Jorn: Heavy Rock Radio II – Executing the Classics

0 186

Založba: Frontiers Music Srl.
Datum izida: 24.01.2020
Produkcija: Jorn Lande
Zvrst: Hard Rock
Ocena: 8.5 / 10


Za Jorna Landeja radi pravijo, da je največji izvozni glasbeni artikel Norveške, po pop ikonah osemdesetih A-Ha. To je seveda diskutabilno. Vsekakor pa velja nekaj. Gre za enega najimenitnejših vokalistov v hard rocku in metalu našega časa. O tem ni debate  Če je kdo, potem gotovo Lande. V zadnjih dveh dekadah  je namreč zapustil neizbrisen pečat na metal in rock sceni. Preprosto s svojim unikatnim vokalnim pristopom, ki hodi po liniji presečišča najboljšega kar lahko povlečeš iz Ronnie James Dia na eni ter Davida Coverdalea, na drugi strani. Jorn velja po tej plati za vokalni unikat in izredno močan izrazni karakter. Kot tak, velja od nekdaj za bistven element, ki občutno vpliva na artistično podobo materiala, ki je nastajal, ali nastaja na mnogih albumih, bodisi da govorimo o Ark, Masterplan, Brazen Abbot, pojektu Allen / Lande, ali samostojni karieri, v kateri je nanizal kopico izvrstnih hard rock albumov. Jorn se namreč v vlogi vokalista podpisuje v tem trenutku na preko 40. različnih albumov.

Pred leti je Jorn Lande že izdajal kompilacije priredb. Na njih se je rad osredotočal pretežno po idolih, ki so od nekdaj vokalistu veljali za velik vzgled in ob katerih se je izklesal v izvrstnega rockovskega pevca. Dio, Whitesnake, Black Sabbath, Thn Lizzy, UFO, Deep Purple. To ni skrivnost. Lande je še v devetdeset, kot vokalist zasedbe The Snakes, zaslovel, ko je moral oponašati Coverdalea, od tu dalje pa je njegova kariera dosegala vzpon v veliki meri prav zavoljo izjemno uspešnih predelav zlasti zasedb Whitesnake  in DIO. »Heavy Rock Radio II– Executing the Classics« je pravzaprav že kar četrta Jornova tovrstna kompilacija ter druga, ki nosi naslov »Heavy Rock Radio«, kar zgolj potrjuje, da je povpraševanje občinstva po takšnih izdelkih (artističnih potezah), dovolj veliko Znova je izbor slikovit prerez pevčevih glasbenih afinitet in naklonjenosti. Drugi del raziskuje še v nekoliko bolj mehkejših sferah, bolj radiju prijaznih in je v vsakem primeru zelo zanimiv za odkrivanje.

Vsekakor je Jorn Lande z ekipo prekaljenih glasbenikov poskrbel znova za intenzivno »Jornifikacijo« aranžmajev in vse te predelave izvirnikov, ki jih najdemo na novi tovrstni kompilaciji, vžigajo v sozvočju že preverjeno učinkujočih »Jornizmov«. Kakorkoli, je tale Jornov »juke box« sicer postregel z uricami studijske zabave in sicer deluje vseskozi zabavno in sproščujoče, pa ne grabi vsaka skladba z enako močjo, kar bi bilo sicer utopično pričakovanje. Pesmarica hitov vsebuje med drugim res zanimiv izbor, kot je Deep Purple predelava komada Bad Attitude, navita izpeljanka Gabrielove The Rhythm Of The Heart, z Mystery se Jorn znova pokloni brezčasnemu liku Ronnie James Dia, tu je zabavna Night Life, ki pripada v izvirniku Foreigner, pa Don Henleyeva New York Minute ali I Do Believe in You, ki pripada Pages.  Nadalje so tu verzije, kot je konkretno preguljena predelava ljudske Quinn the Eskimo (The Might Quinn), s katero so se nekoč ubadali že Manfred Mann’s Earth Band, Gotthard ter vsem dobro znani in sicer nedotakljivi kantavtorski as Bob Dylan. Otvoritev pripada predelavi Bryan Adamsove Lonely Nights, ki so jo nekoč davno tega predelali celo Uriah Heep, ne manjka niti Needles And Pins (orig The Searchers), ki je bila predmet tovrstnih podvigov s strani mnogih, mdr. Smokie, Ramones, Tom Pettyja in Cher. Nemalo preseneti integracija Russ Ballardove  Winning, ki jo je nekoč priredil tudi Carlos Santana.

Nobena skrivnost ni, da založba Frontiers Music Srl. na tak načni hvaležno razbija časovni interval, ki ga Jorn potrebuje za izdajo novega samostojnega studijskega albuma in na tak način »časti« njegove oboževalce z vmesnim »bombončkom«.  Stvar je šla dlje. Kot dodatne skladbe najdemo na tej kompilaciji radijsko editirane verzije nekaterih predelav, ki se sicer nahajajo na kompilaciji »Heavy Rock Radio 1« (2016), s čimer naj bi deloma zadostili tudi vsem tistim, ki prvega dela nimajo, ali pa jih preprosto zanima, kaj se na njem nahaja. Vsa reč je v takšnem kompletu kar konkreten zalogaj, skozi katerega se morate preglodati. Vsekakor pa morate biti v prvi vrsti Jornov fen, sicer je ves trud zaman.

avtor: Aleš Podbrežnik


Seznam skladb;
1. Lonely Nights
2. Winning
3. New York Minute
4. Needles And Pins
5. Love
6. I Do Believe In You
7. Nightlife
8. Bad Attitude
9. Quinn The Eskimo (The Mighty Quinn)
10. Mystery
11. The Rhythm Of The Heat

Zasedba:
Jorn Lande – vokal
Alessandro Del Vecchio – klaviature
Tore Moren – kitara
Jgor Gianola – kitara
Sid Ringsby – bas kitara
Francesco Jovino – bobni

Jorn – Lonely Night (uradni video)
Jorn – Needles And Pins (uradni vide)
Jorn – Heavy Rock Radio II – Executing the Classics
Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki