Harem Scarem: Change The World

0 99

Založba: Frontiers Music Srl.
Datum izida: 06.03.2020
Produkcija: Harry Hess
Dolžina albuma: 44.00 min
Zvrst: Melodic Rock
Ocena: 8.0 / 10


Harem Scarem so dolgoživi kanadski melodični hard rockerji, ki delujejo na prizorišču od leta 1987 dalje. Med letoma 2008 in 2013 so naredili pet letni premor, pravzaprav so takrat napovedali uradno upokojitev, ki pa je bila potem preklicana. Bend je zadnja leta pod okriljem italijanske založbe Frontiers Music Srl. in to je zelo dobro, saj je nova glasba skupine od takrat dalje približana in znatno bolje predstavljena tudi vsem evropskim oboževalcem.

Po reaktivaciji skupine leta 2013, je bend za zgoraj citirano založbo najprej znova posnel in izdal svoj kultni album »Mood Swings« in ga ob tej priložnosti poimenoval kot »Mood Swings II.«, potem pa izredno navdahnjen, izdal dva odlična nova studijskega albuma »Thirteen« (2014) in »United« (2017).

Bend je v začetku kariere izdal dva odlična albuma in sicer prvenec »Harem Scarem« in za njim »Mood Swings«, potem pa ga je polagoma pogoltnila v pozabo želja po adaptaciji zvoka in sloga, da bi se šele leta 2002 z albumom “Weight Of The World” znova zavedel svojih korenin in se nekako spravil na stare glasbene tirnice, ki se jih Harem Scarem pridno držijo tudi še danes. In to je dobro. Novi album »Change the Wolrd« sicer v ničemer ne preseneča več. Je s strani Harem Scarem pričakovan izdelek in album, ki se smiselno energetsko in slogovno navezuje na predhodnik »United«, vsekakor pa je na vsakem koraku prisotna aura nostalgičnih časov albuma »Mood Swings«. Za vsakega fena skupine to zadošča, ker je to zanj bistvena informacija, ki garantira, da mu bo tudi novi album zagotovo všeč.

Harry Hess in Pete Lesperance ostajata gonilna sila skupine tudi na zrela leta njenega delovanja. Ta naveza je pravzaprav elementarno zagotovilo, da vsa reč pri Harem Scarem nenehno tako dobro funkcionira. Ta skladateljski par namreč dejansko ne zna in ne zmore zatajiti. Tokrat sta pisala material ločeno, vsak na svojem koncu, se potem dobila in preizkušala vse ideje kako funkcionirajo skupaj. Nastalo je dvanajst novih skladb, ki so ravno prav dolge (med 3 in 4 minute) in album meri v dolžino manj kot tričetrt ure. Vseeno vse skladbe niso enako grabežljive. Vseeno hodijo tokrat Harem Scarem po večkrat shojenih trikih, pri čemer delujeta recimo sklepna Swallowed By the Machine in počasna Mother Of Invention, ki se nikamor ne premakne nekoliko »zlajnano”. Prav tako zna blago »najedati« multipla repeticija refrena skladbe Searching Of Meaning, ki je bil skupini očitno tako dopadljiv, da ga je hotela preigravati kar v nedogled. A nič ne de, ker je vsebina še vedno v velikem prebitku zelo, zelo dobra in v skladu s standardi vsakega dobrega Harem Scarem albuma. Ob visoko vibrantnem buditeljskem in s pompom prežetim naslovnim komadom, ki odpira album, so vrhunci albuma to pot komadi, ki so kanček mračnejše narave, kot je to takoj za njo Aftershock, pa zlasti odlični single The Death Of Me (z lahkoto najboljša skladba albuma), pa melanholična in z dotikom bluesa pospremljena No Man’s Land, ali senzitivna balada No Man Without You, nadalje razgaljeni rocker Riot In My Head z našpičenim in neverjetno domiselnim klasičnim rifom Petea Lesperancea. V tem oziru dolije olja na ogenj še Fire & Gasoline, kjer preseneti nižja intonacija jemanja vokalnih linij s strani Harry Hessa. Bend je znova po vrsti okrasil skladbe s teatralnimi vokalnimi multi-harmonijami, za katere skrbi Darren James Smith, ki je občasni koncertni pomagač skupine tudi na bobnih.

Odigrano znova vrhunsko. Vokalne moči Hessu ne popuščajo, Lesperance pa znova potrjuje, da je resnično vražje naoljen kitarist, ko je treba prinesti v komad pečatno izdelan rif in razviti strupeno solažo, ob kateri se naježi koža in človek izbulji oči. Klasičen pristop aranžiranja! Atmosferični vrhunci so razviti v refrenskih napevih, ki grabijo v poslušanju s prve. Produkcija kot vedno izvrstna. Gradniki zvočne slike perfektno razmeščeni, dotik živosti in organskosti vseskozi jasno prisoten in zaznaven.

Ljubitelji skupine melodičnega rocka imajo ta album zagotovo doma. Kot skupno petnajsti studijski dosežek, znova prinaša glasbeno substanco, ki smo jo od skupine vajeni in garantira odličnost v žanru melodičnega rocka. Preprosto. Harem Scarem ostajajo danes v druščini žanrsko sorodnih zasedb, kar se kvalitete tiče, poglavje zase. Izkušnje, talent, znanje, navdih! Vse se vselej sešteje skupaj v perfekten melodičnorockovski kumulus!

avtor: Aleš Podbrežnik


Seznam skladb:
1. Change The World
2. Aftershock
3. Searching For Meaning
4. The Death Of Me
5. Mother Of Invention
6. No Man’s Land
7. In The Unknown
8. Riot In My Head
9. No Me Without You
10. Fire & Gasoline
11. Swallowed By The Machine

Zasedba:
Harry Hess – vokal, klaviature, spremljevalni vokal
Pete Lesperance – kitara
Creighton Doane – bobni
Darren Smith – spremljevalni vokal

Harem Scarem – Change The World (uradni besedilni video)
Harem Scarem – Aftershock (uradni video)
Harem Scarem – The Death Of Me (uradni video)
Harem Scarem – Change the World (naslovnica)
Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki