Helloween: Skyfall (single)

0 157

Založba: Nuclear Blast Records
Datum izida: 2. 4. 2021
Produkcija: Charlie Bauerfiend & Dennis Ward
Dolžina singla: 19.32 min
Zvrst: Power Metal
Ocena: 8.5/10


»Skyfall« je single s prihajajočega novega studijskega albuma v režiji tevtonske powermetalske institucije Helloween. Novi album s preprostim naslovom »Halloween« bo izšel 18. junija 2021, do tedaj pa bodo privrženci skupine z zanimanjem lahko prisluhnili novi stvaritvi aktualne verzije očetov power metala. To je njihov prvi single z aktualno zasedbo, ki vsebuje oba ‘povratnika’, se pravi pevca Michaela Kiskeja in kitarista/pevca Kai Hansena, ter druga skladba, ki so jo v tej inkarnaciji ustvarili po »Pumpkins United« iz leta 2017. Slednja je bila nekakšen amalgam različnih ustvarjalnih obdobij v povesti te dolgožive skupine za katero je bila Kiskejeva in Hansenova rešitev naravnost odrešilna saj je po obupnem studijskem albumu »My God-Given Right« (2015) kazalo, da so se dokončno izpeli in je boljše, da se ne vračajo nazaj v studio.

Po odlično sprejetih koncertnih nastopih ter po (sicer produkcijsko zelo ‘spoliranemu)’ koncertnemu albumu »United Alive in Madrid« (2019) te ‘superzvezdniške’ verzije Helloween, se je kmalu izkazalo, da združitev ni bila samo začasna, korporativna muha kot se je to v rockovski zgodovini ponavadi dogajalo v podobnih primerih. Z megalomansko združitvijo novih članov ter tremi različnimi pevci in kitaristi so Helloween presegli celo svoje slovite angleške ‘bratrance’ Iron Maiden, ki so bili dolgo časa najbolj znani metal band s tremi kitaristi. V sedemčlanskem bandu, ki s Kiskejem, Hansenom in Andijem Derisom vsebuje kar tri pevce, očitno res vlada izjemna koncertna kemija, medtem ko so se negativne strasti (predvsem na relaciji Kiske-Michael Weikath) iz preteklosti povsem umirile.

Po novem singlu sodeč je tudi v studiu zavladala dobra ustvarjalna harmonija. Izid »Skyfall« je bil pospremljen s pričakovano ‘sirastim’, skorajda stereotipnim videom, ki izgleda kot križanec med Nintendovo video igrico in Marvelovimi filmi o Iron Manu, ter sovpada z besedilom o osamljenem vesoljcu, ki pristane na Zemlji od koder, po velikih težavah ob srečanju s človeškimi predstavniki, uspe pobegniti in se vrniti domov.

Že takoj je treba omeniti, da bo verzija »Skyfall«, ki je predvidena za prihajajoči studijski album »Helloween« drugačna od obeh verzij, ki se nahajata na singlu. Kljub epski dolžini in atmosferi 12-minutne verzije »Skyfall«, ki vsebuje drugače premešane in razporejene vokale v primerjavi s 7-minutno verzijo, ni moč uvrstiti v isti kakovostni razred magnum opusov kot sta »Keeper of the Seven Keys » in »Halloween« vendar gre vseeno za zelo solidno stvaritev, ki bo s svojo strukturo in atmosfero gotovo všeč tako ljubiteljem klasičnih in novejših Helloween kot tudi privržencem skupine Gamma Ray.

V osnovi gre za tipično ‘ringaraja’ stvaritev s povsem karakterističnimi vrlinami očetov power metala; mogočne kitarske harmonije, bobnarski stampedi in vesel, večglasen refren. Glavni čar »Skyfall« se skriva v zelo posrečeni in dinamični predstavi vseh treh pevcev. Uvodna, skrajšana verzija vsebuje Kiskeja in Hansena v osrednjih pevskih vlogah, medtem ko je Deris ves čas nekoliko v ‘drugem planu’. To niti ni presenetljivo saj si je večina privržencev, predvsem tisti, ki še niso bili na nedavnih koncertnih turnejah te verzije banda, gotovo želela slišati kako oba povratnika izpadeta v kombinaciji s preostalimi člani Helloween ne samo ‘v živo’, temveč tudi na novem studijskem materialu.  

»Skyfall« je pred izidom novega studijskega albuma okusna ‘predjed’ za vse ljubitelje nemških powermetalskih šampionov, še posebno, če so na izid tega singla čakali z realnimi pričakovanji. To, da je avtor zelo solidnega, a še zdaleč ne prelomnega »Skyfall« gospod Hansen je precej očitno iz srednjega dela te kompozicije, ki po slogu precej potegne na njegovo drugo skupino Gamma Ray. Hansen se je na ‘zrela leta’ modro odločil, da se izogiba zanj (pre)visokih pevskih leg, Deris je standardno kvaliteten in ‘kameleonski’, medtem ko Kiske še vedno poje kot dolgolasi mladenič iz obdobja obeh ‘keeperjev’. Očitno bo prihajajoči studijski album bolj zanimiv kot je bilo za pričakovati pred izidom »Skyfall«.

Avtor: Peter “Dr. ProgRock” Podbrežnik


Seznam skladb:
1. Skyfall (single edit) (7.20 min)
2. Skyfall (exclusive alternative vocal mix) (12.12 min)

Zasedba:
Andi Deris – vokal
Michael Kiske – vokal
Kai Hansen – vokal, kitara
Michael Weikath – kitara
Sascha Gerstner – kitara
Markus Grosskopf – bas kitara
Dani Löble – bobni

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki