FM: Synchronized

0 162

Založba: Frontiers Music Srl.
Datum izida: 22.05.2020
Produkcija: FM
Dolžina albuma: 59.46 min
Zvrst: AOR / Melodic Rock
Ocena: 10 / 10


»Preživeli ljubitelji AOR glasbe, zavijte kar sem!« Neverjetno. Za ponovno združitev so potrebovali le vabilo za en sam samcat nastop leta 2009. Na razprodanem Firefest festivalu in v vlogi glavnega nosilca. Takoj naslednje leto so izdali nov studijski album in od takrat dalje, ne le da redno nastopajo na odrih, pač pa nenehno nizajo nove albume. Drugega za drugim. Vsi so izjemno kakovostni, zato je težko oceniti, kateri je boljši in kateri slabši. To je skupina z izjemno konsistenco in stabilnostjo. Tudi kar se stabilnosti postave tiče. Govorimo o legendarnih FM, zastavonošah AOR zvoka (za neuke: »radijskim frekvencam prijaznega rocka«), utemeljenega na britanskem otočju sredi osemdesetih, ki ima »svoje muhe« in ga je kljub sorodstvenim vezem vredno razlikovati od »west-coast« špure na drugi strani Atlantika, ki je v osemdesetih prav tako mešala štrene na vrhu takratnih glasbenih lestvic.

Danes, seveda, skupinam, kot so FM, pretežno sledijo le njihovi oboževalci, ki so najstništvo preživljali sredi osemdesetih, in pa peščica »razsvetljenih« (mlajših) ljubiteljev prvin melodičnorockovske glasbe. To pomeni, da se AOR danes uvršča med t. i. arhaične rock žanre, ki so bodisi muzejske vrednosti bodisi bivajo v oblikah revitalizma (z izjemo milijonarskih Def Leppard, Journey in Foreigner), pretežno v rockovskem podzemlju. 

FM, ustanovljeni leta 1984, so za prvih šest albumov potrebovali celih 24 let, za naslednjih pet pa le deset. Torej je po reaktivaciji skupine leta 2009 novi album na svet privekal v dvoletnem časovnem intervalu. Skupino sem leta 2015 prestregel v živo na drugi uradni izdaji Frontiers Rock festivala, blizu Milana. FM krasi neverjetna karizma, hipoma nalezljiva in prodorna aura, njihova eksekucija pa slovi po izjemno složni uigranosti ter zvočni perfekciji.

Bend je tudi to pot dostavil briljantno produkcijo. To je album, ki ga moraš poslušati glasno, in takrat ti zvočna kultura tega izdelka hipoma postavi prav vse dlake pokonci! Razvoj bombastike je izjemen! Bend na zrela leta –  namesto zvoku šelestečih sintetizatorskih zaves – posveča pozornost organskim zvočnim pastelam,  kar dostavlja v modernih produkcijskih prijemih oziroma hvaležnem občutku živosti. Kitarsko fraziranje je že lep čas zelo ošiljeno in jedrnato izpostavljeno, obenem pa je treba dodati, da je Jim Kirkpatrcik, sicer po letih občutno mlajši od ostalih FM članov, izjemen solistični žongler. Na novem albumu dostavlja serijo vrhunskih solaž, ki so prava poslastica in ki v svoji neverjetni kompatibilnosti s samo naravo kompozicij zgolj utrjujejo pompozno grabežljivost samega izdelka. Mid-eight pasaže so – ob Overlandovem že kar pregovornem vrhunskem vokalnem iztržku – izjemen generator kontrastov znotraj kompozicij prav po zaslugi poletnih in duhovitih solističnih vložkih Kirkpatricka. Kitarsko fraziranje je prav tako znova pretkano podprto s klaviaturami, ki se večkrat poslužujejo »Hammond tihožitij«, vendar nikakor ne nadvladajo kitarskih fraz. Ob tem je bend zadržal bistvene zaščitne znamke, ki definirajo AOR žanr osemdesetih, in jih neverjetno dobro združil s svojo aktualno glasbeno filozofijo. To so seveda zvočne zavese sintetiziranja, ki jih bend vpenja tako, da izjemno dobro dražijo nostalgike, čemur smo priča že v uvodni otvoritveni Synchronized. Drugi prepomemben element je izjemna vokalna ohranjenost Steva Overlanda, ki točkam ponovno vdihuje soulovsko pričesko, s čimer se še bolj usidra na prestolu absolutnega vokalnega unikata rock univerzuma. Overland po 34 letih, odkar je izšel album »Indescreet«, deluje, kot da bi vokale za omenjeni album posnel včeraj. Tretji pomemben element, po katerem skupina znova mojstrsko posega in je prav tako bistven pri kreiranju retro-nostalgičnih občutij, ki te odstrelijo v osemdeseta, pa je aranžiranje multiplih vokalnih harmonij, za kar so si FM že davno nazaj prislužili sloves briljantnih strokovnjakov. 

Odličen, da ne rečem kar prvovrsten primer perfektne simbioze starega in novega na enem mestu povzema skladba Broken. Temu se z lahkoto priključi Ready For Me, ki na moč nostalgično sklene album in bo kot takšna ljubiteljem AOR glasbe osemdesetih dostavila enega njegovih vrhuncev. Album takoj poleti visoko na krilih potentne bombastike, ko se druga za drugo zvrstita odlična uvodna katalizatorja Synchronized in Superstar. Sledi jima Best Of Times, kjer bend znova posega tudi po akustičnih elementih, vsekakor pa pravi AOR album ne bi bil pravi brez vsaj ene srce parajoče balade. No, mirnejših trenutkov je to pot več, kar štirje, med njimi pa izstopa zlasti fenomenalna drama vseh dram v Walk Through Fire, ki ji tesno sledi End Of Days. Album sicer odlikuje uravnoteženost med  poletnimi točkami, kjer znajo FM pokazati tudi mero šegavo kipečega optimizma, pa tudi všečno mero koketnega pobalinstva, in tistimi bolj umirjene narave. Mirna Angels Cried je občutneje podkrepljena z blues retoriko, s čimer pa fantje ne presenečajo več, saj so se v takšni luči skozi zadnjo dekado že predstavljali na preteklih izdelkih.

Je sploh kaj narobe z novim albumom? Popolnoma nič. Znova gre za niz skladb, ki se lahko pohvalijo z izjemno dovršenim slogom komponiranja, iz katerega je jasno razvidno, da so FM svojo doktrino skladanja pač prignali do perfekcije. So mojstri svoje obrti in težko jih kdo izzove. Tudi na zrela leta delovanja skupine. Vzdušja se vseskozi prelivajo in vibrirajo na visoki ravni, razpoloženjski vrhunci seveda dosegajo svoje najboljše dosežke v ultranalezljivih refrenskih napevih. Je pa nekaj … Dva komada manj temu izdelku prav v ničemer ne bi škodovala, saj bi v dolžino še vedno meril več kot 50 minut.

Synchronized je novo vrhunsko poglavje te dolgožive britanske AOR zasedbe. Ljubitelji britanskega principa v tem žanru bodo navdušeni, posnemovalcem iz vrst revitalistov (mlajši garnituri melodičnorockovskih skupin) pa bo znova služil kot lep šolski učbenik lekcij o AOR glasbi. 

Neverjetno je namreč spoznanje, da tudi v letu 2020 ob poslušanju novega FM albuma pogosto prideš do sklepne misli, da bolje pač ne gre. In ta občutek je album »Synchronized« znova aktualiziral.

avtor: Aleš Podbrežnik

Seznam skladb:
1. Synchronized
2. Superstar
3. Best Of Times
4. Ghost Of You And I
5. Broken
6. Change For The Better
7. End Of Days
8. Pray
9. Walk Through The Fire
10. Hell Or High Water
11. Angels Cried
12. Ready For Me

Zasedba:
Steve Overland – vokal, kitara, spremljevalni vokal
Jim Kirkpatrick – kitara, spremljevalni vokal
Jem Davis – klaviature, spremljevalni vokal
Merv Goldsworthy – bas kitara, spremljevalni vokal
Pete Jupp – bobni, spremljevalni vokal 


FM – Superstar (uradni video)
FM – Synchronized (uradni video)
FM – Broken (uradni video)
FM – “Synchronized” (naslovnica)
Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki