Jakko M. Jakszyk: Secrets & Lies

0 75

Založba: Insideout Music
Datum izida: 23. 10. 2020
Produkcija: Jakko M. Jakszyk
Dolžina: 49.06 min
Zvrst: Progressive Rock / Singer / Songwritter
Ocena: 10/10


Jakko M. Jakszyk, pevec in kitarist progresivnorockovskih titanov King Crimson, je zelo zanimiv in ustvarjalen glasbenik tudi kot solo izvajalec. »Secrets & Lies« je njegov osmi samostojni album in naslednik albuma »Waves Swap the Sand«, ki je izšel leta 2009. Že takoj na začetku je potrebno omeniti, da je »Secrets & Lies« prava poslastica za vse ljubitelje King Crimson in ‘prvinskega’ progresivnega rocka, saj je bila večina kompozicij v embrionalni fazi predvidena za potencialni, novi King Crimson album. Vsaj dve skladbi bi z lahkoto izšli na potencialnem King Crimson studijskem albumu, če bi bil njihov šef Robert Fripp vsaj malo manj ekscentričen in se ne bi vse bolj spreminjal v pootročenega starca.

Tudi zato ne preseneča, da Jakkotu na posameznih »Secret & Lies« skladbah poleg prej omenjene ekscentrične kitarske legende ‘s problemi’ delajo družbo ostali King Crimson pajdaši kot so kultni basist Tony Levin, bobnarski velemojster Gavin Harrison in izjemni saksofonist/flavtist Mel Collins. Ljubitelje progresivnega rocka bo razveselilo tudi to, da je na dveh »Secrets & Lies« skladbah s svojim pevskim in kitarskim talentom sodeloval legendarni Van der Graaf Generator ‘gromovnik’ Peter Hammill.

Jakko je na »Secrets & Lies«, kjer večina kompozicij vsebuje neverjetno harmoniziran most med tehnično dovršenostjo, eksperimentalno subtilnostjo in aranžersko melodičnostjo, poleg karakterističnih King Crimson zvočnih prvin, na inteligenten način vključil tudi nekatere elemente svetovne glasbe ter mimogrede ustvaril še nekaj melanholičnih balad s katerimi je že v preteklosti navduševal tudi vse tiste, ki prisegajo predvsem na eksperimentalno plat njegove glasbe.

»The Trouble With Angels«, »It Would Make Sense« in »Uncertain Times« so tri skladbe s »Secrets & Lies«, ki so so ob izidu albuma izšle tudi kot singli s spremljevalnim videom. Jakko je na »Secrets & Lies« ustvaril besedila z izjemno bogatim naborom tem, ki se dotikajo vsega mogočega; od njegovih osebnih izkušenj v zadnjih dvajsetih letih do političnih tem kot so Brexit, vzpon populizma in neofašizma ter nemiri na Bližnjem Vzhodu.

Otvoritveni »Before I Met You« se odpre s popolnoma karakterističnim King Crimson kitarskim rifom, ki se kmalu razvije v kompleksno ter obenem melodično in ambientalno zelo lepo pustolovščino z Gavinovimi prepoznavnimi, inteligentno tempiranimi, masivnimi bobnarskimi prehodi, melanholičnimi melotronskimi teksturami in Jakkotovo vrhunsko vokalno predstavo. Njegovo besedilo govori o shizofrenem možakarju v krizi srednjih let, ki zapusti svojo ženo in otroka, da bi lahko začel zvezo z veliko mlajšo žensko, filmsko igralko v drugorazrednih filmih, za katero kasneje razočaran izve, da je posnela tudi veliko prizorov za odrasle gledalce.

»The Trouble With Angels (For Kimberly)« je precej bolj osebna stvaritev s številnimi tihožitnimi pasažami in skorajda baladno usmeritvijo. Ta skladba je posvečana skrivnostni osebi iz Jakszykovega življenja. Krhki klavirski aranžmaji so na izjemno prefinjen način podprti z Levinovimi mogočnimi, prepoznavnimi bas linijami ter sinhronizirani z Jakkotovimi subtilnimi kitarskimi pasažami.

Skladba »Fools Mandate« je bila ustvarjena v sodelovanju s Hammillom, ki je na njej odigral kitaro in prispeval dodaten vokal, medtem ko je Jakko nekoliko preoblikoval Petrovo besedilo ter mu dodal družbenokritično noto, saj govori o ‘večnem’ bližnjevzhodnem konfliktu. Temu ustrezno je tu moč slišati elemente svetovne glasbe in občasno rabo pentatoničnih lestvic med kitarsko-klaviaturskimi harmonijami. Hammill znotraj te kompozicije vnese tudi nekaj eksperimentalno naravnanih kitarskih pasaž, medtem ko se njegov specifični vokal dobro sliši na dualnih harmonijah, ki si jih delita z Jakkotom.

»The Rotters Club Is Closing Down (A Song For Pip)« je bil posvečen pokojnemu  Pipu Pyleu, kultnemu bobnarju canterburyske scene progresivnega rocka, ki je svoj pečat pustil pri skupinah kot so Gong, Hatfield and the North in National Health. Navdih za to kompozicijo in njeno besedilo je Jakko dobil na Pipovem pogrebu leta 2006. Ta melanholična, baladno usmerjena stvaritev vsebuje prelep ambient, ki je kombinacija križanja Jakkotovega eteričnega petja, subtilnih kitarskih pasaž in milozvočnih simfoničnih tekstur.

»Uncertain Times« je več kot očitno nesojena King Crimson skladba, ki je nastala v sodelovanju z Gavinom Harrisonom, ki na njej s svojimi inteligentno tempiranimi, razvejanimi prehodi odigra pomembno vlogo, medtem ko tokrat najbolj navduši Jakkotovo vokalno kameleonstvo in melanholična zaključna kitarska solaža. Besedilo to pot vsebuje ostro družbenokritično noto, saj ostro graja Brexit ter opozarja na aktualni, vse bolj nevarni vzpon populističnih šovinistov in neofašistov z nenasitnimi avtokratskim ambicijami.

»It Would Make Sense«, ki na račun epskega refrena sodi med vrhunce tega albuma, je druga izmed dveh skladb na »Secrets & Lies«, ki je nastala v sodelovanju z italijanskima glasbenikoma Nicolom Lorijem in Stefanom Panunzijem. To je še ena stvaritev, ki je po kvaliteti, ambientu, sporočilu in eksperimentalni zasnovi tako močna, da je Robertu Frippu lahko pošteno žal, da je ne bo uporabil za bodoči King Crimson album. V to melanholično in neverjetno subtilno aranžirano mojstrovino so ‘zapakirani’ številni jazzovski in funkovski ritmični elementi, inteligentni časovni prehodi in briljantna inštrumentalne sekcija, medtem ko je epski refren tisti zaradi česar je bilo povsem logično, da ga je Jakko izdal kot spremljevalni single.

»Secrets, Lies & Stolen Memories« je relativno kratek inštrumental z mogočnimi orkestralnimi aranžmaji in melanholično kitarsko solažo. Na koncu izpade kot zelo dobra, epska uvertura v skladbo »Under Lock & Key« na kateri se Frippov prispevek na kitari in ‘frippertronics’ sliši že ‘na kilometre daleč’. To pot sta Jakko in Robert ustvarila melanholično balado širokih ambientalnih planjav s poudarkom na eterični vokalni predstavi, ki bi se lahko brez problemov nahajala na potencialnem King Crimson albumu kot nekakšno ‘tihožitje’ med bolj eksperimentalnimi in energičnimi podvigi.

»The Borders We Traded«, ki je bil v embrionalni obliki predviden za enega izmed Jakkotovih preteklih solo dosežkov, v besedilu govori o njegovih izkušnjah z družino, ki ga je posvojila, ter njegovo ‘pravo’ družino. Tu navdušijo predvsem presunljive eterične vokalne harmonije. »Trading Borders« je krajša vendar ambientalno bogata stvaritev s keltsko obarvano melodijo katero je ustvarila Jakkotova hči Amber, medtem ko je njen oče tokrat poleg kitare in klaviatur zaigral tudi na irske piščali.

Vrhunec celotnega albuma predstavlja zaključna skladba »Separation«, ki v besedilu ostro napada z narcisoidnostjo obsedeno sodobno družbo, saj gre za čisto King Crimson stvaritev s specifičnimi Frippovimi kitarskimi frazami, eksperimentalnimi ritmičnimi niansami na relaciji Levin-Harrison, krajšimi Jakszykovimi kitarskimi improvizacijami, Collinsovimi saksofonskimi vragolijami, Harrisonovimi inteligentnimi časovnimi prehodi in briljantnimi, občasno večglasnimi vokalnimi podvigi. Da vse skupaj izpade še boljše poskrbijo Hammillove spremljevalne vokalne linije. Na njej sodelujejo prav vsi prej omenjeni člani King Crimson, ki vsi po vrsti pridejo do polnega izraza. To je torej še ena »Secrets & Lies« kompozicija ob kateri se lahko Fripp pošteno tolče z glavo v zid, da je ne bo nikoli uporabil za očitno nesojeni novi King Crimson album čeprav je v skrajšani obliki izšla na kompilaciji »The Elements of King Crimson« (2014).

»Secrets & Lies« ni samo vrhunec Jakszykovega dosedanjega samostojnega ustvarjalnega opusa, temveč eden izmed progresivnorockovskih studijskih vrhuncev v letu 2020, medtem ko bi vsaj polovica skladb na albumu lahko ob drugačnih razmerah izšla na potencialnem, nesojenem King Crimson albumu. Kljub temu, da je Jakko ta album ustvarjal več kot deset let se je nanj splačalo čakati tako dolgo, saj poleg prej omenjenih odlik odseva tudi njegovo novo zrelostno raven v vlogi skladatelja, aranžerja, kitarista, pevca in producenta. Po lastnih besedah je na njegovo glasbeno ‘rast’ v obdobju med Jakszyk, Fripp and Collins projektom »A Scarcity of Miracles« (2011) ter nastankom novih King Crimson najbolj vplival Fripp, ki ga je v studiu naučil številnih novih glasbenih idej, kitarskih tehnik ter skladateljskih veščin. Tudi večina ljubiteljev King Crimson bi Frippa veliko rajši videvala v mentorski vlogi modrega glasbenega učitelja kot pa pootročenega cepetavčka našemljenega v čebelji kostum.

Avtor: Peter “Dr. ProgRock” Podbrežnik

Seznam skladb:
1. Before I Met You (5:41)
2. The Trouble with Angels (5:30)
3. Fools Mandate (4:13)
4. The Rotters Club Is Closing Down (4:06)
5. Uncertain Times (5:00)
6. It Would All Make Sense (5:25)
7. Secrets, Lies & Stolen Memories (2:45)
8. Under Lock & Key (4:06)
9. The Borders We Traded (3:05)
10. Trading Borders (2:32)
11. Separation (6:43)

Zasedba:
Jakko M. Jakszyk – vokal, kitara

Sodelujoči glasbeniki:
Mel Collins – saksofon, flavta
Robert Fripp – kitara, klavaiture
Gavin Harrison – bobni
Tony Levin – bas kitara, Chapman stick
John Giblin – bas kitara
Mark King – bas kitara
Peter Hammill – vokal, klaviature, kitara
Al Murray – spremljevalni vokal


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki