Jeff Scott Soto: Wide Awake (In My Dreamland)

0 100

Založba: Frontiers Music Srl.
Datum izida: 6. 11. 2020
Produkcija: Alessandro Del Vecchio
Dolžina albuma: 44.45 min
Zvrst: Melodic Rock
Ocena: 8.0/10


“Wide Awake (In My Dreamland)” je šesti studijski album veterana med vokali sveta in definicija prinašalca pike na »i« v sleherno glasbeno izpoved, ki garantira visoko kakovost. Od progresivnega metala, pa vse do AOR in vmes. Jeff Scott Soto je namreč vokalna figura, ki prehaja med glasbenimi žanri in se sprehaja med njimi s peresno vokalno lahkoto. Sons of Apollo, Journey, Axel Rudi Pell, Trans-Siberian Orchestra, Soul SirkUS, W.E.T., … Razkoraki ekspresije med naštetimi so ekstremni. Mož se je v svoji slikoviti in zavidljivi karieri vpisal na preko 60 albumov različnih izvajalcev, ki se slogovno med seboj konkretno odklanjajo. Od nekdaj pa je Soto skrbel tudi za samostojne studijske izdelke, ki jih ob najnovejšem zastopajo še:  »Love Parade« (1994), »Prism« (2002), »Lost In The Translation« (2005), »Beautiful Mess« (2009), »Damage Control« (2012) in »Retribution« (2017).

Vedno pa je bil Soto ob svojih idejah nekako vezan na dobro ekipo, ki je z njim sodelovala v studiu. Zato da je artistično lahko preživel in izhajal iz vsake samostojne studijske zgodbe kredibilno. Odkar je pod okriljem založbe Frontiers Music Srl., mu v tem oziru že lep čas ni treba skrbeti, saj ima ob sebi Alessandra Del Vecchia (mdr. Hardline, Jorn, Revolution Saints,…), ki je s svojimi neslutenimi vrlinami komponiranja in aranžiranja ter talenti multi-instrumentalista, poskrbel, da je tudi »Wide Awake (In My Dreamland) natanko tisto, kar gre od Jeffa pričakovati, če ne kar zahtevati.

“Wide Awake (In My Dreamland)” bo tako razveselil njegovo lojalno četo fenov, ki so naklonjeni pridobitvam sfer melodičnega rocka, hard rocka in AOR glasbe. Predvsem se izrazno slog njegovih albumov oziroma pisanja naslanja na tisto kar počne z W.E.T., pa tudi kar je počel s Talisman. Vokal zori kot staro dobro vino. Že v izhodišču poseduje Jeff izjemno prijetno, žametasto, toplo in čutno vokalno karizmo, ki jo po potrebi dozira z manjšim ali večjim vložkom grlenosti. Pravzaprav je ta vokal pomemben prinašalec karakterne izdelanosti slehernega albuma, na katerem se pojavi.

Zanimivo je, da ohranja Jeff Scott Soto buditeljsko in pozitivno vedrino tako v razvoju kompozicij, kot naravi poezije. Tudi v teh nič kaj rožnatih časih, ko zares nihče ne ve kaj nas čaka v bližnji prihodnosti. Kot da bi se pisal nek drug čas ali kot namiguje naslov albuma, da nagovarjata album in Jeffov glas to pot iz njegove sanjske dežel. Budno, kot še nikdar prej, vendar po drugi plati buden v artistično že preverjenem zavetju komformizma. Obdan z ekipo vrhunskih glasbenikov, dostavlja možakar v slabe tričetrt ure znotraj glasbene recepture žanra, v katerem je povedano vse in presenečenja domala »prepovedana, zadovoljivo razgiban nabor točk. Od novih odličnih balad, do srednje hitrih in atmosferičnih trenutkov, pa vse do pospešenih utripačev, ki v trenutku zgrabijo. Iztočnica vsega so vrhunski napevi v refrenih. S tako izdelanim in karizmatičnim vokalom, si je kaj drugega, kot vrhunske eksekucije, skoraj nemogoče predstavljati. Oboževalci njegovega lika, vokala in preteklih solo albumov, pa tudi skupin v katerih sodeluje, ali je sodeloval (zlasti W.E.T., Talisman), bodo tudi nad tem izdelkom znova polno zadovoljeni. Je novi album boljši ali slabši od preteklih? Diskutabilno, vsekakor pa izžareva zrelost in ohranja kakovostni nivo predhodnih izdelkov.

Fizični nosilec vsebuje tudi dodatni CD, na katerem se nahaja Jeffov koncertni nastop v sklopu lanskoletne izdaje Frontiers Rock festivala, ki je izšel kot koncertni album “Live And Loud in Milan” že sredi letošnjega maja le v digitalnem formatu (RockLine recenzija).

Avtor: Aleš Podbrežnik


Seznam skladb:
01. Someone To Love
02. Mystified
03. Love’s Blind
04. Without You
05. Lesson Of Love
06. Paper Wings
07. Love Will Find A Way
08. Between The Lines
09. Living In A Dream
10. Wide Awake (In My Dreamland)
11. Desperate

Zasedba:
Alessandro Del Vecchio – bas kitara, klavaiture, kitara, spremljevalni vokal
Fabrizio Sgattoni – kitara
Edu Cominato – bobni
Jeff Scott Soto – vokal
August Zadra – spremljevalni vokal, kitarski solo na “Between The Lines”

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki