Journey: Live In Concert At Lollapalooza

Frontiers Music Srl.
0 130

Založba: Frontiers Music Srl.
Datum izida: 9. 12. 2022
Dolžina albuma: 98.56 min (2CD/DVD)
Zvrst: AOR
Ocena: 9.0/10


Čas beži in leta letijo. O vzniku žanra imenovani AOR govori (hoteli ali ne) zgodovina rock’n’rolla in Journey so temeljna zasedba, ki je pravzaprav postavljala žanr na noge in ga skozi prvo polovico osemdesetih bistveno popularizirala. Journey ohranjajo tudi post milenijsko aktivnost. Ne glede na vse sodne postopke, ki so v karieri skupine zlasti v zadnjih desetih letih dobili svoje državljanstvo, je zanimivo da Cain in Schon spravljivo stojita na istem odru, medtem ko v ozadju njuna odvetnika šahirata (pretežno za svoja žepa – kar je žalostno, sploh za zabaviščni park rocka in rolla). Manj neverjetno je to da se skupini ta slaba karma in energija niti ne pozna, ko izvaja svoje kultne klasike v živo. Ali ko je potrebno posneti nov album. Še več. Se ji ne pozna.

Journey so v letu 2021 končno odrinili na koncerte. V družbi Toto (in Billy Idola). Seveda so igrali samo tam kjer jim/nam prikazujejo da je »varno«. Zato izvira tale dragoceni koncertni posnetek iz ZDA. Vsekakor je lepo, da ga imamo in da je ugledal luč sveta.

Ob nadobveznih favoritih dokumenta, pa prinaša le ta nekaj posebnih ‘sladkorčkov’. Just the Same Way, ki ga je nekoč prepeval Gregg Rolie, je prevzel na pleča Jonathan Cain. Komad je presenečenje set liste, ni pa Cain Rolie in Gregg je to nekoč bolje opravljal (preverite koncertni album »Captured« iz leta 1981). Če sta Lights in Wheel In The Sky koncertni obvezi železnega repertoarja vsakega Journey koncerta, pa je tretja skladba iz albuma »Infinity« (1978), ki so jo vpeli v set listo Lă Do Dā (z raztegnjenim osrednjim jamom ter duelom obeh bobnarjev), prav tako zabavna popestritev – komada Journey že vrsto let niso izvajali v živo. Zanimivo je, da se bend ni odločil za integracijo katere povsem nove skladbe, ki jih je že imel pripravljene za album »Freedom« (2022, RockLine recenzija). Temu je posvetil ločeno turnejo v letu izida. Tu je tudi naslovna skladba iz najuspešnejšega Journey albuma »Escape«, ki je tudi bolj redko vpeta v koncertni repertoar. Tu je tudi Cainov triminutni interludij na klavirju, ki vsebuje dele skladb When You Love a Woman, Send Her My Love in After All These Years.

Skratka. Arnel Pineda ostaja vokalni slavček. Kredibilna v vokalnem oziru mladostno osvežena verzija Steva Perryja. Tu je nadobvezna naveza med Cainom in Schonom. In? Dva bobnarja hkrati! Povratnik Deen Castronovo in Michael Walden Narrada. Edinstvena situacija torej. Edinstven koncertni dokument. Edinstvena turneja. Sem dodaš Marca Mendozo na bas kitari in pa dodatnega klaviaturista Jasona Derlatko. Strupena formacija. Mendoza, Castronovo in Derlatka so poglavitni tudi pri vzpostavljanju esencialne kulise spremljevalnih vokalov. Brez tega elementa si je Journey namreč nemogoče predstavljati. »“Live In Concert At Lollapalooza« je torej navdušujoča koncertna stvaritev. V instrumentalnem oziru je posebej blesteč dokument. Za Pinedo se je pričakovalo, da bo ohranjal izkazano ‘brezhibnost’, Neal  Schon pa znova solira ‘v transu’. V času ‘lockdowna’ je imel znova preveč časa za vajo. Skratka bomba!    

Dve bistveni stvari igrata na njem integralno vlogo. To da si oder in mesto v postavi še vedno delita Schon in Cain, kar daje pravzaprav podlago, da lahko tudi v novih časih govorimo o kredibilnosti imena (sicer bi bili Journey kvečjemu še The Neal Schon ali Jonathan Cain Band), in to da je postava zbrana na čikaškem prizorišču Lollapalooza 31. 7. 2021, odigrala in izvedla vse skupaj naravnost fantastično. Brez slehernega klecljaja. Poslušanje tega koncerta je naravnost povedano pravi užitek. Če ste privrženec skupine je »“Live In Concert At Lollapalooza« za vas sam po sebi obveza.

Avtor: Aleš Podbrežnik


Seznam skladb:
1. Separate Ways (Worlds Apart)
2. Only The Young
3. Guitar Interlude
4. Stone In Love
5. Be Good To Yourself
6. Just The Same Way
7. Lights
8. Still They Ride
9. Escape
10. La Do Da
11. Piano Interlude
12. Who’s Crying Now
13. Guitar Interlude
14. Wheel In The Sky
15. Ask The Lonely
16. Open Arms
17. Lovin’ Touchin’ Squeezin’
18. Faithfully
19. Any Way You Want It
20. Don’t Stop Believin’

Zasedba:
Neal Schon – kitara, spremljevalni vokal
Jonathan Cain – klaviature, vokal na skladbi št. 6, spremljevalni vokal
Arnel Pineda – vokal
Deen Castronovo – bobni, spremljevalni vokal
Narada Michael Walden – bobni
Marco Mendoza – bas kitara, spremljevalni vokal
Jason Derlatka – klaviature, spremljevalni vokal


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki