmični in aranžerski kompleksnosti, z lahkoto, na izrazito subtilen način, ustvarijo lep refren in ga na premeten način postavijo v ospredje. »Follow the Sun« se, presenetljivo, odpre kot akustično usmerjena balada, vendar po vpadu električne kitare in živhanih klaviaturskih tekstur naglo preide v kompleksnejše vode. Končni rezultat je ena izmed najbolj inteligentno in subtilno strukturiranih kompozicij v dotedanji Enchant povesti.

»Ultimate Gift«, kjer briljirata predvsem Ott s še eno strastno kitarsko solažo in Leonard s svojo najboljšo možno, vendar gotovo nenamerno vokalno imitacijo Stevea Walsha, je epska stvaritev kakršnih so Enchant v svoji karieri ustvarili lv zavidljivem številu. Na »My Everafter« lahko uživamo predvsem v izjemni subtilnosti kitarsko-klaviaturskih harmonij s katerimi Enchant izgrajujejo ambientalno dramo, medtem ko si posebno omembo zasluži vnovična odlična pevska predstava enega izmed najbolj imenitnih pevcev sodobnega prog rocka. »Invisible« zaznamujejo predvsem eklektični časovni prehodi in domiselno polaganje sintetizatorskih tekstur zaradi česar sodi med »Blink of an Eye« vrhunce. »Despicable« predstavlja energičen in dramatičen zaključek albuma v ‘pravem slogu’ in s še eno fantastično Leonardovo pevsko predstavo. Na posebni verziji »Blink of an Eye« se na koncu nahaja odlični inštrumental »Prognosis«, ki bo zaradi progmetalskih elementov, solističnih mojstrovin, ritmične prefinjenosti ter vsesplošne kompleksnosti všeč tudi marsikateremu ljubitelju skupin kot so Dream Theater.

»Blink of an Eye« še danes med privrženci Enchant upravičeno uživa status enega izmed njihovih najboljših dosežkov, ki jih je na začetu 21. stoletja pomagal uvrstiti med najbolj vznemirljive prog rockovske revitaliste. Marsikateri prepoznavni elementi Enchant zvočne podobe so bili na tem izvrstnem albumu še nadgrajeni. Kljub temu, da se na Enchant pogostokrat pozablja kadar se našteva ključne progrockovske vitaliste t.i. tretjega vala, je bila njihova vloga pri ponovni obuditvi zanimanja za to glasbeno gibanje sredi devetdesetih in na prelomu obeh stoletij vedno nesporna pri čemer je pomembno vlogo odigral prav »Blink of an Eye«.

Avtor: Peter “Dr. ProgRock” Podbrežnik


Seznam skladb:
1. Under Fire (5:55)
2. Monday (7:08)
3. Seeds of Hate (6:14)
4. Flatline (5:23)
5. Follow the Sun (6:05)
6. Ultimate Gift (7:57)
7. My Everafter (5:39)
8. Invisible (5:40)
9. Despicable (4:13)
10. Prognosis (dodatna skladba) (7:30)

Zasedba:
Ted Leonard – vokal, kitara na skladbi št. 9
Douglas A. Ott – kitara, klaviature, bas kitara na skladbi št. 5
Ed Platt – bas kitara
Sean Flanegan – bobni

Sodelujoči glasbenik:
Phil Bennett – klaviature na skladbah št. 3, 7 in 10

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki