In memoriam: Sašo Banovič (20. 5. 1970 – 13. 12. 2021)

2 1,467

Pred dnevi je zapustil slovensko rockersko in metalsko javnost Sašo Banovič, ena pomembnejših figur s postojnskega konca Slovenije, ki je s svojo angažiranostjo, entuziazmom, žarom ter nenehno vpetostjo v glasbeno rockovski aktivizem zapustil neizbrisen pečat ne le na lokalni, pač pa širši slovenski glasbeni rock in metal sceni.

Sašo je veljal v prvi vrsti za izvrstnega vokalnega interpreta, odličnega tekstopisca in glasbenega aktivista. Vsake stvari se je loteval s srčnim žarom, svojemu srcu pa je vselej sledil s popolno predanostjo in neizmerno angažiranostjo, s čimer je večkrat deloval kot vrste pogonski motor, veliki motivator, poln pozitivne energije, česar so se kaj hitro radi navzeli tudi njegovi glasbeni tovariši. V Postojni in okolici je skozi devetdeseta pa vse do prerane smrti veljal za enega stebrov, ki je držal pri življenju tamkajšnji rock’n’roll utrip.

Sašo je v karieri zapustil pečat v skupinah Robin F’ Hood, Generacija X, Funkoolo, prav tako pa je posnel nekaj skladbo pod imenom Sash in prijatelji. V prvi polovici devetdesetih je Sašo zagnal skupni glasbeni projekt s slovenskim kitarskim herojem Markom Lemerjem, ki sta za seboj pustila nekaj demo posnetkov. Prav v času pred mnogo prerano smrtjo, se je Sašo z Lemerjem dogovarjal o tem, da dokončata material in izdata album. Sašo je pisal besedila tudi skupini Mary Rose, pri čemer se je kot avtor le teh vpisal na albuma “Feniks” (2006, RockLine recenzija) in “Resničen svet” (2019, RockLine recenzija). Leta 2007 je Sašo odprl Klub glasbe Jazzy, ki je do leta 2018, ko je prenehal z delovanjem, gostil številne znane domače pa tudi tuje rock in metal zasedbe.

Podrobna zgodovina Robin F’ Hood ter obdobje Sašove glasbene aktivnosti med letoma 1996 in 2011:

Robin F’ Hood so bili skupina, katere zametki segajo v leto 1985. Leta 1987 je skupina prešla v delovanje pod imenom Robin Hood. Prvo postavo so zastopali: Boris Spinelli (vokal), Samo Milharčič (kitara), Željko Bajlovič (bas kitara), Aljoša Može (klaviature) in Simon Banič (bobni). Pod producentsko taktirko Mire Bevca so Robin Hood posneli prve tri avtorske komade, in sicer leta 1988 v ljubljanskem studiu Akademik. Žal je nepričakovana smrt Mire Bevca botrovala temu, da skupina do svojih prvih posnetkov nikdar ni mogla priti. Vokalist Boris Spinelli in bobnar Simon Banič sta zapustila skupino, ekipi pa sta se pridružila Postojnčan Klemen Ogrizek na bobnih in vokalist Peter Truden iz Rakeka. Skupina se je s tem odkatapultirala na višji tehnični, pa tudi komponistični nivo in pričela uperjati kreativne sile v lastno avtorsko glasbo. V tem času je skupina ustvarjala hard rock. Truden je bil leta 1990 vpoklican v vojsko, Ogrizek pa je skupini predlagal za novega pevca Saša Banoviča. Robin Hood so v postavi Sašo Banovič, Samo Milharčič, Željko Bajlovič in Klemen Ogrizek, v tem času nastopali v družbi domačih hard rock zasedb Šank Rock in Mary Rose, vrhunec te ere koncertiranja, pa je za skupino predstavljal nastop v italijanskih Benetkah.

Leta 1991 so Robin Hood posneli tri nove demo posnetke, pa tudi video spot. Ekipi se je pridružil Mitja Šabec, ki je na bobnih zamenjal Klemna Ogrizka. Slednji se je priključi Mary Rose, kjer je pred njim igral prav Mitja Šabec. S prihodom Šabca začne skupina pogledovati po trših, to je metalskih zvočnih elementih, v stilu Pantere, nanje pa vpliva tudi nenaden prodor progresivnometalske senzacije Dream Theater. Da bi poudarili nov ostrejši glasbeni pristop, dodajo v ime črko F’ in preidejo v Robin F’ Hood. Leta 1994 integrira skupina v svoje vrste komaj šestnajstletnega, a izredno talentiranega dodatnega kitarista, to je Sežanca Marka Čepaka. Robin F’ Hood posnamejo v tej postavi sredi maja 1994 in v studiu Radia 94 pet demo posnetkov. Studio je bil takrat v fazi gradnje in tako njegove snemalne zmožnosti omejene, kar je vplivalo tudi na nižjo kakovost posnetkov. Skupina je opravila do leta 1995 kopico koncertov, vendar pa se je z aktivnostmi ustavila, saj je kitarist Samo Milharčič leta 1995 odšel v vojsko. Sašo Banovič se je leta 1996 priključil novo nastali zasedbi Generacija X.

Robin F’ Hood v postavi iz leta 1994 (Sašo Banovič na skrajni desni) – fotografija: Samo Milharčič (zasebni arhiv)

Leta 1998 se Robin F’ Hood ponovno aktivirajo v zasedbi Sašo Kuzmanovič (vokal), Samo Milharčič (kitara), Mitja Šabec (bobni), Marko Čepak (kitara), Mitja Kobal (bas kitara) in Sebastijan Ženko (klaviature). Ta postava se odpravi v studio Tivoli in posname dva komada. Med njima je skladba “Nikdar ne bom” kasneje uvrščena na kompilacijo “Tivolski pomp”. Zaradi različnih glasbenih pogledov ta postava ni dolgo zdržala skupaj in prenehala z delovanjem.

V obdobju med 1996 in 2010 je Sašo deloval v dveh skupinah, prav tako pa je leta 2001 Sašo pod imenom Sash in prijatelji posnel 9 komadov, ki pa niso bili nikoli uradno izdani. Pri zasedbi Generacija X so ob Saši na vokalu v prvi postavi skupine sodelovali še: basist Goran Blaško, kitarist Marko Čepak ‘Maki’ , bobnar Roman Ratej in klaviaturist Sebastijan Ženko. Leta 2007 se je Sašo priključil skupini Funkoolo, kjer so sodelovali kitarist Mitja Lončarek (ex-Skytower), bobnar Simon Barič (ex-Skytower), basist Goran Blaško (ex-Skytower, Generacija X) in klaviaturist Matej Barič.

Leta 2011 so se zbrali člani postave iz leta 1994, med katerimi je bil tudi Sašo Banovič in stekla je resna debata ter dogovori o reaktivaciji skupine in snemanju albuma. Žal je pri tem tudi ostalo. Mitja Šabec je potem odšel živeti na Švedsko.

Pusti mi sanje, le še tam se vsi smejimo
Preveč je vseh teh obljub,
Ki dušo praznijo, sesajo voljo vseh idej
Pusti mi sanje, mnogim nam je le to ostalo
Le še tam se vsi, smejimo brez skrbi
.”
(del besedila Mary Rose skladbe Sam II iz albuma “Resničen svet” (2019), ki ga je napisal Sašo Banovič)

 • Pri nastajanju tega prispevka so sodelovali: Goran Blaško, Samo Milharčič in Eki Alilovski, katerim se v imenu ekipe RockLine zahvaljujem za posredovanje informacij in podatkov. Brez vaše izdatne pomoči tega prispevka zagotovo ne bi bilo.
Recorded 1993 Radio Postojna by Jurij Skodic. Remixed December 2021 by Mark Lemer Vocal – SASH
Got the time – Demo ’94 Saša Banović – vocal Samo Milharčič – guitar Marko Čepak – guitar Željko Bajlovič – bass Mitja Šabec – drums
Robin F’ Hood – Mayday božični rock koncert 1994 (posnetek: Željko Bajlovič)
Robin F’ Hood – Misfit (Božični rock koncert 1994, posnetek Željko Bajlovič )
2 Comments
 1. Ksenija says

  Dragi prijatelji.

  Zahvaljujeva se vsem, ki ste nama na kakersen koli nacin stali ob strani ob tezskem in preranem slovesu od predragega Sasa.

  Iskrena hvala Ekiju Alilovskem, Aronu Baticu, Robiju Pavsicu, Goranu Blasko in Samu Milharcicu za vso organizacijo in besede ob slovesu.

  Hvala tudi Matjazu Jelenu za njegovo pesem.

  Žena Ksenija in sin Avi

  1. Aaron says

   Respect je moja edina misel……

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki