Jaded Heart: Stand Your Ground

0 69

Založba: Massacre Records
Datum izida: 27. 11. 2020
Produkcija: Jaded Heart
Dolžina albuma; 52.14 min
Zvrst: Hard Rock/Heavy Metal
Ocena: 8.0/10


Jaded Heart veljajo danes za nekakšne kultno spregledane hard rock kralje, ki so obsojeni na večno vladanje po klubih. Gre za bend z več kot 30-letnim stažem, ki mu je povsem na začetku kariere zelo dobro kazalo, a so se stvari obrnile drugače, skupina pa je večkrat preživljala težke čase. Vseeno so albumi izhajali, bend pa kljuboval. Nikdar si za svoj opus, vztrajnost in predvsem zavidljivo glasbeno kvaliteto ni uspel zaslužiti priznanja in pozornosti. So tisti eklatantni primer, da četudi grizeš nohte do kosti, ne pridobiš ničesar, kar bi te pripeljalo do preboja.

Skozi leta se je slog skupine polagoma občutno spremenil. Iz skupine, ki je takoj v začetku kariere s strani domačih (nemških) glasbenih medijev prejemal veliko pozornost in je igrala različico hard rocka, močno navdahnjeno z Def Leppard, pa tudi drugimi dognanji AOR glasbe, so Jaded Heart skozi čas postajali vse trši in trši. Od leta 2013 delujejo v postavi kvinteta. Brez klaviatur in z dvema kitarama. Produkcija je postala še posebej ošiljena, zvok pa kar se da rušilen. Vokal švedskega pevca Johana Fahlberga je prav tako vse bolj agresiven. Prav tako so Jaded Heart oskubili aranžmaje pompa, ki so zaznavni le v muzikalnih refrenskih napevih, na kar opozarja točkovno opremljanje vodilnega vokala s spremljevalnimi vokali.

Bend torej ne izgublja poleta. Nov album v dveh letnih presledkih je že vrsto let stalnica bioritma skupine in očitno se v tem času nakopiči dovolj uporabnih glasbenih idej. »Stand Your Ground« je znova izjemno agresiven dosežek in hodi v špuri predhodnikov »Devils’ Gift« (2018), »Guilty by Design« (2016)  in »Fight The System« (2014). Jaded Heart so na teh izdelkih – in novi ni v tem oziru prav nič drugačen – pisanje in igranje fraz prignali do konkretnega spogledovanja s heavy metalom in današnja podoba skupine je celo bliže kakšnim Dream Evil ali Primal Fear kot pa artizmu skupine izpred 15 in več let.

Glasbe je dobrih 52 minut, skupno dvanajst novih skladb, skupina pa ne pokaže ničesar, kar bi povzročalo potresne sunke glasbene samo-izzivalnosti. Držijo se uzd, s katerimi so udobno umeščeni znotraj recepture, ki jo najbolje obvladujejo, in tako ostajajo nepreklicno zvesti tudi s »Stand Your Ground«. Izvedba ohranja vrhunskost. Deljene in strupeno zasoljene kitarske solaže, avtoritativno in prodorno petje Johana Fahlberga, ki v eksplozivnosti tudi na novem albumu nikakor ne popušča. Peklensko navita produkcija vzdržuje občutek živosti, zaželene togote, pa obenem teatralnega odmerka obskurnosti, melanholije in pogube. Bend koplje silovito in se v izvedbi novega materiala prav v ničemer ne zadržuje. To vse je garant kakovosti novega izdelka, ki ljubiteljev takšnega zvoka, pa tudi preteklih del skupine, ne bo pustil na cedilu. Ker je vsa minutaža »zapakirana« v preverjeni recepturi komponiranja, pa deluje album nekoliko razvlečen, saj skladbe ne dosegajo enakovredno grabežljive ekspresije, zato bi bil lahko album krajši vsaj za dve skladbi. Gre torej za lep in zelo kvaliteten izdelek, kot se od tako izkušenih in prekaljenih veteranov venomer upravičeno pričakuje. Točno to, kar pove njegov naslov. Stati inu obstati. A nič več kot to. 

Avtor: Aleš Podbrežnik

Seznam skladb:
1. Inception
2. Stand Your Ground
3. One Last Time
4. Reap What You Sow
5. Break Free
6. Hero to Zero
7. Kill Your Masters
8. Embrace a Demon
9. Hopelessly Addicted
10. Self Destruction
11. Stay
12. Lost in Confusion
13. Inside a Hurricane

Zasedba:
Johan Fahlberg – vokal
Peter Östros – kitara
Masa Eto – kitara
Michael Müller – bas kitara
Bodo Stricker – bobni


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki