Golden Earring gredo v pokoj

foto: Paul Bergen / Getty Images
1 81

Golden Earring – famozna nizozemska rock atrakcija-, se je odločila, da preneha z delovanjem. Skupina, ki je nastala pod imenom Golden Earrings že leta 1961, se je odločila, da preneha z delovanjem potem, ko je bil uradno potrjeno, da je kitarist skupine George Kooymans diagnoziran z boleznijo ALS (Amiotrofična lateralna skleroza) oziroma Lou Gehrigova boleznijo (multipla skleroza, mišična distrofija).

Kooymans je o tem obvestil preostale člane skupine pevca Barryja Haya, bobnarja Cesarja Zuiderwijka in basista Rinusa Gerritsena še pred koncem lanskega leta.

Kooymans se zdravi v splošni bolnišnici v mestu Leuven. Ker gre za napredujočo bolezen je nemogoče, da bi še kdaj nastopal. Barry Hay je dodal, da so se člani skupine nekoč dogovorili, da bodo Golden Earring vztrajali tako dolgo, dokler eden od članov skupine ne omaga. Hay obžaluje, da je bil prvi med njimi ravno Geoege Kooymans, saj je po pevčevih besedah od nekdaj veljal za najbolj čvrstega člana skupine.

Golden Earring so svoj zadnji koncert odigrali pred 16.000 glavo množico v Roterdamu in tamkajšnji dvorani Ahoy leta 2019. V repertoarju niso manjkali velike mednarodne uspešnice, in sicer hit “Radar Love”, ki se je leta 1973 prebil med deset najbolje prodajanih singlov na lestvici Velike Britanije, kot tudi ne “Twilight Zone” in “When The Lady Smiles”, ki sta mešali štrene na vrhu Billboardove lestvice v zgodnjih osemdesetih.

Golden Earring so bili najbolj uspešni doma, kjer so nanizali kar 60 singlov, mdr.: “Dong-Dong-Di-Ki-Di-Gi-Dong” (1968), “Back Home” (1970), “Radar Love” (1973) in “When The Lady Smiles” (1984). Zadnji hit “Still Got The Keys To My First Cadillac”, datira v leto 2012, uspel pa je prodreti med 20 najbolje prodajanih hitov domače, to je nizozemske, glasbene lestvice,

Kooymans je ustanovil skupine leta 1961 v Haagu skupaj z Rinusem Gerritsenom. Postava skupine se je do leta 1970 ustalila v kvartetu Kooymans, Gerritsen, Hays in Zuiderwijk in se od tega leta ni več menjala.

Britanski metalski težkokategorniki Iron Maiden so hit zasedbe Golden Earring z nazivom “(Kill Me) Ce Soir” priredili leta 1990 in se je znašla na B-strani 12-inčnega vinilnega singla “Holy Smoke”.


1 Comment
  1. Matija says

    Uh, še ene legende. Kapo dol, 50 let v isti postavi. Sem vesel, da sem jih uspel videti. Bilo je to kar dolgo nazaj, v 2010 na Rock Of Ages. Mi je ostalo v spominu, da so čudovito balado Going To The Run posvetili tistega leta preminulemu Diu in povedali, da pesem tudi sicer vedno posvečajo umrlim legendam. No, headliner tistega dne so bili Gotthard in če se ne motim, je šlo za enega zadnjih nastopov Steve Lee-ja.

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki