Allen / Olzon: Worlds Apart

0 119

Založba: Frontiers Music Srl.
Datum izida: 06.03.2020
Produkcija: Magnus Karlsson
Dolžina albuma: 56.05 min
Zvrst: Melodic Rock / Heavy Metal
Ocena: 8.5 / 10


Hecna so pota gospodova. A italijanska založba Frontiers Music Srl. se očitno ne predaja. Še kdo pomni čase delovanja projekta Allen-Lande in štirih izdanih albumov? Zadnji »The Great Divide« je izšel pred šestimi leti. No ko je izšel prvenec tega projekta leta 2005 imenovan »The Battle«, je v glasbenem oziru deloval izjemno sveže in drugačno. Predstavljal je, do tistega dne le redko slišan, če sploh, briljanten spoj muzikalične nalezjivosti, ki jo lahko razvije pisanje metala. Zmes ultra bombastične simfoničnosti, dveh dominantnih melodičnih vokalov, ob poudarjenih orkestralnih aranžmajih nič manj našobljene kitare, opremljene z avanturistično zabelo odličnega soliranja.

No Jorn Lande je menil, da je zadeva enkratna, a je kljub temu vztrajal do četrtega albuma »The Great Divide«, potem pa izgubil vse zanimanje in se odrekel sodelovanju, rekoč, da je na sceni v tem času že kar nekaj podobnih projektov in da ga zadeva več ne zna vznemiriti in glasbeno »premakniti«. No Russell Allen, famozno prvo grlo ameriških progresivnometalskih odličnikov Symphony X, ni takšnega mnenja, ker pa se je skozi leta projekt izkazal med ljubitelji takšnega sloga za veliko uspešnico med, je založba Frontiers Records znova uspela navezati kontakt s švedskim glasbenim čarovnikom in »multi-task« legionarjem ter garačem Magnusom Karlssonom, da se vnovič loti pisanja materiala, aranžiranja in produkcije za nadaljevanje te zgodbe. Obenem se je izkazalo, da je treba najti Allenu enakovredni, a nasprotni vokalni pol. Ideja o integraciji ženskega vokala se je izkazala na mestu, za prihajajoči album, pa ga prevzela kar nekdanja Nightwish pevka Anette Olzon.

Torej je smiselno pokopati nekdanji projekt in pozdraviti rojstvo novega, ki tako predstavlja studijski prvenec »Worlds Apart«. Kdor pozna dela Magnusa Karlssona (in teh prekleto ni malo), ne bo presenečen nad ničemer, kar bo slišal na albumu »Worlds Apart«. Ob tem je neverjetno kako možakarju ne usiha kreativni navdih, saj je v času pisanja tega albuma ustvarjal svoj novi Free Fall album (izid napovedan za junij 2020) in opravljal delo na novem Primal Fear albumu, ki izide julija letos.

Ob pričakovanem slogu in produkciji, je presenetljiva svežina, ki jo izraža in prinaša album »Worlds Apart«. Redko se je Magnus loteval aranžiranja vokalnih linij za ženski vokal, nemara je ravno zato »Worlds Apart« bolj zanimiv in navdušujoč, kot je šlo pričakovati, v smislu da preseneča, kajti s kvaliteto je sicer do zob oborožen. A izkušnje so tu (projekt Kiske/Someweville), Magnus pa je delo znova opravil z vso perfekcionistično briljanco in neverjetno navdahnjenostjo. Album je simfonično bolj bohoten ob primerjavi s prvimi tremi Allen-Lande albumi, obilneje založen z orkestralnimi aranžmaji, to pa je tudi izpostavljeno v zvoku, čeprav so kitarske fraze vsepovsod še vedno konkretizirane in »bučne« kot se šika. Russell uporablja čist pristop, ki ga je recimo pri Symphony X opustil leta 2000, ko je zadnjič z njim prepeval na albumu »V: The New Mithology Suite«. Z Anette se na albumu vseskozi fenomenalno vokalno dopolnjujeta in »sporazumevata« znotraj na moč nalezljivih duetov, ki vsi po vrsti dosegajo atmosferični krešendo v pompoznih refrenskih napevih. Ti kradejo pozornost drug drugemu in težko je izbirati favorite oziroma najboljše trenutke albuma. Sklepna Who’s Gonna Stop Me Now se odpira s frazo okrašeno s tercetnimi harmonijami, kar bi  lahko uporabili tudi Primal Fear.

Poznavalci štirih Allen-Lande albumov, morajo obvezno preveriti album »Worlds Apart«, ker jim bo pisan na kožo. Zadošča že, če ste ljubitelj glasbenega pristopa in pisanja aranžmajev s strani Magnusa Karlssona, kajti tudi na tem albumu boste našli »razstresene koščke« njegove ustvarejlnae hoje skozi leta, ko je pisal glasbo bodisi za projekte Place Venodme, Last Tribe, Midnight Sun, ali izvajalce kot sta Bob Catley (Magnum) in Tony O’Horra (Sweet, Praying Mantis), do novejših udejstvovanj, kot npr. The Ferrymen. 

avtor: Aleš Podbrežnik


Seznam skladb:
01. Never Die
02. Worlds Apart
03. I’ll Never Leave You
04. What If I Live
05. Lost Soul
06. No Sign Of Life
07. One More Chance
08. My Enemy
09. Who You Really Are
10. Cold Inside
11. Who’s Gonna Stop Me Now

Glasbeniki v studiu:
Russell Allen – vokal 
Anette Olzon – vokal
Magnus Karlsson – kitara, klaviature, bas kitara
Anders Köllerfors – bobni


Allen/Olzon – Never Die (uradni avdio nosilec)
Allen/Olzon – Worlds Apart (uradni besedilni video)
Allen/Olzon – I’ll Never Leave You (uradni besedilni video)
Allen/Olzon – Worlds Apart (naslovnica)
Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki