Ginger Baker (19.08.1939 – 06.10.2019)

Credit: Zoran Veselinovic
0 289

Ginger Baker, znan pod polnim imenom, kot Peter Edward “Ginger” Baker, eden najvplivnejših in najpomembnejših bobnarjev v rock ‘n’ rollu, je preminil, dne 06.10.2019, v 80. letu starosti. Umrl je v miru in v krogu svojih najbližjih.

Ginger Baker, ki se je rodil 19.08.1939, v kraju Lewisham na jugu Londona, se je proslavil zlasti ob formaciji super rock tria Cream, ki ga je so-ustanovil s kitaristom Ericom Claptonom in basistom ter pevcem Jackom Bruceom in sicer v drugi polovici šestdesetih let, na valovih velike popularizacije bluesa, ki je takrat zajela Veliko Britanijo in staro evropsko celino, v obliki gibanja “white blues boom”.

Trio treh izrednih posameznikov, pa je pokopala teža posameznih egov, kar se je zlasti odražalo na relaciji Baker – Bruce, zato so Cream že maja 1968 razglasili, da nameravajo prenehati z delovanjem. Svoje zadnje koncertne nastope so izvedli novembra istega leta, davnega dne 05.02.1969, pa je v času, ko skupine ni bilo več, izšel še zadnji album, pomenljivo naslovljen z “Goodbye”. Cream so v svoji kratkoživi eri izdali med letoma 1966 in 1969 štiri studijske albume, ki so za vselej spremenili svet rock’n’rolla.

Ginger Baker in Eric Clapton sta se nato povezala s Steve Winwoodom (klaviature, vokal) in tako je nastala nova super rock formacija Blind Faith, ki je istonaslovljeni in edini album izdala poleti leta 1969. Tudi ta kvartet ni zdržal mnogo časa skupaj in na pepelu Blind Faith je Ginger Baker, skupaj s Steveom Winwoodom in Ricom Grechem, ustanovil jazz rock fusion zasedbo Ginger Baker’s Air Force. Nedolgo zatem, še v prvi polovici sedemdesetih, je Baker, po izidu dveh Ginger Baker’s Air Force albumov, z bratoma Gurwitz, po razpadu njune kratkožive zasedbe Gun, ustanovil novo jazz rock fusion zasedbo imenovano Baker Gurwitz Army.

Ginger Baker je znan po prepoznavnem slogu, s katerim je populariziral bobnanje v času, ko so britanski bendi, pod močnim vplivom blues glasbe, pričeli eksperimentirati, tako da so v kompozicije vpeljevali daljše jame polne improvizacij, z možnimi izleti v vode jazzrockovske fuzije, na prelomu šestdesetih v sedemdeseta, pa pričeli ustvarjati tudi pod vplivom takrat prodirajočega psihadeličnega in progresivnega rocka. Baker je navduševal s svojo odrsko eksplozivnostjo in nebrzdano eruptivnostjo odrskega “showman” ekscesa, razvojem moči, natančnostjo ter iskrivostjo neverjetno domiselnih rešitev v izbiranju bobnarskih prehodov, tako med daljšimi jami, kot tudi znotraj jasno formatiranih kompozicij. Baker je znan kot eden izmed pionirjev, pri vpeljavi standarda rabe dveh bas bobnov v takratnem rock komponiranju. Kar je pomenila za Led Zeppelin skladba Moby Dick, so Cream še davno pred njimi predstavili v svoji skladbi Toad, kjer je vselej šokirano občinstvo do potankosti lahko spoznavalo divjo bobnarsko naravo izjemnega Bakerja.

Ginger Baker je skozi kariero sodeloval med drugim tudi s sledečimi glasbeniki in izvajalci: Fela Kuti, Gary Moore, Masters of Reality, Public Image Ltd, Hawkwind, Atomic Rooster, Bill Laswell, Charlie Haden, Bill Frisell in Ginger Baker’s Energy. Baker je med mnogimi studijskimi udejstvovanji denimo prispeval tudi bobne za album “Synaesthesia”, ki ga je leta 1995 izdal nekdanji član zasedbe The Police Andy Summers. Čeprav je prepoznan kot član skupine, ki je predstavljala vrhunec belega blues buma, je bila njegova prva ljubezen od nekdaj jazz glasba. V sedemdesetih je Baker nekaj let preživel v Nigeriji, kjer je sodeloval z afriškim glasbenikom Felo Kutijem. Takrat je v svoj slog začel vpeljevati tudi ritme s črne celine in jih uspešno združeval z jazzom, zato je odigral pionirsko vlogo v fuziji ritmov jazz glasbe s svetovno glasbo (“world music”).

Dne 10.10.2011, je Ginger Baker obiskal tudi Slovenijo, ko je takrat v mariborskem Narodnem domu nastopil v družbi ekscentričnega basista Jonasa Hellborga in svoje skupine, v kateri sta z Bakerjem sodelovala še Regi Wooten (kitara) in Dodoo Abass (tolkala).

Ginger Baker je bil skozi kariero znan po svojem destruktivnem življenjskem slogu, po nenehnih medsebojnih razprtijah znotraj članstva skupin, za kar je bil odgovoren njegov temperament nagle jeze, prav tako pa je bil skozi daljše obdobje življenjske poti heroinski odvisnik. Znan je bil kot strasten kadilec, zato je trpel za kronično obstruktivno boleznijo pljuč, nadalje degenerativnim osteoartritisem, v juniju 2016, pa je prestal zahtevno operacijo srca. V letošnjem septembru je bilo uradno obelodanjeno da je kritično bolan in da se nahaja v bolnišnici. Njegovo srce se je za vedno ustavilo 06.10.2019. Ginger Baker bo za vselej zapisan z zlatimi črkami rocka, kot eden največjih svojega posla!


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki