Gary Hughes: Waterside

0 54

Založba: Frontiers Music Srl.
Datum izida: 12. 3. 2021
Produkcija: Gary Hughes
Dolžina albuma: 49.48 min
Zvrst: AOR / Melodic Rock
Ocena: 8.0/10


Gary Hughes – ime, ki je ljubiteljem britanskega pristopa k AOR glasbi osemdesetih, kot tudi pridobitev hard rocka stare šole, zelo dobro znano, saj natanko vedo kdo so zasedba Ten-, je v sredini letošnjega marca izdal novi samostojni studijski z naslovom »Waterside«. Skupno sedmega. Po štirinajstih letih odkar je izšel Garyjev predhodni samostojni album »Veritas«. Očitno je čas »popolnega zaklepanja« in restriktivnih ukrepov, ki smo jim priča že več kot eno leto, tudi čas poplave samostojnih albumov. Le teh verjetno glasbeniki, kot je Gary, ne bi imeli časa spraviti skupaj. Preprosto. Zaradi obligacij do matičnih zasedb.

V glasbenem oziru se Hughesov novi album naslanja na izročilo njegovega istoimenskega studijskega albuma, kot tudi albuma »Precious Ones«. Se pravi na začetno ero njegove samostojne glasbene kariere, kar pa sliši vkup tudi z ero delovanja zasedbe Ten. Nekatere točke albuma »Waterside« občasno (kar je povsem logično) na lik in delo skupine Ten – pri referencah velja omeniti najbolj zgodnja dela skupine kot sta albuma “X” in “The Name of the Rose”.

Garyju sta na njegovem novem albumu pomagala člana skupine Ten Dann Rosingana (kitara) in Darrel Treece-Birch (bobni), medtem ko je bas kitaro odigral David Rosingana, spremljevalne vokale pa prispevala Karen Fell in Scott Hughes. Na trenutke deluje album »retro-Tern-ovsko«, sploh pa tem označbam težko izogne, ker je Garyjev glas zelo poseben, prepoznaven in kot tak karakterno odstopa od pevcev, ki se preizkušajo znotraj podobnih žanrskih okolij. Ta vokalni karakter je na nek način element edinstvenosti značaja tako albumov skupine Ten, kot seveda Garyjevih samostojnih albumov.

»Waterside« je vsekakor in v prvi vrsti osebno izpoveden album. Zgodbe o misterijih, bajkah in drugih pripovedkah fantazijskega sveta, mitologije, pa tudi zgodovine, ki se pojavljajo na albumih zasedbe Ten, je Gary tokrat pustil pri strani in se usmeril opisovanju življenjskih tematik. Album je zato mehkejši, večkrat prevzemajo glavnino aranžiranja celo klaviature in zvok klasičnega klavirja, čeprav gre v osnovi v slehernem trenutku za jasno začrtan rock album, kar uvodoma opozori izpostavljena fraza v otvoritveni All At Once It Feels Like I Believe.

Je pa slog komponiranja seveda pričakovan in jasen. Ljubitelji Ten in solo del tega glasbenika, bodo prišli na svoj račun. Album je idejno zadovoljivo razgiban in slikovit. Vsekakor je prebitek AOR in radiju prijazne pop retorike izdatneje poudarjen, s čimer naraste tudi prebitek saharoznih momentov, kar postavlja sito privržencev tako skupini Ten, kot solo del Garyja Hughesa. Kdor bo iskal konkretno trdoto v zvoku tega albuma, ga »Waterside« ne bo ravno pretirano zamotil. Bo pa privržence zasedbe Ten definitivno vzradostil.

Produkcijsko detajlno zloščen zvok, z všečnim barvanjem in kontrastiranjem gradnikov zvočne slike, z edinstveno vokalno karizmo tega izkušenega in prekaljenega pevca v središču pozornosti. »Wateside« je natanko to kar se od Garyja pričakuje. Zelo lep nov samostojni studijski dosežek, ki prepričljivo stopa po zapuščini mehkejše linije tradicionalnega britanskega melodičnega rocka.

Avtor: Aleš Podbrežnik

Seznam skladb:
1. All At Once It Feels Like I Believe
2. Electra- Glide
3. Lay Down
4. The Runaway Damned
5. Screaming In The Half Light
6. Waterside
7. Video Show
8. Save My Soul
9. Seduce Me
10. When Love Is Done

Zasedba:
Gary Hughes – vokal, spremljevalni vokal, kitara
Dann Rosingana – kitara
David Rosingana – bas kitara
Darrel Treece-Birch – klaviature, bobni
Karen Fell – spremljevalni vokal
Scott Hughes – spremljevalni vokal


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki