Fairport Convention: Unhalfbricking

0 139

Datum izida: 03.07.1969
Založba: Island Records
Produkcija: Joe Boyd, Simon Nicol in Fairport Convention
Dolžina: 39:24
Zvrst: British folk rock
Ocena: 9/10

Angleški folkrockovski šampioni Fairport Convention so bili leta 1969 v sanjski formi in v takem zaletu, da so v istem letu ustvarili kar tri studijske albume, kar se po tem ni nikoli več ponovilo. Po prihodu izjemne pevke Sandy Denny, ki je poskrbela, da je bil njihov drugi album »What We Did on Our Holidays« prepoznan kot ena izmed prvih klasik britanskega folk rocka, se je zdelo, da jih nič ne more zaustaviti. Toda prvi črni oblaki so se začeli nabirati, ko je band doletela huda tragedija, saj sta v avtomobilski nesreči znotraj kombija umrla komaj devetnajstletni bobnar Martin Lamble ter Jeannie Franklyn, tedanje dekle kitarista Richarda Thompsona. Basist Ashley Hutchings (kasneje Steelye Span), ki je bil prav tako v avtu, jo je odnesel z ranami in okrvavljeno srajco, medtem ko so bili preostali člani tako travmatizirani, da je nadaljna usoda Fairport Convention leta 1969 visela na tenki niti.

Le nekaj mesecev po »What We Did on Our Holidays« ter tragični nesreči, ki je skorajda povzročila njihov razpad, so vendarle nadaljevali naprej ter posneli še en nadvse kvaliteten tranzicijski album, »Unhalfbricking«, na katerem so še stopnjevali svojo transformacijo iz skupine, ki je večinoma igrala priredbe ameriških folk imen na čelu z Bobom Dylanom, v ambiciozni kolektiv, ki je prisegal na mešanico tradicionalne britanske folk glasbe in rocka.

Na »Unhalfbricking« so bile tri priredbe Dylanovih tedaj neizdanih stvaritev; »Si Tu Dois Partir«, ki je bil obenem najmanj zanimiv trenutek celotnega albuma, vendar je kot single doživel odličen komercialni odziv, »Percy’s Song« ter »Million Dollar Bash«, medtem ko je bila »A Sailor’s Life« reanžirana verzija tradicionalne mornarske folk pesmi. Slednjo Thompson, Simon Nicol, Hutchings ter Lamble z daljšim inštrumentalnim jamom spremenijo v enega izmed prvih primerkov prog folk rocka.

Brez sprememb postave tudi tokrat ni šlo. Iain Matthews je na »Unhalfbricking« z dodatnimi vokali sodeloval samo še kot gost, medtem ko sta se kot gostujoča glasbenika pojavila flavtist Dave Swarbrick ter bobnar Dave Mattacks, ki sta že kmalu dobila povabilo, da postaneta uradna člana. Za melanholični uvod je poskrbela Thomsponova stvaritev »Genesis Hall«, eno izmed najboljših del njegove dolge in bogate kariere, katera je bila prepojena z magičnimi keltskimi aranžmaji, medtem ko je bil eterični vokal Dennyevi tisti, ki je poskrbel za pravo nostalgično dramo. Dennyeva se je na »Unhalfbricking« sicer najbolj izkazala z avtorsko balado »Who Knows Where the Time Goes«, ki je predvsem na račun njene nostalgične pevske predstave naglo postala ena izmed Fairport Convention klasik.

Kljub temu, da je »Unhalfbricking« nastal v napornem in travmatičnem obdobju angleških folk rock titanov, se je izkazal za enega izmed njihovih najboljših dosežkov in jim vlil nove energije za nadaljevanje kariere. Kakor se to morda sliši grozno je ravno prestana travma vplivala na izredno izpovedno moč večine »Unhalfbricking« besedil in na izrazito melanholično atmosfero levjega deleža tega albuma. Fairport Convention so še stopnjevali izjemni kreativni elan ter pred koncem leta 1969 ustvarili svojo prvo folkrockovsko mojstrovino, »Liege & Lief«, ki jim je prinesla kratek, sladko-grenak mednarodni uspeh.

Avtor: Peter Podbrežnik

 

Skladbe:
1. Genesis Hall (3:35)
2. Si Tu Dois Partir (2:18)
3. Autopsy (4:20)
4. A Sailor’s Life (11:08)
5. Cajun Woman (2:42)
6. Who Knows Where The Time Goes (5:08)
7. Percy’s Song (6:46)
8. Million Dollar Bash (2:54)

Fairport Convention:
Sandy Denny – vokal, čembalo
Richard Thompson – električna in akustična kitara, električni dulčimer, klavirska harmonika, orgle, spremljevalni vokal
Ashley Hutchings – bas kitara, spremljevalni vokal
Simon Nicol – električna in akustična kitara, električni dulčimer, spremljevalni vokal
Martin Lamble – bobni

Gostujoči glasbeniki:
Iain Matthews – spremljevalni vokal na “Percy’s Song”
Dave Swarbrick – piščal na “Si Tu Dois Partir”, “A Sailor’s Life” ter “Cajun Woman”, mandolina na “Million Dollar Bash”
Trevor Lucas – triangel na “Si Tu Dois Partir”
Marc Ellington – vokal na “Million Dollar Bash”
Dave Mattacks – bobni na “Ballad of Easy Rider”

 

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki