First Signal: Face Your Fears

Frontiers Music Srl. 2023
0 128

Založba: Frontiers Music Srl.
Datum izida: 17. 2. 2023
Produkcija: Harry Hess & Michele Guaitoli
Dolžina albuma: 43.47 min
Zvrst: Melodic Rock
Ocena: 9.5/10


Harry Hess! Kultni AOR stric se ne predaja! First Signal je projekt, ki ohranja konsistenčno držo zlasti od leta 2016 ko je izšel album »One Step Over The Line« in se je k projektu priključil švedski producent in multiinstrumentalist Daniel Flores. Album »Face Your Fears« je naslednik albuma Closer To The Edge. Oba sta izšla v časovnem razmiku desetih mesecev, kar je na nek način noro, pa vendar. Več kot očitno je, da interes za to pripada založbi Frontiers Music Srl. Takšnemu tempu ni sledil več niti Daniel Floers, ki je odstopil od projekta za najnovejši album, tako da je fantastični kanadski vokalist, producent, komponist in vodja kultnih kanadskih melodičnih rockerjev Harem Scarem, to je Harry Hess, ostal povsem sam. No, ni res. Hrbet mu na »Face Your Fears« krije ekipa dobro prekaljenih italijanskih studijskih legionarjev, ki službujejo pri Frontiers Music Srl. Preverjena ekipa. 

Za peti album projekta je na forsiranje založbe Hess vseeno našel čas. »Face Your Fears« je nekoliko trši album, kot predhodniki. Bolj našpičen. Kitarsko fraziranje je v produkciji bolj poudarjeno, kot je šlo pričakovati in s tem ni prav nič narobe.  Vsekakor Hess ne bo izdal albuma dokler ne bo prepričan da na njem vse štima. Četudi je bilo v ekspresivnem oziru znotraj mejnikov, ki definirajo podobo žanra, že davno tega vse povedano. Glavno je da glasba zgrabi! In na »Face Your Fears« definitivno zgrabi.

Časovna zanka med novim albumom in predhodnikom »Closer To The Edge«, zadržuje pa najnovejši album projektna absolutni kakovostni priključek s sicer odličnim predhodnikom. Himnični napevi, ki zgrabijo v poslušanju hipoma. Drug za drugim. Vsekakor je tip glasbene usmeritve več kot prijazen tudi ljubiteljem kultnih kanadskih melodičnih rockerjev Harem Scarem. A, ker (navadno) v hard rocku in metalu ‘raste in pada vse na kitaristih’ (v artističnem oziru), ostaja medsebojni odklon odločno jasen. Hess je tudi to pot vokalno brezmadežen. V slehernem trenutku prevzeten s svojim pristopom, ki je kombinacija grlenega in čistega petja. Zlasti v refrenih zapira glasilke in ko vzdigne vokal, asociira barva občasno na Kipa Wingerja (Winger) ali celo Ronnieja Atkinsa (Pretty Maids), a to so že malenkosti. Rain For Your Roses je odlična srednje hitra skladba, kjer imponira v refrenu s kristalno čistim vokalom. Podobna zgodba se ponovi malo kasneje na albumu z (bolj moderno zasnovano) skladbo Not This Time. Hess pristopa na tej skladbi ponovno s čistim vokalom in ta skladba dobiva se s svojo ‘avro’ dotika poslušalca, glede na večino skladb albuma, svojevrstno. Sicer pa teče album kot celota naravnost briljantno. Od prve do zadnje sekunde, ko se vrstijo bliskovita uvodna Unbreakable pa za njo Situation Critical, da o odličnem singlu Shoot The Bullet na poziciji št. 3 ne izgubljamo besed. Je ena najbolj udarnih skladb albuma s posebej zveličanim refrenskim napevom. Petarda! Voltaža ne popušča. Kompozicije so izpiljene z briljanco perfekcionizma. V drugi polovici daje temu albumu dodaten ‘vztrajnostni moment visoko pompoznega zaleta’ naslovna skladba, ki velja zagotovo za enega najbolj prepričljivih komadov albuma. Kipečega optimizma ji ne manjka.

Na tem mestu je treba izpostaviti dve imeni. To sta Michele Guaitoli, ki je v preteklosti produciral albume izvajalcev, kot mdr.: ISSA, Visions Of Atlantis, Kalidia, SheWolf, prav tako pa prepeva pri Visions Of Atlantis, Temperance in ERA ter njegov Temperance pajdaš in odlični kitarist Marco Pastorino, ki briljira tudi v izpiljenih solističnih vragolijah. Oba ste videli, v kolikor ste obiskali koncert Tarje Turunen v začetku letošnjega marca, saj so tam Temperance nastopili v vlogi predskupine, ali pa v Mariboru konec istega meseca v družbi Phantom Elite. Prav ta naveza Guaitolija in Pastorina s Hessom nekoliko oddaljuje ne le vibracijo, pač pa tudi samo podobo skladb novega albuma, ko ga primerjaš s predhodniki. Ultra muzikalen a bolj nazobčan in hja,… Lahko rečemo da produkcijsko celo ‘zmetaliziran’. Tak občutek daje tudi dejstvo, da albuma ‘ne ustavlja’ nobena balada, saj se prva In The Name Of Love pojavi šele tik pred njegovim koncem.  

Manj kot leto je preteklo od izida predhodnika »Closer To The Edge« in tu je torej odlični peti studijski album projekta, ki je v deset mesečnem presledku doživel korekturo kar se tiče sodelujočih glasbenikov v studiu. In ta je prinesla bistvo. Ne le zadrževanje visoke kakovosti, ki jo dostavlja ime projekta, pač pa tudi malo drugačen album, ki je znova mojstrsko skvašen skupaj.

Še refleksija, ki niti ni umestna, zna pa zabavati. Glede naslovnice. Možakar na naslovnici deluje ob prvem, nedolžnem in nepreciznem pogledu, kot razgaljeni šef kuhinje Bine Volčič med gladiatorskim bojem z dvema levoma, pri čemer ni takoj jasno ali se z enim od levov rokuje.

Avtor: Aleš Podbrežnik

Seznam skladb:
1. Unbreakable
2. Situation Critical
3. Shoot The Bullet
4. Always Be There
5. Dominoes
6. Rain For Your Roses
7. Face Your Fears
8. Never Gonna Let You Go
9. Not This Time
10. In The Name Of Love
11. Never Be Silenced

Zasedba:
Harry Hess – vokal
Marco Pastorino – kitara
Michele Guaitoli – bas kitara, dodatne kitare
Marco Andreetto – bobni


First Signal – “Face Your Fears” (Frontiers Music Srl., 2023)
Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki