HammerFall: Dominion

0 279

Založba: Napalm Records
Datum izida: 16.08.2019
Produkcija: James Michael, Oscar Dronjak & Pontus Norgren
Dolžina albuma: 50.30 min
Zvrst: Power Metal
Ocena: 7.5 / 10


HammerFall so danes skoraj že vrste legend power metala. Neupogljivi Skandinavci iz Gothenburga delujejo od leta 1993 dalje, njihov prvenec »Glory To The Brave« izdan leta 1996, pa je v tistem času predstavljal pomembno protiutež razbohotenemu jurišu ekstremnih vej metala in z reviatlizacijo principov stare šole pristopanja do melodičnih prvin v metalu v tistem času na nek način pomagal vzpostaviti ravnovesje, saj je potem, ko so HammerFall s svojo hrabrostjo naleteli na odobravanje s strani založb, le temu sledile mnoge nove, pa tudi starejše (kultne) metal skupine, ki so v devetdesetih pretežno životarile.

Kakorkoli, HammerFall so se izkazali za izredno kvalitetno skupino, sicer ne bi preživeli do svojega reci in piši enajstega studijskega albuma, ki so mu nadeli ime »Dominion«. So odlični komponisti in vedno je veljalo, da znajo HammerFall postaviti dober riff v kompozicijo in ji vdahniti tisto najbolj pomembno, epsko bombastičnost in grabežljivost, ki v izplenu muzikaličnosti vžiga na prvo žogo.

Roko na srce HammerFall ne presenečajo več. Že dlje časa. Ostajajo pač čvrsto osedlani v glasbeni sferi in usmeritvi, ki jo obvladajo, so ji zvesti in s tem zvesti svojim poslušalcem. Pri tem imajo neverjetno srečo, da je vokal pevca Joacima Cansa, tako »prekleto« hipoma prepoznaven in edinstven. Samo da odpre usta, takoj veš, da so s tabo HammerFall. Novi ali stari. Cans ostaja z vokalom še naprej prodoren in dominanten vokalist. Nadvse markanten. Kako zabavno, ko bend od časa do časa skuša restavrirati princip komponiranja naslovne skladbe prvenca, ki velja danes za kultno klasiko. To pot je takšna kompozicija na novem albumu skladba Second To None. Spet so tu nalezljivi rifi nad hitrejšim ritmičnim kobaljenjem, ki so vžigali že na prvencu, kot je npr. skladba Scars Of Generation, ki vleče na Metal Age, medtem ko sklepna Chain Of Command dostavlja enega najbolj zanimivih rifov albuma in je zastavljena v začetku refrena tako, da bi lahko iz nje izpeljali tudi refren Hearts On Fire. »Dominion« je v vsem 100% HammerFall album. Vsekakor je, saj spominja na poteze ubrane v preteklosti, vendar pa HammerFall s tem ne pretiravajo in so nove ideje znova uspeli prepakirati tako, da so vdahnili novemu delu, dovolj svežine in domiselnih trikov, da »Dominion« nikakor ne moremo označiti za povprečno kopijo, pač pa za zelo dober album, ki stoji v diskografskem opusu skupine ponosno ob boku svojim starejšim bratom in zagotavlja skupini tudi v novem času visoko naklonjenost njihovih oboževalcev. Nič slabši od predhodnika »Built To Last«. Med zanimive skladbe, oziroma trenutke albuma, ki se odklanjajo od splošne recepture sodi gotovo (We Make) Sweden Rock, ki ni povsem specifična za slog komponiranja pri HammerFall, vendar je tu bend iskal posebno »himno«, ki jim je neverjetno dobro uspela kar se aranžiranja tiče. Skladba vžiga v svojem izhodiščnem namenu! Je namreč poklon skupinam, ki so navdihovale HammerFall, da so postali kar so postali. Skladba Dead By Down izraža navdihovanje nad starimi dobri Accept osemdesetih in dostavi enega najbolj elementarnih rifov na albumu.

Novi album skupine bo brez dvoma potešil vse privržence skupine, čeprav kaže znake idejne skrhanosti. Vse skladbe ne vzdržujejo enake kakovostne konsistence preko albuma. Porajajo se nihanja, vendar to ne odvzema albumu bistvenih zaščitnih točk, da bi ga lahko kakorkoli razglašali za neposrečenega. HammerFall niso razočarali. Držijo se svoje preverjene formule, le da je enkrat bolj, drugič malo manj prepričljiva. Album ne bo postal nikdar klasika, niti ni to njegov namen, ohranja pa kredibilno nadaljevanje poti skupine, ki se ne ustavlja in kljubuje dalje. Dobro da je tu izjemni Pontus Norgren na preži z izjemnimi solažami. “Dominion” je sicer v vsem pravi HammerFall album. Od glave do pete. Ne vžiga kot bi lahko in niso nekaj rezerv, a kot povedano. Privrženci skupine, ga bodo vsekakor pograbili z obema rokama.

Seznam skladb:
01. Never Forgive, Never Forget 
02. Dominion 
03. Testify 
04. One Against The World 
05. (We Make) Sweden Rock 
06. Second To One 
07. Scars Of A Generation 
08. Dead By Dawn 
09. Battleworn 
10. Bloodline 
11. Chain Of Command 
12. And Yet I Smile

Zasedba:
Joacim Cans – vokal
Oscar Dronjak – kitara
Pontus Norgren – kitara
Fredrik Larsson – bas kitara
David Wallin – bobni


https://www.youtube.com/watch?v=Z6gqPrgvgUI
HammerFall – Dominion (uradni video)
https://www.youtube.com/watch?v=sLbXPjiWKXE
HammerFall – One Against The World (uradni koncertni video)
https://www.youtube.com/watch?v=JbJNccQaKzs
HammerFall – (We Make) Sweden Rock (uradni video)
Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki