John Elefante: The Amazing Grace

0 141

Založba: Escape Music
Datum izida: 22. 4. 2022
Produkcija: John Elefante
Dolžina albuma: 56.21 min.
Zvrst: Art Rock
Ocena: 9.0/10


John Elefante je ljubiteljem melodičnega rocka in AOR glasbe precej znano ime, zlasti zavoljo njegove krajše eri delovanja z ameriškimi progresivnorockovskimi legendami Kansas, s katerimi je izdal v prvi polovici osemdesetih dva albuma. Prav John Elefante je bil v tistem času silno pomemben člen, ki je mnogo prispeval k temu, da so Kansas uspešno prilagodili svoj zvok in slog, s katerim so učinkovito prebredli, za mnoge njihove progresivnorockovske sodobnike, ‘krizna’ osemdeseta leta.

No, Elefante, pa ni znan le kot vokalist, multi-instrumentalist, odličen komponist, pač pa tudi kot zelo uspešen producent, ki je v tej maniri sodeloval na plejadi albumov mnogih izvajalcev. V karieri je sicer znan tudi po svojem projektu Mastedon ter nekaj samostojnih albumoih, med katerimi je zadnji »On My Way To The Sun« izšel pred devetimi leti. Elefante je velik perfekcionist. Devet let je dolga doba in novi album »The Amazing Grace«  tako rekoč nova, brezmadežna skušnjava najboljšega kar lahko legendarni glasbenik ponudi v današnjem času, pri tem pa uspešno združuje elemente hard rocka, pop glasbe osemdesetih, pompoznih AOR trenutkov ter visoko navdahnjenih in šegavih odklonov k progresivnorockovskim momentom (mdr. skladba Won’t Fade Away, pa Time Machine), kar rezultira v svojevrstni mineštri, neposredno težko primerljivi s čimerkoli razen seveda z Elefantejevimi predhodnimi solo albumi. Vsekakor bo tudi »The Amazing Grace« zanimiv za vse ljubitelje Kansas, pa tudi Mastedon, na trenutke pa tudi z albumi The Seventh Key, stranskim projektom Kansas basista Billyja Greera.

Album je produkcijsko izjemno pretkano detajliran in dovršen. V smislu aranžiranja zvočno plastovit in razkošno bogat. Kitarskim frazam se pridružujejo aranžmaji godal, pihal, večkrat so skladbe spretno opremljene z vrhunsko dodajanjem vokalnih harmonij, ki spremljajo zlasti napeve predrefrenov in silno nalezljive refrenske napeve. Elefante ostaja izjemen vrvohodec. Rutinirano pretanjen. Muzikalni izplen je v artrockovski finomehaniki, ki vseskozi brez klecljaja poganja vsebino novega Elefantejevega, pravzaprav brezhiben. Album leze v uho hipoma, čeprav je prežet s kopico fines, oziroma zavzetega zlaganja gradnikov bogate zvočne slike oziroma glasbene krajine, ki zavoljo perfektne izpiljenosti (banalno povedano: »kompliciranje, ki se ne sliši kot kompliciranje«), navdušuje na slehernem koraku.  

Na albumu sodeluje kopica izjemnih glasbenikov, album je v svoji avri izjemno živahen in deluje organsko, spremlja ga organska zvočna toplina. Od šegavih trenutkov, ob katerih bi tudi kakšen Jeff Lynne (ELO) izbuljil obe očesi (Little Brown Book – kitica se odpira v rahlem boogie prizvenu, ki asociira na Don’t Bring Me Down zasedbe ELO), do briljantne art rock balade Not Alone z briljantno izhodno solažo na kitari, do na momente meditativne gradnje vzdušja v uvodni City Of Grace, ki v svoji podaljšani različici sklene ta izvrstni album. »The Amazing Grace« je v glasbeni substanci izjemno razgiban in raznolik. Drzen, na trenutke tudi nepredvidljiv, predvsem pa nadgrajujejo njegovo dinamiko in teater vseh zanimivosti združevanja kupa fines, izjemno izpiljene modulacije ter vhodi v mid-eight pasaže, kjer se še posebno zaiskri izjemna talentiranost in izpiljenost sodelujoče ekipe tega albuma.

V besedilih ostaja Elefante ponižen in bogaboječ katolik. Išče višje sfere, stanje notranjega miru in ve da ni razsvetlitve brez ubiranja trnovih poti. Na trenutke bo avra tega albuma, tudi v muzikalnem smislu in ne le kar se tiče besedil, sorodna ljubiteljem del Neila Morsea.  

»The Amazing Grace« je album izjemno zrele retorike komponiranja ter briljantnih produkcijskih vzvodov, ki ga bodo zlasti ljubitelji zahtevne glasbe, pa četudi deluje izjemno muzikalno, posebej cenili. Elefante dokazuje s tem izdelkom svojo izjemno glasbeno izpopolnjenost. Tudi po vokalni plati ostaja izjemen izvajalec. »The Amazing Grace« je album ob katerem preprosto uživaš. Tisto nekaj, na kar smo bili od Johna Elefanteja vedno navajeni. Možakar tudi tokrat prav v ničemer ni razočaral.

Avtor: Aleš Podbrežnik

Seznam skladb:
1. City Of Grace (4:12)
2. Stronger Now (4:40)
3. The Amazing Grace (5:18)
4. Time Machine (4:50)
5. Won’t Fade Away (5:15)
6. Not Alone (6:39)
7. Falling Into Place (5:24)
8. We Will Be Fine (4:21)
9. Little Brown Book (5:02)
10. And When I’m Gone (4:20)
11. City Of Grace (long version) (6:15)

Zasedba:
John Elefante – vokal, spremljevalni vokal, kitara, klaviature
Jonell Mosser – vokal na skladbah št. 1 in 11
Dave Cleveland – kitara
Frank Boxberger – kitara
Dave Cleveland – akustična kitara
Dustin Blatnik – akustična kitara na skladbi št. 6
Jimmy Nichols – klavir na skladbi št. 10
Anthony Sallee – bobni
Dan Needham – bobni
Eric Darken – tolkala
Chris Carmichael – godalni aranžmaji


https://www.youtube.com/watch?v=Vku3sMhRy50&list=OLAK5uy_kUejd77H8MfJn52K0vQEqWZC0uXda4kHE
Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki