Iconic: Second Skin

0 110

Založba: Frontiers Music Srl.
Datum izida: 17. 6. 2022
Produkcija: Iconic
Dolžina albuma: 47.52 min
Zvrst: Hard Rock
Ocena: 8.0/10


Iconic so nova super rock senzacija, ki jo zastopajo kitarista Michael Sweet (Stryper) in Joel Hoekstra (Whitesnake), Marco Mendoza (ex-Whitesnake, ex-Thin Lizzy, ex-The Dead Daisies), bobnar Tommy Aldridge (Whitesnake) in pevec Nathan James (Inglorious).

Pobudnik te nove, po imenih sodeč več kot impresivne naveze, je italijanska založba Frontiers Music Srl., ki roko na srce zadnjih nekaj let s tovrstnimi manevri, kar malo pretirava. Ne obnesejo se vsi, zato je treba navdušenje na individualni ravni postaviti v drugi plan in v prvi plan poslati senzorne organe, kajti kar precej zadev oziroma umetno ustvarjenih projektov, katerih pobudnica je omenjena založba, povsem zvodeni oziroma prinese prej razočaranje, kot kakršenkoli artistični presežek, že milijontič pogrete župe.

No, Iconic so ena svetlejših točk, kar se tega tiče. Lahko bi rekel, da so sem stopili glasbeniki, ki niso združeni v projektu Black Swan. Predvsem to leti na oba aktualna Whitesnake kitarista. Če je Reb Beach pristal pri Black Swan, je torej Joel Hoekstra pri Iconic. Imeti ob sebi komponista kova Michael Sweet, pa prinese vselej zmagoviti poker asov. Tako to velja tudi za prvenec projekta Iconic.

Odveč je dodajati, da bo ta album všeč vsem ljubiteljem skupin, ki spremljajo matične skupine članov projekta. Album vleče na trenutke Whitesnake-ovsko (Ready For Your Love), medtem ko Sweetova vokalna izpostavitev v uvodni Run (As Fast As You Can), nikakor ne preseneča, saj nosi več melodičnih heavy metalskih karakteristik, ki so poznani za njegovo komponiranje pri Stryper. O teku ‘čez drn in strn’ pripoveduje tudi Nowhere To Run, ki je nekakšen križani vrvohodec med Whitesnake in Stryper, kar nagovarja celo smelo in zabavno ter obenem dodaja projektu konturo svojevrstnosti.

Ena boljših potez, ki oddaljujejo kvintet od generičnosti je garant vokalnega kontrasta, ki ga prinašata na eni strani izrazito visok, ultra-muzikalen vokal Sweeta, in na drugi strani voluminozen, blago raskav in niže intoniran vokal Inglorious pevca Nathana Jamesa. Torej da. Na eni strani poglablja Jamesova vokalna barva blues soulovske elemente v izrazu skladb, kar odnaša Iconic bolj na polja hardrocka (npr. All About, ali Worlds Apart), Sweetova na miljo prepoznavna vokalna karizma, pa se posebej dobro obnese v bolj ‘povampirjenih’ točkah, kjer se stvari na albumu metalsko našopirijo. Tudi v skupnih vokalnih napevih prinašata vokalista izrazito zavidljiv vokalni kontrast, kar je zelo dobro, všečno in v osnovi, močno zaželeno.

Hoekstra je briljanten soler in užitek je prisluhniti njegovim šegavim pobegom v ultra sonične detajle vražje virtuoznih kitarskih eskapad. O ritem sekciji ne gre izgubljati besed. Prodorna, potentna in v prvi vrsti postavljena v fenomenalen producentsko – zvočni kontrast tako z slikovitimi in domiselnimi frazami iskrive kitarske zabele, kot seveda z obema vodilnima vokaloma. James prevzema na albumu vokalno pobudo.

Album “Second Skin” grabi in prijemlje v vsem krepostno, kredibilno in izrazito suvereno. Treba je imeti v uvidu neverjetno kilometrino članov projekta, kjer je glede komponiranja in produkcijskih manevrov jasno prav vse. Kiksov ne more biti. Ne le to. Ne sme jih biti. Kombinacija peterice članov tega projekta prinaša nad vsem slikovito mešanico izrazoslovja njihovih matičnih skupin, ki je pomaknjena v prid prvinam izrazito muzikalnih prvih klasičnega hard rocka, kar je bil tudi osnovni namen tega glasbenega ‘eksperimenta’ s strani založbe Frontiers Music Srl. Torej, da. Ljubitelji melodičnih manevrov v hard rocku in heavy metalu morajo obvezno preveriti Iconic, še posebej ljubitelji Whitesnake in Inglorious. To še ne pomeni da album ne nosi lepo mero predvidljivosti, sploh recimo baladno orientirana Let You Go, a suma sumarum, reč v občem seštevku, ‘pije vodo’.

Avtor: Aleš Podbrežnik


Seznam skladb:
1. Run (As Fast As You Can)
2. Ready For Your Love
3. Second Skin
4. All I Need
5. Nowhere To Run
6. Worlds Apart
7. All About
8. This Way
9. Let You Go
10. It Ain’t Over
11. Enough Of Your Love

Zasedba:
Nathan James – vokal
Michael Sweet – kitara, vokal
Joel Hoekstra – kitara
Marco Mendoza – bas kitara
Tommy Aldridge – bobni

Gostujoči glasbenik:
Alessandro Del Vecchio – klaviature, spremljevalni vokali

https://youtu.be/R4PE5RE7tMU
https://youtu.be/y9o8XD6ADfo
Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki