Fed Horses : Sinner (EP)

0 426

Samozaložba
Datum izida: 17.01.2018
Produkcija: Jure Mihevc & Marko Jakopanec
Dolžina EPja: cca 22.00 min
Zvrst: indie rock / pop / folk
Kupi album!


Logaška zasedba Fed Horses, je v lanskem januarju izdala studijski EP »Sinner«. Res da je skoraj leto in pol minilo od izdaje, a o Fed Horses mora tudi RockLine le nekaj “malega” povedati. Gre za bend, ki je že z uvodnim EP-jem dostavil na slovensko, pa tudi mednarodno prizorišče, saj so na EPju skladbe odpete v angleškem jeziku, novo zgodbo, o novi, izpiljeni, sebi lastni entiteti glasbenega vizionarstva oziroma glasbenega koncepta. »Mednarodno« bi mirne duše izpustili, v kolikor EP “Sinner” ne bi deloval »mednarodno« in to ne le v briljantni metriki eksekucije angleščine v vokalni maniri, pač pa tudi sami vibraciji ter produkciji petih kompozicij EPja. To pomeni, da imajo Fed Horses v svojem glasbenem drobovju, že v sami karierni iztočnici, zares nekaj posebnega. Svežega, drugačnega. Svojega skrivnega in na moč posebnega aduta torej.

Fed Horses so indie pop rockerji, ki so z velikim trudom in polnokrvno angažiranostjo, do vsega česar se lotevajo, uspeli pravzaprav zadeti več muh na en mah. Razvili so sebi lastno glasbeno identiteto in karakter, obenem, pa s ponotranjenim čutom za razvoj hipoma nalezljive muzikaličnosti, ujeli veliko naklonjenost radijskih valov. »Sinner« se postavlja s pretanjeno produkcijo, kjer sobivajo gradniki zvočne slike v fascinantnem ravnovesju, ko obdajajo izvedbeno izpiljen, čuten in mičen, nenehno koprneč vokal Urše Mihevc, kar jih dela vseskozi nenehno privlačne ter zelo aktualne. Preprosto zato, ker so hkrati zelo »domači« obenem pa nosijo tisto komponento posebnosti, kar poslušalca dodatno draži in napeljuje v to, da prične skupino podrobneje raziskovati.

EP »Sinner«, je že kot uvodni, to je temeljni kamen, oziroma temeljni studijski dokument, prinesel Fed Horses natanko tisto, kar večina skupin išče z izdajami zaman tudi po več let. Vseh pet skladb je šlo namreč skozi dolg proces samoevoucije in estetskega piljenja in so odraz velike zvočne in komponistične perfekcije, za katero stremi skupina in ki se je skozi leta delovanja razvijala povsem naravno in nepretenciozno. Preprosto. Krasi jih velika kompatibilnost skladanja na relaciji med kitico in refrenom ter nenehna dinamika in velika pretočnost. Obenem privlačna razgibanost razpoloženj, kar uspevajo zadrževati kompozicije tudi  v izpiljenih modulacijah (znotraj mid-eight pasaž). K temu dodaš tudi pretanjeno produkcijo, organskih zvočnih palet in prepleta zvočnih tančic, ki skozi polja melanholije, niza razglede koprnenja ter celo mistike, kar ni ravno vsakdanje za slovenske rock zasedbe.

Raba akustike s katero je podprt jedrnat zvok skupine, utrjujejo in poglabljajo tudi klaviature, ki polnijo prostor večkrat s »Hammond« zvokom. Kitara se spretno suče v obrti rabe trikov minimalizma po vzoru »manj je več«. Vsa reč zna vzbuditi precej zanimanja pri komercialni britanski alter pop in indie rock estetiki, za kar so davno tega zakrivili izvirni greh s triki »zvočnega krivenčenja« U2. Kitara je lahko tudi efektirana (podprta z rabo efektov, kot je »šelesteči« sustainer), kar poljubno poglablja kontraste in krepi  vzdušja. Ne gre zaobiti odlične ritmike. Dinamične, prodorne, vseprisotne in muzikalično nalezljive bas noge, kot tudi ne aktivne bobnarske podlage. Uvodna Sinner nagovarja v ritmu plesne kinetike in ne čudi, da je ob nalezljivi muzikaličnosti, pogosto predvajana na frekvencah radijskih postaj. Kot povedano, pri Fed Horses stoji vse na pravem mestu.  

V slogu se čuti elemente folka. Z integracijo violine, pa tudi ritmičnimi strukturami, kitarskimi ornamenti, vpenjajo v svoj indie pop rock jezik, Fed Horses elemente Amerikane ter countryja. A zelo verjetno se je to skozi evolucijo zvoka in sloga zgodilo zelo naravno, spontano. V smislu, da se postavlja vprašanje, ali sta amerikana in country sploh kdaj člane skupine sploh navdihovala. Ta dodatna žanrska začimba ne deluje tako, da bi bili člani navdahnjeni nad omenjenim žanrom, pač pa se je integracija teh elementov morala zgoditi povsem naravno, se pravi skozi različne trike uigravanja, preizkušanja na vajah, bend pa je, v svoji iztočni indie pop rock špuri, te trike zaznal kot zelo kompatibilne ter jih ponotranjil. Spretno vpel v kompozicije. Sčasoma so ti country triki, pa čeprav delujejo nedolžno, prerasli v prepomemben kontrastni gradnik zvočne in slogovne estetike zasedbe.

Kar krasi kompozicije je torej ta čutni estetski minimalizem njihove gradnje. Kup detajlov, ki delujejo pretanjeno zloženo skupaj. Gradniki so ob slehernem trenutku na pravem mestu in občujejo med seboj z izredno komplementarnostjo ter zaznavanjem. Vse te pečatne nalezljivosti pa ne bi bilo brez šarmantne čarobnosti nalezljivega vokala Urše Mihevc. Vokal močnega karakterja, vpet v strastno kreacijo emocij, je v osnovi stesan in zelo izpiljen. Nagovarja nalezljivo in odpira skupini vrata na stežaj, do radijskih frekvenc. Vokal s svojo ponotranjeno čutnostjo in predanostjo z lahkoto oživlja sporočilnost same poezije skupine. To je bistvo s čimer se glasba zasedbe dotakne še tako skritih kotičkov duše poslušalca.

EP »Sinner« preprosto z eno besedo? Pelje. S takšnim karakterjem, kot ga izkazuje ta EP, so Fed Horses absolutno na pravi poti, da kot skupina, ne le v zamahu perfekcionizma, tudi v prihodnje polnokrvno razvijajo svoj samonikli karakter dalje in ga bogatijo, pač pa da prerastejo v eno najbolj prepoznavnih slovenskih (alter/indie) rock skupin, kar že »na debelo« zaznavajo domače radijske frekvence.

Jardier, The Margins, Seven Days In May, seveda Fed Horses ter še kdo. Vsak v svojo smer alternativnorockovsko oprtane zveličanosti sebi lastnega dosjeja, pa obenem skupine, ki lahko družijo pod isti krov širšo maso slovenskih ljubiteljev muzikalično nalezljivega alter/indie rock groova, v katero je prefinjeno »podtaknjen« jasno zaznavni element popa. Ta odstavek je dokaz, kako smo Slovenci lahko resnično močni (pronicljivi) v aktualnih idejnih in produkcijskih osvežitvah alternativnega rocka.  

avtor: Aleš Podbrežnik
ocena: 9.0 / 10

Seznam skladb:
1. Sinner
2. Toy
3. Love Tree
4. Father’s House
5. Leaving

Zasedba:
Urša Mihevc – vokal
Rok Škrlj – bas kitara
Timi Eler – bobni
Jure Mihevc – kitara 

Gostujoči glasbeniki:
Mitja Kavčič – hammond (skladbe št. 1, 2 in 4), električni klavir na skladbi št. 5, sintetizatorji na skladbah št. 1 in 5.  
Danijel Bogataj – violina in efekti (skladba št. 5) 
Marko Jakopanec – dodatno programiranje

Fed Horses – Toy (uradni video)

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki