Jeff Lynne’s ELO: From Out of Nowhere

0 263

Datum izida: 01.11.2019
Založba: Columbia Records
Producent: Jeff Lynne
Dolžina: 32:39
Zvrst: art rock
Ocena: 9.5

»From Out of Nowhere« je drugi studijski album legendarne angleške skupine Electric Light Orchestra (ELO) po njihovi združitvi leta 2014 ter naslednik imenitnega predhodnika »Alone in the Universe« (2015). Sloviti angleški multiinštrumentalist, pevec in producent Jeff Lynne je obnovitev svoje kultne skupine katero poleg njega sestavlja samo še ustanovni klaviaturist Richard Tandy (slednjemu je ‘milostno’ odstopil klavirsko solažo na skladbi »One More Time«, medtem ko je vse inštrumente na albumu, z izjemo nekaterih tolkal za katere je poskrbel zvočni inženir Steve Jay, vnovič odigral popolnoma sam) očitno vzel nadvse resno.

Že takoj je treba omeniti, da novi ELO album zveni kot, da bi z njim Lynne vstopil v časovni stroj in se vrnil nazaj v leto 1977. Vse od naslovnice do produkcije in strukture sleherne skladbe na » From Out of Nowhere« kriči po nostalgiji in diši po sedemdesetih, ko so bili ELO na vrhuncu svojih moči ter uživali največji komercialni uspeh. To pomeni, da bodo dolgoletni privrženci navdušeni od prve do zadnje minute na albumu. Jeffove vokalne sposobnosti so tako rekoč neokrnjene, medtem ko se večina del ponaša z vrhunskimi simfoničnimi aranžmaji kakršni so bili vselej nepogrešljivi v ELO glasbi. Čeprav je Jeff predvsem kitarist, je odlično odigral vse ostale inštrumente tako, da poslušalec sploh nima občutka, da gre za ‘one man band’.

Kar nekaj skladb na »From Out of Nowhere« bi v sedemdesetih verjetno doživele hit status vključno z naslovno in obenem otvoritveno skladbo, ki zveni kot nekaj kar bi se lahko nahajalo na kultnem albumu »Out of the Blue« (1977). Gospod Lynne ostaja mojster grajenja ‘Beatlovskih’ vokalnih harmonij (zelo lep primer tega je skladba »All My Love«), hipnotičnih refrenov (posebno omembo si zasluži »Down Came the Rain«), eteričnih simfoničnih aranžmajev (melanholični »Losing You« ima še posebno izpostavljen orkestralni pečat) in preprostih, a sila učinkovitih in ‘grabljivih’ kitarskih pasaž (tu velja izpostaviti skladbo »Sci-Fi Woman«).

Ljubitelji bolj poskočnih del bodo prišli na svoj račun predvsem s stvaritvami kot je prej omenjeni »One More Time«, ki spominja na ELO boogie rockerje s simfoničnimi okraski kakršnih je bilo v njihovi preteklosti kar nekaj. Na tej aranžerski in producentski poslastici je zelo težko izbrati najboljši trenutek albuma, saj so vse skladbe na njem po kakovosti približno enakovredne, s popolno odsotnostjo slabih trenutkov.

»From Out of Nowhere« je kot potovanje s časovnim strojem nazaj v zlate čase Lynnovih ELO kar pomeni, da je prekaljeni glasbeni umetnik zopet ustvaril album, ki je povsem po okusu dolgoletnih privržencev. Nadvse všečno in pametno je tudi to, da nobena skladba ni daljša od treh minut in pol, saj Jeff, kljub progrockovskim koreninam svoje skupine, nikoli ni maral nepotrebnega ‘raztegovanja’, ki bi lahko škodilo melodični in kompaktni strukturi njegovih kompozicij.

Vrnitev ELO na glasbeno sceno leta 2014 vse bolj postaja eden najboljših glasbenih dogodkov v zadnjih desetih letih. Jeff bi lahko, kljub ‘one man band’ naravi njegovega studijskega ustvarjanja, mirne duše svojo skupino spet poimenoval s polnim imenom – Electric Light Orchestra, se pravi brez dodajanja svojega imena, a se je za to odločil, ker je imel dovolj kopice raznih sumljivih bandov, večinoma sestavljenih iz nekdanjih članov, ki so po njegovih besedah v preteklosti brez njegove odobritve zlorabili ime ELO.

Avtor recenzije: Peter Podbrežnik

Seznam skladb:
1. From Out of Nowhere (3:14)
2. Help Yourself (3:12)
3. All My Love (3:05)
4. Down Came the Rain (3:28)
5. Losing You (3:36)
6. One More Time (3:28)
7. Sci-Fi Woman (3:06)
8. Goin’ Out on Me (3:08)
9. Time of Our Life (3:07)
10. Songbird (3:08)

Electric Light Orchestra:
Jeff Lynne  – vokal, kitara, bas kitara, klavir, klaviature, bobni
Richard Tandy – klavirska solaža na “One More Time”

GOSTUJOČI GLASBENIK:
Steve Jay – tolkala

 

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki