Jeff Lynne’s ELO: Wembley Or Bust

0 195

Datum izida: 17.11.2017
Založba: Columbia Records
Producent: Jeff Lynne
Dolžina: 98:38
Zvrst: art rock
Ocena: 9.5

»Wembley Or Bust« je prvi uradni koncertni dokument kultne britanske artrockovske skupine Electric Light Orchestra (ELO) potem, ko jih je Jeff Lynne leta 2014, na vsesplošno veselje ljubiteljev dobre glasbe, obnovil ter kmalu zatem posnel še zelo dober studijski album »Alone in the Universe« (2015). »Wembley Or Bust« je bil posnet med nastopom na znamenitem angleškem stadionu Wembley. Čeprav je bil gospod Lynne med tem nastopom edini uradni ELO član (ustanovni klaviaturist Richar Tandy je bil tokrat odsoten), to v ničemer ne zmanjša visoke kvalitete tega dvojnega koncertnega posnetka.

Spremljevalni glasbeniki na čelu z godalnim triom so svoje delo med izvedbo ELO zimzelenov opravili zares vrhunsko in marsikoga bi se dalo prevarati, da so bili na tem koncertnu prisotni Jeffovi nekdanji glasbeni sodelavci iz sedemdesetih in osemdesetih let prejšnjega stoletja. Ljubitelji progresivnega rocka bodo med sodelujočimi glasbeniki prepoznali predvsem izjemno iskanega basista Leeja Pomeroya (It Bites). Jeff je še vedno v vrhunski kitarski in vokalni formi. Leta niso niti najmanj vplivala na njegovo petje, medtem ko mu družbo pri spremljevalnih vokalnih harmonijah posrečeno dela Melanie Lewis-McDonald, ki je čudovito odpela tudi operetni uvod v zimzelen »Rockaria!«.

Nabor izvedb je naravnost sanjski za slehernega ELO privrženca in poleg pričakovanih zimzelenov na čelu z »Evil Woman«, »All Over the World«, »Showdown«, »Livin’ Thing«, »Do Ya«, »Telephone Line«, »Turn to Stone«, »Mr. Blue Sky« in »Don’t Bring Me Down« vsebuje tudi nekaj presenečenj iz ELO zakladnice klasik. Mednje sodijo »10538 Overture« z ELO prvenca, »Wild West Hero«, ki spada med manj razvpite »Out of the Blue« (1977) standarde, z disko elementi prežeti »Discovery« (1979) poslastici »Shine a Little Love« ter »Last Train to London«, »Handle With Care«, katero je Jeff posnel kot član zvezdniške zasedbe The Traveling Wilburys, »Twilight« z velikokrat spregledanega konceptualnega albuma »Time« (1981) ter »Xanadu«, ki izvira z istoimenskega albuma, katerega so ELO davnega leta 1980 posneli skupaj z Olivio Newton-John.

Med turnejo, katere rezultat je bil »Wembley Or Bust«, so Lynne in tovarišija izvajali tudi pogostokrat ‘pozabljeno’ skladbo »Secret Messages« z istoimenskega albuma vendar je bila na tem koncertu izpuščena. Album »Alone in the Universe« je bil zastopan s zgolj z eno samo skladbo, »When I Was a Boy«, saj se gospod Lynne dobro zaveda, da je narod na koncert prišel predvsem zato, da bi slišal vse priljubljene zimzelene, čeprav tudi novejša dela mojstrov križanja melodičnega rocka in simfonike ne zaostajajo prav dosti za ‘zlatimi časi’.

»Wembley Or Bust« zveni kot, da bi bil posnet leta 1977, se pravi na vrhuncu ELO manije, in ne štirideset let kasneje kar je morda še najbolj primeren opis za ponazoritev kvalitete tega koncertnega dokumenta, ki na trenutke zveni kot glasbeni časovni stroj. Na srečo vseh glasbenih gurmanov nas bo Jeff Lynne s svojimi ELO očitno vsaj še nekaj let razveseljeval s kakovostnimi koncertnimi in studijskim izdelki.

Avtor recenzije: Peter Podbrežnik

Seznam skladb:
CD 1 (48:35)
1. Standin’ In The Rain (4:11)
2. Evil Woman (4:36)
3. All Over The World (4:01)
4. Showdown (4:15)
5. Livin’ Thing (4:10)
6. Do Ya (4:13)
7. When I Was A Boy (3:29)
8. Handle With Care (3:46)
9. Last Train To London (4:24)
10. Xanadu (3:23)
11. Rockaria! (3:21)
12. Can’t Get It Out Of My Head (4:46)

CD 2 (50:03)
1. 10538 Overture (4:49)
2. Twilight (4:45)
3. Ma-Ma-Ma Belle (4:07)
4. Shine A Little Love (3:54)
5. Wild West Hero (4:10)
6. Sweet Talkin’ Woman (3:44)
7. Telephone Line (4:56)
8. Turn To Stone (4:01)
9. Don’t Bring Me Down (4:15)
10. Mr. Blue Sky (5:11)
11. Roll Over Beethoven (6:11)

Jeff Lynne’s ELO:
Jeff Lynne – glavni vokal, kitara

GOSTUJOČI GLASBENIKI:
Mike Stevens – glsbeni direktor, kitara, spremljevalni vokal
Milton McDonald – kitara, spremljevalni vokal
Iain Hornal – spremljevalni vokal, kitara, tolkala
Jo Webb – klaviature, spremljevalni vokal
Bernie Smith – klaviature, sintetizator
Marcus Byrne – klaviature, vokoder
Rosie Langley – violina
Amy Langley – čelo
Jessica Cox – čelo
Lee Pomeroy – bas kitara, spremljevalni vokal
Donovan Hepburn – bobni
Melanie Lewis-McDonald – spremljevalni vokal, tolkala, operetni vokal (“Rockaria!”)

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki