Judy Dyble: Earth Is Sleeping

0 177

Datum izida: 06.07.2018
Založba: Acid Jazz Records
Dolžina: 51:50
Ocena: 8/10

Judy Dyble je najbolj znana kot ustanovna pevka angleških folk rock legend Fairport Convention s katerimi je posnela njihov istoimenski prvenec iz leta 1968. Na koncertih je zbujala pozornost s tem, da je med pevskimi odmori, ko je napočil čas za daljšo inštrumentalno sekcijo ali solažo, pletla srajčke za svoje moške ‘sotrpine’ v bandu. Po krajših epizodah s proto-King Crimson zasedbo Giles, Giles & Fripp, kamor se je nič hudega sluteča za kratek čas preselila s svojim tedanjim fantom, multi-inštrumentalistom Ianom McDonaldom, ter s kratkotrajno skupino Trader Horne, kjer je pristala po koncu zveze z McDonaldom, se je, utrujena od prve daljše koncertne turneje, poročila ter glasbeno upokojila za več kot tri desetletja. Na glasbeno sceno se je nepričakovano vrnila leta 2004 s solo prvencem »Enchanted Garden«. Obnovljena glasbena aktivnost se je ob pomoči številnih dolgoletnih glasbenih prijateljev izkazala za uspešno in od tedaj naprej je nanizala že lepo število samostojnih dosežkov, ki so večinoma naleteli na dober odziv s strani številnih ljubiteljev folk rocka in simfoničnega progresivnega rocka.

Njen najnovejši album, »Earh Is Sleeping«, naslednik albuma »Summer Dancing« (2017) na katerem je sodelovala z Andyem Lewisom, vsebuje za to ‘pozabljeno, a ponovno odkrito’ pevko skorajda zaščitno mešanico folk rocka in simfoničnega progresivnega rocka s preprostimi, vendar eteričnimi ter večinoma akustično usmerjenimi aranžmaji. Slednje preveva izdatna doza topline ter melanholično in rustikalno vzdušje. Večina del je bila napisana v obdobju med leti 2009 in 2016. Kar je najbolj fascinantno na »Earth Is Sleeping« je to, da je Judyin vokal po petih desetletjih odkar se je prvič pojavila na glasbeni sceni skorajda nedotaknjen tako, da ni bilo presenetljivo, da so jo Fairport Convention nedavno povabili na koncertno srečanje vseh preživelih originalnih članov, ki je potekalo ob praznovanju petdesete obletnice njihovega obstoja. Obenem pa je nedavno sodelovala s skupino Big Big Train na njihovem albumu »Grimspound« (2017).

»Velvet to Atone« je reanžirana verzija Trader Horne stvaritve iz leta 1970, katero je Dyblova ponovno ustvarila v skladateljski navezi z Martinom Quintettonom. Na albumu prevladujejo simfonično in akustično usmerjene balade, ki so idealne za njen žametno-eterični vokal, medtem ko si pohvale zaslužijo tudi vsi kitarski sodelavci ter orkestralna sekcija na čelu z godali. »She Now Owns a Heart of Stone«, ki govori o izgubljeni ljubezni, je eno izmed redkih del na albumu, kjer si spremljevalni band nekoliko bolj pretegne mišice ter poskrbi za nadvse prijetno simfoprogrockovsko potovanje. »Lullabye for Irene« je uspavanka za Dyblovo vnukinjo Irene, katere glavni šarm so nadvse prijetni godalni aranžmaji. Kot celota »Earth Is Sleeping« sicer ni noben glasbeni presežek. Njegovo pravo bogastvo je izjemna ambientalna širina, katero je moč zaznati na sleherni kompoziciji.

S čudovitim ambientalnim potovanjem »Earth Is Sleeping«, ki bo najbolj zanimivo za vse poznavalce njenega lika in dela, je Dyblova znova dokazala, da ni nikoli prepozno za vrnitev iz glasbenega pokoja oziroma iz skorajda popolne obskurnosti. Lepo je slišati glasbenika oziroma glasbenico, ki je po več kot treh desetletjih neaktivnosti ponovno odkrila ustvarjalno iskrico in od tedaj naprej ustvarja albume, ki so marsikateremu iz njene generacije lahko v izrazito pozitiven navdih. Še pred petnajstimi leti je kazalo, da bo Dyblova ostala v spominu zgolj kot ustanovna članica Fairport Convention, ki je oddala svoj prostor v legendarni skupini precej bolj znameniti Sandy Denny, a so se stvari z njeno ponovno glasbeno aktivnostjo presenetljivo obrnile v nadvse zanimivo smer.

avtor: Peter Podbrežnik

 

seznam skladb:
01. Marianna (4:17)
02. Promises (3:44)
03. Answerphone (3:09)
04. Take Me Dancing (3:44)
05. Velvet To Atone (2:44)
06. Faded Elvis (5:22)
07. See What Your Words (2:31)
08. She Now Owns A Heart Of Stone (6:59)
09. Lullaby For Ellie (2:33)
10. I Found A Rainbow (2:03)
11. Broken Day (4:49)
12. Earth Is Sleeping 4:36)
13. New-born Creatures (5:39)

glasbeniki:
Judy Dyble – vokal, avtoharfa
Alistair Murphy – klaviature, akustična kitara, aranžmaji za rog
Neal Hoffman – spremljevalni vokal, kitara, orgle, bas kitara, glockenspiel, sintetizator
Paul Love – bobni
Laurie A‘Court – tenor, alt in sopran saksofon
Jeremy Salmon – kitara
Mark Fletcher – bas kitara
Phil Toms- klaviature, godalni aranžmaji
Steve Bingham – violina
Brenda Stewart – viola
Daniel Grace – čelo
Ian Burrage – bobni
Pat Masetelotto – bobni
Brenden McAuley – piščali
Matt Stevens – kitara
Rich Nolan – bobni
Brian Gulland – fagot
Dean Francis Hawksley – programiranje, aranžmaji za čelo

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki