Fairport Convention: What We Did On Our Holidays

0 193

Datum izida: 01.01.1969
Založba: Island
Produkcija: Joe Boyd
Dolžina: 38:07
Zvrst: folk rock
Ocena: 8.5/10

Angleški folkrockovski prvaki Fairport Convention so s tranzicijskim albumom »What We Did On Our Holidays«, ki je izšel leta 1969 kot naslednik njihovega istoimenskega prvenca, začeli svojo postopno slogovno levitev iz ameriško obarvanega folk rocka pod močnim vplivom Jefferson Airplane in podobnih skupin, v britanski folk rock po katerem so postali znani skozi večino svoje bogate in razgibane kariere. Ključna poteza njihove kariere je bil izbor nove pevke Sandy Denny iz skupine The Strawbs, ki je na glavnem vokalu zamenjala Judy Dyble. Denny, ki je poleg petja znala igrati tudi akustično kitaro in klaviature, je s svojim eteričnim glasom Fairport Convention odrešila z roba obskurnosti ter jih porinila med najbolj zanimive ter vplivne predstavnike zgodnjega britanskega folk rocka. Tudi po ambientalni plati so Fairport Convention tedaj postali skoraj popolnoma drugačen band, saj je ponekod začela vladati pristna keltska melanholija po kateri so postali znani na večini svojih najbolj znanih del, medtem ko so se ameriški folk vplivi začeli umikati v ozadje.

Na »What We Did On Our Holidays« so Fairport Convention ustvarili dve klasiki, ki sta še dandanes pogost, če že ne obvezen del njihovih nastopov, nostalgično, s sakralnim nabojem obarvano balado »Fotheringay« ter buditeljski »Meet on the Ledge«. S slednjim še danes tradicionalno zaključijo svoje koncertne nastope. V primerjavi s prvencem je bilo tudi več originalnih del, čeprav sta se še vedno našli dve priredbi, »I’ll Keep it With Mine«, ki originalno pripada Bobu Dylanu, ter »Eastern Rain«, ki originalno pripada Joni Mitchell. Na albumu sta se nahajali tudi reanžirani verziji dveh tradicionalnih folk skladb, »Nottamun Town« ter »She Moves Through the Fair«. Na slednjih je prevladoval tisti značilni keltski melos s katerim so jih že kmalu začeli vse tesneje povezovati. Reanžirane verzije angleških in škotskih folk del, katerim so dali rockerski pečat, pa so za Fairport Convention že kmalu postale nekaj povsem običajnega.

Mojstrovino »Fotheringay«, ki govori o istoimenskem dvorcu, kjer je bila nekaj časa zaprta škotska kraljica Maria Stuart, sicer pa je to postal tudi naziv Sandyine kratkotrajne skupine je napisala svetlolasa pevka, medtem ko so preostala dela prispevali kitarist Richard Thompson, basist Ashley Hutchings, drugi kitarist Simon Nicol in pevec/tolkalist Ian Matthews. Za nekaj lepih godalnih aranžmajev je poskrbel bobnar Martin Lamble. Kljub že tedaj dobri tehnični podkovanosti večine inštrumentalistov, pa so najbolj navduševale vokalne harmonije pod vodstvom Dennyeve, katere so bile ključne pri ustvarjanju skorajda magične atmosfere.

Z »What We Did On Our Holidays« so Fairport Convention, predvsem po zaslugi Sandy Denny, sredi postopne zvočne tranzicije počasi vstopili v svojo klasično in še vedno najbolj čislano ustvarjalno obdobje. Prihod Dennyeve, katero marsikdaj pogrešajo še dandanes, več kot štiri desetletja po njeni smrti, jih je zvočno preporodil in jim vlil potrebno samozavest pri oblikovanju prepoznavne zvočne podobe, ki je pri združevanju folka in rocka postaja čedalje bolj tradicionalno angleška in ne več ameriška.

avtor: Peter Podbrežnik

seznam skladb:
1. Fotheringay
2. Mr Lacey
3. Book Song
4. The Lord Is in This Place…How Dreadful Is This Place
5. No Man’s Land
6. I’ll Keep It With Mine
7. Eastern Rain
8. Nottamun Town
9. Tale in Hard Time
10. She moves Through the Fair
11. Meet on the Ledge
12. End of a Holiday

Fairport Convention:
Sandy Denny – vokal, akustična in dvanajststrunska kitara, orgle, klavir
Iain Matthews – vokal, tolkala
Richard Thompson – električna, akustična in dvanajstrunska kitara, klavirska harmonika, sitar na “Book Song”, spremljevalni vokal
Simon Nicol – električna in akustična kitaro, električna avtoharfa, električni dulcimer, spremljevalni vokal
Ashley Hutchings – bas kitara, spremljevalni vokal
Martin Lamble – bobni, tolkala, violina, tabla in koraki

gostujoči glasbeniki:
Bruce Lacey – tolkala
Claire Lowther – čelo na “Book Song
Kingsley Abbot – tolkala na “The Lord is in This Place…”, spremljevalni vokal na “Meet on the Ledge
Paul Ghosh – spremljevalni vokal na “Meet on the Ledge”
Andrew Horvitch – spremljevalni vokal na “Meet on the Ledge”
Marc Ellington – spremljevalni vokal na “Meet on the Ledge”

https://www.youtube.com/watch?v=3MHwflbW_Hg
Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki