Judy Dyble (13. 2. 1949 – 12. 7. 2020)

0 121

V 72. letu je za posledicami raka na pljučih preminila pevka Judy Dyble (pravo ime Judith Aileen Dyble), ki je najbolj znana po svojem sodelovanju s Fairport Convention, Trader Horn in pre-King Crimson formacijo Giles, Giles & Fripp.

Judy Dyble je sredi lanskega novembra uradno potrdila, da ima raka in da je pričela s kemoterapijo.

Judy Dyble je postala članica prve inkarnacije folk prog rock skupine Fairport Convention, potem ko jo je novembra 1966 k sodelovanju povabil Ashley Hutchings. V zgodnji postavi sta se nahajala tudi Simon Nicoll in famozni kitarski as Richard Thompson. Dybleova je prispevala vokale za istoimenski prvenec skupine “Fairport Convention“, ki je izšel leta 1968.

Pred priključitvijo k Fairport Convention leta 1967 je Judy med letoma 1964 in 1966 prepevala v svoji prvi skupini The Folkmen. Leta 1968 se je Judy Dyble skupaj z njenim takratnim fantom Ianom McDonaldom priključila pre-King Crimson formaciji Giles, Giles & Fripp. Judy je posnela z njimi nekaj demo posnetkov, ki so kasneje izšli na vinilnem albumu “Metamorphosis” in CD-ju “The Brondesbury Tapes”.

Potem ko se je Judy razšla z McDonaldom, je zapustila zasedbo Giles, Giles & Fripp, McDonald pa je v tej ekipi ostal. Malo kasneje so Giles, Giles & Fripp, prerasli v ikonske progresivne rock legende King Crimson.

Zatem je Judy Dyble z Jackie McAuleyem (Them) soustanovila zasedbo Trader Horne, ki je leta 1959 izdala svoj edini album “Morning Way”.

Dybleova je gostovala tudi na tretjem studijskem albumu škotskih psihadeličnih fok rockerjev The Incredible String Band “The Hangman’s Beautiful Daughter” (skladba The Minotaur’s Song), ki je izšel leta 1968, in G.F. Fitz-Geraldovem albumu “Mouseproof ” (skladba Ashes of an Empire), ki je izšel leta 1970.

Kasneje je izdajala samostojne studijske albume ter prispevala vokal za single indie/folk rock zasedbe The Conspirators oziroma predelavo Fairport Convention skladbe “One Shure Thing” ter The Conspirators skladbo “Take Me To Your Leader”. Ta dvojni single (obe skladbi sta se nahajali na njegovi “A” strani) je izšel v marcu 2006 in se uvrstil na sedmo mesto britanske lestvice neodvisnih singlov, kjer je v družbi prvih desetih na lestvici obstal cele tri tedne.

Judy Dyble je svoj zadnji samostojni studijski album z naslovom “Earth is Sleeping” izdala leta 2018.

Dybleova je pred kratkim oznanila izid skupnega albuma s članom skupine Big Big Train Davidom Longdonom, pri čemer se je takrat že zavedala, da bo to njeno poslednje glasbeno delo. Album naj bi izšel v letošnjem septembru.


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki