Groundbreaker: Soul To Soul

0 62

Založba: Frontiers Music Srl.
Datum izida: 12. 11. 2021
Produkcija: Alessandro Del Vecchio
Dolžina albuma: 50.35 min
Zvrst: AOR
Ocena: 8.0/10


Groundbreaker je projekt, ki sledi zapuščini AOR glasbe osemdesetih. Njegov temeljni magnet, ki vzbudi zanimanje s strani ljubiteljev melodičnega rocka in AOR glasbe, je ikonski vokalist Steve Overland, sicer prvi glas dolgoživih britanskih AOR veteranov FM. Projekt je že leta 2018 izdal istoimenski studijski prvenec. Očito je inspirativ založbe Frontiers Music Srl. v zvezi z vzdrževanjem tega projekta pri življenju neomajen, zato so starešine založbe usmerili nove sile, da se ustvari dovolj materiala tudi za naslednik, sicer več kot smelega prvenca.

Na albumu »Groundbreaker« (2018, RockLine recenzija) je z Overlandom, kot temeljni komponist, sodeloval Work of Art in W.E.T. kitarist Robert Sall, ki je tokrat iz projekta izvzet, je pa glavnino svojih skladateljskih talentov ponudil na »albumu Soul To Soul« legendarnemu pevcu vsestranski Alessandro Del Vecchio, ki je sicer sodeloval tudi na prvencu. Ta ni edini komponist materiala na novem Groundbreaker albumu, vendar pa večinski. Poleg Del Vecchia in Overlanda, so pri skladanju albuma “Soul To Soul” sodelovali še: Stefano Lionetti (Lionville), Pete Alpenborg (Arctic Rain), Jan Akesson (Infinite & Divine) in Kristian Fyhr (Seventh Crystal). Za kitaro je to pot poprijel izkušeni švedski kitarist Sven Larsson, ki je svoje čase mdr. igral tudi pri legendarnih Street Talk.

Težko je najti pomanjkljivosti na novem albumu. Nasploh v kolikor se z vokalom Overlanda in slogovnim pristopom projekta srečujete prvič. Vsekakor pa je jasno, da v glasbenem formatiranju Soul To Soul ne prinaša ničesar še neslišanega in v dejanjih v ničemer ne preseneča, niti ne vznemirja. Seveda z izjemo najbolj gorečih privržencev lika in dela legendarnega pevca. Ta je vsekakor nezamenljiv in znova briljanten v vseh vokalnih niansah novega izdelka. Njegov vokal ostaja pravzaprav do mikrona identičen podobi vokalnih karateristik, kot se jih spominjamo iz klasičnih FM dni, ko je nastal v osemdesetih npr. album »Indiscreet«.  Markanten, prepoznaven in prodoren vokalni pristop z izrazito soul pričesko, ki bi se fenomenalno znašla tudi v pop glasbi, ostaja tudi na »Soul To Soul« neomadeževan.

Prav ta dominantna persona umeščena v središčno lego kompozicij, obdana z vsemi posebnostmi vokalne gravure Stevea Overlanda, zagotavlja, da bodo po novem Groundbreaker albumu znova željno posegli vsi, ki spremljajo, tako pevčevo dolgoživo kariero z FM, kot preostale projekte v katere je bil ali je Overland kakorkoli vključen, bodisi da to velja za njegove solo albume, ali denimo projekta Lonerider ter Shadowman. Slogovna odstopanja med njimi niso bistvena. Tudi na novem Groundbreaker albumu je komponiranje podrejeno Overlandovim vokalnim karakteristikam, ki torej znova intenzivno sijejo. Brez kančka rje, ali občutka iztrošenosti oziroma skrhanosti, čemur sicer ne kljubuje glavnina Overlandovih generacijskih vrstnikov. Za razliko od njih postaja Steveov vokal z leti vse bolj zrel, kot staro dobro vino. Overland je eden tistih fenomenov, za katerega se lahko povzame drzni sklep, da z leti vokalno kvečjemu pridobivajo na moči, širini, prožnosti in globini svoje ekspresije.

Sodelujoči glasbeniki so svoje delo torej opravili po vzoru zavzetih studijskih statistov in zvestih legionarjev založbe Frontiers Music Srl. Dostavili skomponiran material s studijsko eksekucijo, ki prinaša na vseh nivojih (tudi nivo produkcije) nov visoko kakovosten izdelek na polju novodobnega AOR revitalizma, četudi je žanrsko ta, v komercialnem oziru, že vrsto let  pahnjen v globoko podtalje. Pravzaprav je edina hiba albuma precej standardne narave. To je njegova prekomerna dolžina. Deset skladb bi na albumu povsem zadoščalo. Material sledi žanrskemu kalupu, ki je že kar pregovorno izrazno precej jasno in strogo omejen, kar pomeni da ne dopušča posebnih komponističnih avantur in eksperimentov. Zato takšni albumi, zapisani reciklaži že povedanega, hitro izpovedo bistvo svoje artistične narave, zato jim prinašajo ‘dolgovezenja’ prej več škode, kot koristi.

Skratka. Vsa reč stoji in prinaša nov kakovostni izdelek oziroma prešerno nadaljevanje zgodbe, kot jo je pred tremi leti zastavil studijski prvenec. Brez presežkov in v skladu s pričakovanji ljubiteljev vokalnega ekspozeja Stevea Overlanda, kar je očitno povsem zadovoljivo tudi za ‘temeljnega naročnika’ novega Groundbreaker albuma oziroma vodilne figure založbe Frontiers Music Srl.

Avtor: Aleš Podbrežnik

Seznam skladb:
1. Standing On The Edge Of A Broken Dream
2. Soul To Soul
3. Captain Of Our Love
4. Evermore
5. Wild World
6. Carrie
7. Fighting For Love
8. It Don’t Get Better Than This
9. There’s No Tomorrow
10. When Lightning Strikes
11. Til The End Of Time
12. Leap Of Faith

Zasedba:
Steve Overland – vokal, kitarska solaža na skladbi Wild World
Sven Larsson – kitara
Nalle Pahlsson – bas kitara
Herman Furin – bobni
Alessandro Del Vecchio – klaviature


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki