Jinjer: Macro

0 173

Založba: Napalm Records
Datum izida: 25. 10. 2019
Produkcija: Max Morton
Dolžina abuma: 41.12 min

Ukrajinska zasedba Jinjer so v nekaj letih postali prava senzacija. Če so se zdeli še leta 2017 kot predskupina Arch Enemy zgolj ena solidna skupina z ženskim vokalom, se je kmalu za tem skupini dvignila popularnost. Jinjer so opozorili, da ima lahko tudi država, kot je Ukrajina, kvalitetne skupine. Jinjer so naenkrat eksplodirali. Videospoti na YouTube imajo na milijone klikov. Kdo je kriv za to, je težko doreči. Predvsem ima skupina dobro promocijo, za kar skrbi tudi založba Napalm Records. In nenazadnje je tu v ospredju karizmatična in talentirana pevka Tatiana Shmailyuk. Največja uganka je, če bi Jinjer lahko prepričali zgolj s svojo glasbo z moškim vokalom? Zelo verjetno, da ne.

Album Macro je torej tretji album skupine. Predstavlja podaljšek EP-ja Micro, ki je izšel pred albumom. Jinjer že na začetku s skladbo On The Top pokažejo, da ne bodo popustili. Skladba sicer ne ponudi ničesar novega. Jinjer se samo potrdijo s smislom za groove in tehniko. Sama struktura pa je dokaj osnovna, tako da hudih preobratov niti ni. Seveda pa Shmailyukova že blesti. Močna je tako s krulečim vokalom kot tudi spevnim. Smisel za groove skupina vsekakor ima. In čeprav Jinjer skušajo vplesti tudi kakšen bolj progresiven element, se jih ne more ravno dajati ob bok kakšnim djent skupinam kljub uporabi sinkopiranih riffov. A to ne pomeni, da Jinjer ne znajo presenetiti. Jinjer imajo svoj stil, ki se ga ne da v celoti predvideti.  

Verjetno za največje presenečenje na albumu je skladba Judgement, ki ponudi verz v reggae stilu. Zanimiv poskus, a ne zdi se najbolj posrečen. Vsekakor pa s strani vokalov izpade domiselno oz. pokaže Shmailyukovo kot resnično sposobno vokalistko. Dobi pa skladba še dodatno dinamiko, ko pridejo na vrsto predel s hitrimi »blast beat« bobni. Dober reprezentativen primer za skupino je skladbo Retrospection, ki pokaže Jinjer v svojem umirjenem, brutalnem in udarnem slogu. Skladba še toliko bolj pritegne, ker Shmailyukova sprva poje v maternem jeziku, nato pa še v angleškem.

Ko mine polovica albuma, se zdi, da so Jinjer praktično vse povedali. V skladu s pričakovanji ponudijo kakšno bolj počasnejšo skladbo, kot je Home Back. V brutalnost pa se znova podajo z The Prophecy. Album Jinjer sklenejo z atmosferično in morbidno skladbo IainnereP, ki je elektronska. Zanimiv dodatek, ki doda k raznolikosti, a zdi se tudi, da je skupina hitela z albumom in ni bilo več pravih idej.

Kar je pri Jinjer posebno, da vpletajo elemente različnih žanrov, in to naredijo smiselno brez kopičenja po nepotrebnem. Torej, slišati je elemente metalcora, groova, djenta, pa tudi nu metala. Slednji je namreč omenjen, ker so določeni deli udarni v stilu zasedbe Korn, le da Jinjer prepakirajo vse skupaj na bolj tehničen način. Zaenkrat Jinjer še delajo po nekem nekonvencionalnem ključu, a tudi to se zna spremenit s slavo.  

Izvedbeno so Jinjer nedvomno dosegli nivo profesionalnosti. Sliši se glasbena razgledanosti in smisel za ritmiko. Kitara sicer ne ponuja presežkov, a sta bas in boben toliko bolj dinamična. Sploh basistove izstopajoče linije lepo nadgrajujejo celoto, s čimer dobijo Jinjer še eno posebnost. Tudi zvokovno zvenijo Jinjer moderno, pravzaprav jih odlikuje precej spoliran zvok, ki bi ga pripisali lahko kakšni moderni ameriški zasedbi.

Jinjer z Macro k večjem potrdijo svoj status, a nekega občutnega naravnega napredka niti ni zaznati. Macro nedvomno je soliden izdelek, a skupina je že s predhodnikom dokazala, da zmore več. Očitno bo potrebno več časa za ustvarjanje, a pri obsežnih turnejah je to precej težka naloga.

8/10

Seznam skladb:

  1. On The Top
  2. Pit of Consciousness
  3. Judgement (& Punishment)
  4. Retrospection
  5. Pausing Death
  6. Noah
  7. Home Back
  8. The Prophecy
  9. lainnereP

Člani:

Tatiana Shmailyuk – vokal
Roman Ibramkhalilov – kitara
Eugene Abdukhanov – bas
Vladislav Ulasevish – bobni

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki