H.E.A.T.: Force Majeure

0 155

Založba: earMUSIC
Datum izida: 5. 8. 2022
Produkcija: Jona Tee, Dave Dalone & Kenny Leckremo
Dolžina albuma: 41.56 min
Zvrst: Glam Metal (revival) / Melodic Metal
Ocena: 10/10


H.E.A.T. veljajo za pojem perfekcionizma kadar je govora o (perfektnem) pogrevanju glam metalskih in AOR dognanj zlatih časov druge polovice osemdesetih in transformacije le teh v novo ‘posodobljeno’ formo, ki je v zadnjih dveh dekadah, ob H.E.A.T. navrgla celo falango podobno briljantnih skandinavskih ‘melodičnometalskih’ posnemovalcev (naj navržem mdr. samo W.E.T, Eclipse).

Mnogi so bili žalostni, ko je skupina objavila odhod Erika Grönwalla. Mož se je priključil Skid Row. Le kdo izmed Grönwallovih generacijskih vrstnikov ne bi sprejel takšne ponudbe? To je bil za privržence prvi ‘alarmantni namig’. Drugi, ki bi lahko skalil povsem zadovoljivo stanje znotraj H.E.A.T. lika, se je zgodil kmalu zatem. Bend je napovedal vrnitev originalnega pevca Kennyja Leckrema. V času prvih dveh albumov, ki so ju H.E.A.T. izdali z Leckremom na vokalu, so zveneli drugače, kot na zadnjih štirih z Grönwallom. Bo novi album torej prinesel pomik v bolj mehke, muzikalno ‘strupeno’ nalezljive vode z več AOR elementov, ali bo bend prenesel na novi album silovito distorzirano nazobčanost predhodnika »II«? V kolikor prištejemo k temu tehtanju še avanturo, ki je prinesla ‘blago’ eksperimentiranje z albumom »Into The Great Unknown« (2017), kar je privržence skupine precej zbegalo (četudi gre za v vsem odličen izdelek, ki potrjuje artistično zorenje), je treba skleniti, da je novi album nekakšna kombinacija predhodnika »II« (2020) in ‘Grönwall era’ albumov »Adress The Nation« (2012 ter »Tearing Down The Walls« (2014).

Povedano dovolj. Privrženci so lahko pomirjeni. In več. »Force Majeure« je, kot nagovarja njegovo ime, silovit izdelek. Recimo mu kar ‘album »II« z Leckremom na vokalu’, ali pa »H.E.A.T. 3« (kakor obrnete). Naslov v vsem opravičuje njegovo vsebino. Bend je v ‘koronskih lockdown časih’ našel obilje časa in svobode v iskanju kreativnega navdiha, kar se odraža na sleherni izmed enajstih brezhibno izpiljenih skladbah. Novi H.E.A.T. so pravzaprav ob vrnitvi Leckrema postali znova stari (aktualna postava je pravzaprav ustanovna). In Leckremo? Le kje se je mladenič potikal zadnjo dekado? Vokalna moč njegove predstave ostaja neomadeževana, ko jo primerjamo s tem kar je dostavljal na prva dva albuma. Prepeva eksplozivno, s silovitim zaletom strasti in emocij. V slehernem trenutku je njegov vokal avtoritativen, prevzeten, izkoriščen z neverjetno muzikalno spretnostjo. Sploh ko gre za briljantno izpeljano metriko verzov, delujejo H.E.A.T. kot Skandinavci, ‘perfektno angleško’. Ali kdaj niso?

»Force Majeure« je torej tisti novi (in skupno že sedmi) H.E.A.T. album, ki je znova postavil stvari v hiši na pravo mesto. Znova se ve kdo je glavni akter v tem novodobnem ‘Scandi-revival’ teatru. Skladba za skladbo so pojem perfekcije. Ne le, da jezdijo H.E.A.T. z njim znova čvrsto v uzdah svoje prepoznavne glasbene pravovernosti, pač pa ga kar razganja od visoko oktanskega izgorevanja ultra-sonične nalezljivosti ter grabežljive udarnosti. Ob tem je treba poudariti izjemno optimiziranost razvoja bombastike oziroma pompa, ki je od nekdaj spremljevalec te skupine, a tokrat učinkuje še posebej intenzivno in brezhibno. Doprinos tega je tudi silno všečna idejna razgibanost aranžiranja posameznih kompozicij, ki priigra skupini vselej zmagoviti poker asov, bodisi v trenutkih albuma, ki so odpeljani v tempu detonirajočega srednje hitrega marša, v umirjenih delih, ali brcajoče adrenalinske naglice. Nič mu ne uide. »Force Majeure« je album, ki mu težko še kaj dodaš, ko tehtamo nivo optimiziranja. H.E.A.T. so z njim dokazali izjemno artistično zrelost, smelost in neprebojnost, ki je preprosto povedano ‘osupljivo elegantna’. ‘Znova v ritmu!’ Naj tako tudi ostane!  

Avtor: Aleš Podbrežnik

Seznam skladb:
1. Back To The Rythm
2. Nationwide
3. Tainted Blood
4. Hollywood
5. Harder To Breathe
6. Not For Sale
7. One Of Us
8. Hold Your Fire
9. Paramount
10. Demon Eyes
11. Wings Of An Aeroplane

Zasedba:
Kenny Leckremo – vokal
Dave Dalone – kitara
Jona Tee – klaviature
Jimmy Jay – bas kitara
Don Crash – bobni


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki