T. Rex: Bolan’s Zip Gun

0 155

Datum izida: 16.02.1975
Založba: EMI Records
Produkcija: Marc Bolan
Dolžina: 33:42
Zvrst: glam rock
Ocena: 6/10

Marc Bolan in njegovi T. Rex so leta 1975 z albumom »Bolan’s Zip Gun« zabredli v globoko ustvarjalno krizo, medtem ko je skupina po koncu glam rock manije padla tudi v komercialno nemilost. Bolanovi soul eksperimenti na predhodnem albumu, precej povprečnem »Zinc Alloy and the Hidden Riders of Tomorrow« (1974) so prinesli mešane rezultate, a je bilo na njem še vedno nekaj trenutkov, ki so spomnili na ‘stare dobre čase’. Med ustvarjanjem »Bolan’s Zip Gun« je nastopila velika kriza dobrih skladateljski idej, medtem ko se je ponekod čutilo, da Bolanovo petje ni bilo več tako vživeto kot nekoč. Obenem je le redkokrat presenetil z zanimivimi kitarskimi solažami.

Narava večine aranžmajev je postala še bolj preprosta kot na predhodniku po izidu katerega je Bolan prekinil sodelovanje s slovitim producentom Tonyem Viscontijem kar je bila velika napaka, medtem ko je bil soul pečat na glavnini del še vedno močno prisoten. Pri tem so ključno vlogo odigrali klavirski aranžmaji klaviaturista Dina Dinesa in ženska večglasja med katerimi se je nahajala tudi Bolanova žena Gloria Jones. V band se je vrnil tudi Bolanov stari pajdaš, tolkalist Mickey Finn, ki je bil odsoten na predhodnem dosežku.

O tem, da so stvari na »Bolan’s Zip Gun« zaribale v čudno smer, se je lahko slišalo že na uvodnem singlu »Light of Love«, kjer se Bolan sprehaja skozi emocije s pomočjo ploskanja rok, medtem ko je osrednja melodija popolnoma pozabljiva. Še večjo pomanjkanje dobrih idej je očitno na »Solid Baby«, kjer erotično sanjarjenje ne morejo rešiti niti spodobne ženske vokalne harmonije. »Precious Star« je poskušal obuditi nekaj nekdanje glam rock magije iz ‘zlatega’ obdobja med letoma 1971 in 1973, vendar je Bolanovemu petju manjkal nekdanji žar.

»Token Of My Love« je bil ritmično počasen soul in glam hibrid, medtem ko je s saksofonskimi vloži in ženskimi vreščanji prepredeni, pretirano repetativni »Space Boss« odražal Bolanovo dolgoletno zanimanje za znanstveno fantastiko. Med erotično bolj nespodobne, a ravno zato bolj zabavne trenutke albuma vsekakor spada rock ‘n’ soul fanzazija »Think Zinc« s svojimi ploski rok in čustveno precej bolj angažiranim Bolanovim petjem. Na naslednjem soul eksperimentu »Till Dawn« so bila ženska večglasja z Glorio Jones že popolnoma v ospredju, medtem ko Bolaovo petje nikakor ni več posedovalo nekdanjega elana. »Girl in Thunderbolt Suit« je nadaljeval ustvarjalno in slogovno izpraznjenost ter repetativnost večine del na tem albumu.

Ljubezenski izliv »I Really Love You Babe«, ki je bil posvečen Bolanovi izbranki Jonesovi, zaradi česar v ozadju prevladuje njen visoki vokalni pristop, je bil nekakšna srednja žalost med klasičnim T. Rex pristopom ter pretirano soul pompoznostjo. Nekoliko bolj zanimiv in osvežilni trenutek albuma je predstavljal nostalgični »Golden Belt« s svojo Las Vegas atmosfero in rahlim disko utripom, ki je bil posnet z uporabo ustnega sintetizatorja. »Zip Gun Boogie«, ki je izšel tudi kot single, kjer se izoblikuje ravno prav temperamentna mešanica glama, hard rocka, soula in boogieja, da prek udarnega kitarskega rifa zavlada naelektrena energija, je bil eden redkih zares kvalitetnih »Bolan’s Zip Gun« dosežkov.

Na za običajne T. Rex razmere precej ‘ameriškemu’ ter podpovprečnemu »Bolan’s Zip Gun« je postalo jasno, da je Bolanova tovarišija zabredla v več kot očitno ustvarjalno krizo. Bolan za katerega se je na večini »Bolan’s Zip Gun« del zdelo kot, da jih je posnel medtem, ko je bil z glavo povsem drugje, se je obenem spopadal s težavami, ki so nastopile zaradi pretirane rabe opojnih substanc, imel pa je tudi težave z odvečnimi kilogrami. Kljub temu se mu je naslednje leto uspelo izkopati iz ustvarjalnega in osebnostnega brezna in naslednji album »Futuristic Dragon« (1976) je bil prijetno presenečenje.

Avtor: Peter Podbrežnik

Skladbe:
1. Light of Love (3:16)
2. Solid Baby (2:37)
3. Precious Star (2:53)
4. Token of My Love (3:40)
5. Space Boss (2:49)
6. Think Zinc (3:25)
7. Till Dawn (3:02)
8. Girl in the Thunderbolt Suit (2:20)
9. I Really Love You Babe (3:33)
10. Golden Belt (2:41)
11. Zip Gun Boogie (3:26)

T. Rex:
Marc Bolan – vokal, kitara, sintetizator
Mickey Finn – tolkala
Dino Dines – klaviature
Gloria Jones – spremljevalni vokal, klavinet
Steve Currie – bas kitara
Harry Nilsson – spremljevalni vokal
Davy Lutton – bobni
Paul Fenton – dodatni bobni na “Solid Baby”
Bill Legend – bobni na “Till Dawn”

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki