Heartland: Into the Future

0 79

Založba: Escape Music
Datum izida: 15. 10. 2021
Produkcija: Steve Mann
Dolžina albuma: 60.11 min
Zvrst: Hard Rock
Ocena: 9.0/10


Heartland so britanski melodični hard rockerji, ki so se pojavili na sceni že leta 1990, kot posledica živahnega utripa AOR glasbe britanskega otočja, ki je takrat visoko jezdil na krilih skupin, kot mdr. FM, Shy, Shogun, Dare, Strangeways, četudi so roko na srce, Ameriške skupine znotraj žanrskega west-coast/AOR principa v primerjavi z naštetimi klestile v tistem času milijone in milijone o katerih te skupine, kljub svojemu vrhunskemu glasbenemu značaju, lahko še danes samo sanjajo.

No, tudi Heartland sodijo med skupine, ki jim nikdar ni uspelo resneje prodreti na tržišče. Svoje je naredila tranzicija vlaganja denarja s strani glasbenih korporacij v žanrsko povsem drugačne bende – govorimo namreč o začetku devetdesetih, tako da so Heartland kljub seriji izvrstnih albumov, skozi leta kljubovanja bolj, kot ne životarili. Tako je zadnji Heartland album »Mind Your Head« izšel leta 2007, potem pa se je šef skupine in njen vokalist Chris Ousey povezal z nekdanjima Whitesnake članoma Neilom Murrayem, Micky Moodyjem v SnakeCharmer. Po štirinajstih letih, ko je kazalo, da so Heartland torej pokopani, pa je Ousey skupino obnovil in letos izdal novi Heartland album. Vendar v postavi ni več njegovega zvestega kompanjona in kitarista Stevea Morissa. Kljub vsemu je novi album »Into the Future«, vsekakor pravi (melodičnorockovski) hard rock album, z momenti navdihovanja nad pridobitvami AOR glasbe osemdesetih, ki so tokrat sicer prikriti bolj, kot kdaj koli prej, a mu lahko ljubitelji skupine kljub temu brezskrbno ‘jeste iz rok’. Seveda ljubitelji tega žanra.

Ousey je Heartland obnovil s povsem novimi člani. Na kitari je pridobil k sodelovanju britanskega glasbenega mojstra, ki živi vrsto let v ZDA, Mikea Slamerja. Tisti, ki spremljate zlasti izide albumov pri Frontiers Music Srl., ste z imenom Slamer zagotovo zelo dobro seznanjeni. Ne velja zgolj za briljantnega kitarista, ki je aktiven vse od osemdesetih dalje, pač pa velja tudi za zelo spretnega aranžerja in producenta. Albumi z njim v postavi ne glede na izvajalca, ki mu določen album pripada (City Boy, Streets, Seventh Key, Steelhouse Lane, solo), nikdar niso razočarali. Za »Into the Future« lahko rečemo, da so Heartland obdržali z njim glavo nad vodno gladino. To je bilo bistveno. In več. Zadržali vso svojo imenitnost, ki so jo utemeljili pretekli albumi, četudi je novi album zvočno nekoliko drugačen. Zlasti tudi bolj razgiban. Zveni starošolsko in se na momente zgleduje tudi po pridobitvah rocka sedemdesetih, k čemur prispeva tudi čokati zvok Hammond orgel, ki so dodane v aranžmajih, obenem pa nosijo aranžmaji točke razgibanja (mid-eight pasaže, kot tudi nekateri prehodi), kjer novi album simpatizira celo s progresivnorockovskimi nastavki. Vendar je suma sumarum to pravi starošolski hard rock album, s silno živo, dinamično in organsko produkcijo, polnega zvočnega izkoristka, kjer se Ouseyev, razkošen, močan, blago raskav in strasten vokal, znova iskri z vso intenziteto. Možakar ne izgublja srčnega žara v vokalni ekspresiji in zato je še posebej zaradi njegovega briljantnega vokalnega izplena, »Into the Future«nabit s privlačnim magnetizmom. Le da je po vibraciji, aranžmajih in izvedbi v letu 2021, bliže Whitesnake ali/in Free, kot pa AOR utripu osemdesetih, ki je bil podlaga za rojstvo skupine Heartland. 

Četudi je v glasbenem oziru album predolg vsaj za petnajst minut, celokupna dolžina igralnega časa niti ne moti, saj na albumu k sreči ni mogoče najti šibkih trenutkov, ki bi poslušalcu kradli čas. Ousey je tudi tokrat mislil na vse. Ob Slamerju, so namreč v ekipi še drugi zares izkušeni in prekaljeni glasbeniki, in sicer: Ged Rylands (Ten, Rage Of Angels, Tyketto), pa nemški legionar Barish Kepic (Heaven’s Trail, ex-Jaded Heart), basist Wayne Banks (Robin Gibb) in bobnar David Anthony (Dennis De Young). Ti fantje se s svojo kilometrino in talenti odlično znajdejo v hoji hard rock obuvala in album je visoko kakovostno in v vsem dostojno nadaljevanje ježe lika in dela skupine, ki je v novih časih kvečjemu zrelostno nadgrajena, razširjena, obogatena. Ponesena na višji ekspresivni nivo.

»Into the Future« je vsekakor prepoznavno zveneč Heartland album, vendar znatno osvežen. Prvi faktor je kitarist Mike Slamer in njegov značilen pristop, drugi Ouseyevo bivanje pri starošolsko naravnanih Snakecharmer, od koder je ponesel na novi Heartland album novo vizionarstvo, ki prav tako nagovarja bolj klasično britansko hardrockovsko. Upajmo torej, da so energetske silnice in zvezdna konštalacija naposled na pravem mestu in da bomo na novi Heartland album čakali manj kot deset let. Pa tudi manj kot devet, osem ali sedem let.

Avtor: Aleš Podbrežnik

Seznam skladb:
1. A Foreign Land (5:22)
2. Caught Up (4:15)
3. A Living Thing (5:09)
4. Giving It All Away (4:40)
5. A Dangerous Game (4:44)
6. Climbing Your Wall (4:01)
7. Mouth To Mouth (3:49)
8. Not Guilty (5:27)
9. Bolt From The Blue (4:20)
10. White Lies (4:40)
11. Working For The Man (4:46)
12. When The Band Plays (4:16)
13. Sleeping With Lights On (4:37)

Zasedba:
Chris Ousey – vokal
Mike Slamer – kitara, klaviature
Barish Kepic – kitara, klaviature
Ged Rylands – klaviature
Wayne Banks – bas kitara
David Anthony – bobni


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki