HammerFall: Live! Against the World

0 76

Založba: Napalm Records
Datum izida: 23. 10. 2020
Zvrst: Power Metal
Ocena: 9.0/10


HammerFall so, recimo kar ‘rešitelji’ power metala. Pa četudi ne, so ena najvidnejših figur, ki je s to žanrsko skovanko povezana že več kot četrt stoletja. Neuničljivi HammerFall so bili v letošnjem februarju ena zadnjih skupin, ki ji je uspelo izpeljati koncertno turnejo po stari evropski celini.

Kot kaže, se zna zgoditi, da bomo prihodnja leta preživljali samo še v lepih spominih na naše koncertne obiske. Zakaj? Potem je bil namreč virus. Potem je bil še hitreje bliskovit »lockdown«, ki je na prafaktorje sesul koncertno sceno. Ta v hudih anomalijah danes komaj kje še pobrcava. V zadnjih krčih ugaša. Upajmo le, da ne za zmeraj in da ostane iskra, ki nekoč zaneti nov ogenj.

HammerFall so 15. 2. 2020 izvedli veličastni koncert v MHP Areni sredi nemškega Ludwigsburga, ki je bil nabit do zadnjega kotička: MHP Arena, ki je namenjena košarkarskim prireditvam, sprejme (sedišča plus stojišča) 4.700 glav. Bilo je vsega šest dni, preden so se ustavili v graškem Orpheum teatru in kjer je bil prisoten tudi RockLine (koncertna recenzija). Za občutek dodajam sledeč podatek. Tudi Orpheum Teater je bil na dan koncerta razprodan, le da se je v njem, ob odprtem balkonu, gnetlo komaj slabih 1000 ljudi. Torej. V Ludwigsburgu so HammerFall izbrali optimalno koncertno prizorišče, kjer so lahko postavili brezgrajno odrsko kuliso, obilno opremljeno z dimnimi zavesami, salvami pirotehničnih učinkov ter spektakularno zabelo igre živopisanih snopov reflektorske svetlobe. Srčna in predana – z eno besedo do konca in naprej zvesta – publika je seveda doprinesla tisto piko na »i«. Živi posnetek tega koncertnega dokumenta skupine je fenomenalno zmiksan in sproduciran. Odzvanja resnično živo, v živosti vrhunsko grabi, kar je bil tudi namen optimalnega približanja tega posnetka slehernemu poslušalcu koncertnega albuma. Tridimenzionalno. Začuti se, da je prizorišče res prostrana dvorana in da gre vanj nekaj tisoč ljudi, obenem pa je delirij množice zaznaven na vsaki sekundi tega grandioznega koncertnega dokumenta znamenitih gotenburških powermetalskih templarjev.

Kot je bilo pričakovati, in privržencem skupine tega niti ni treba posebej razlagati, so HammerFall za novi album »Live! Against The World« (naslov je povzet po eni izmed skladb novega albuma) oziroma »World Dominion« turnejo koncertni repertoar podredili aktualnemu studijskemu albumu »Dominion« (RockLine recenzija), ki je bil na koncertnih večerih turneje favoriziran. Skoraj bolj kot nov album, ki roko na srce ni kakovostno izstopajoč izdelek, pa je zanimivo to, da skupina v letošnjem letu obeležuje tudi 20. obletnico izida svojega tretjega studijskega albuma »Renegade«, ki je bil prav tako izdatneje zastopan v repertoarju. Tako je bend že v prvem delu v celoti odigral Keep the Flame Burning, nekje na sredini predstave pa priredil pravo Renegade zgibanko ,v kateri so se zvrstili vodilni rifi in napevi skladb: Templars of Steel, Always Will Be, Living in Victory, Destined for Glory, A Legend Reborn in naslovne skladbe. Bend se tudi po tem ‘medleyu’ ni povsem ukrotil, saj je potem izvedel še celotno The Way Of the Warrior. Nikakor ne sme ostati spregledan duet Cansa z Battle Beast pevko Nooro Louhimo. Battle Beast so HammerFall spremljali na turneji. Noora je dejansko ena najbolj markantnih in prodornih pevk nove generacije v power metalskem žanru in to vedno znova potrjuje tudi v tej fascinantni predstavi.

HammerFall so vestno poskrbeli, da so prejeli pozornost in bili zastopani vsaj z eno skladbo v set listi vsi njihovi studijski albumi, z izjemo »Dominion« predhodnika »Built to Last«. Tudi Where Dragon Lies Bleeding – verjetno celo najboljša skladba njihovega prvenca »Glory To the Brave«. Obvezen »Crimson Thunder« rušilec  Hearts On Fire, ki nikdar ne sme manjkati v zaključku repertoarja, pa »Legacy of Kings« klasiki: Let the Hammer Fall in Heading the Call. Bistvo je torej na svojem mestu. Železni repertoar, ki ne rjavi. Če sta Oscar Dronjak in Joacim Cans ikoni, brez katerih si HammerFall v nobenem primeru ne gre predstavljati, je Pontus Norgren veliki kitarski as, ki znova prevzema na pleča vso skrb, da kitarska igra skupine stoji in več. Zlasti v njegovih fascinantnih in dih jemajočih solažah tudi briljira. Norgrenov pajdaš, ki se rad prepušča blišču, namreč vse prevečkrat »nehote izpušča« kak esencialni ton in prijem. A tak je Oscar vedno bil in tak bo ostal. Tak pa je tudi najbolj všečen privržencem skupine, ki ga ne menjajo za nič na svetu.

»Live! Against the World« je v vsem bombastičen in skrbno detajliran dokument. Kar se filmske režije tiče, kot tudi zagotavljanja zvočno izvedbene brezgrajnosti. Dostopen tudi v Blu-ray formatu. In ljubitelji HammeFall bodo s skupno tretjim uradno izdanim koncertnim dokumentom skupine več kot radostno potešeni in zadovoljeni. Kot pravi skupina: “Metal Heart is Hard To Tear Apart!” Tako je in tako bo tudi ostalo.

Avtor: Aleš Podbrežnik

Seznam skladb (digitalni format):
01. Never Forgive, Never Forget
02. One Against The World
03. Heeding The Call
04. The Way Of The Warrior
05. Any Means Necessary
06. Hallowed Be My Name
07. Blood Bound
08. Redemption
09. Hector’s Hymn
10. Natural High
11. Second To One
12. Renegade Medley
13. Keep The Flame Burning
14. Dominion
15. The Dragon Lies Bleeding
16. Last Man Standing
17. Let The Hammer Fall
18. Hammer High
19. (We Make) Sweden Rock
20. Hearts On Fire

Zasedba:
Joacim Cans – vokal
Oscar Dronjak – kitara
Pontus Norgren – kitara
Fredrik Larsson – bas kitara
David Wallin – bobni


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki