Keith Tippett 25. 8. 1947 – 14. 6. 2020

0 79

Keith Tippett, britanski jazzovski pianist, ki je s svojim avantgardnim glasbenim vizionarstvom pionirsko vplival na podobo modernega jazza in je najbolj znan po sodelovanju s King Crimson, Soft Machine in Robertom Wyattom, je preminil za posledicami kapi v nedeljo 14. 6. 2020, v 73. letu starosti.

Tippett je znan tudi po tem, da je bil poročen z znano britansko pevko in filmsko igralko Julie Driscoll Tippetts.

Robert Fripp (King Crimson) je Tippetta uvrščal med tri glasbenike, ki so ga s svojo glasbeno vizijo od nekdaj navdihovali in ga navdihujejo še danes. Tippett je sodeloval na King Crimson albumih “In the Wake of Poseidon” (1970), “Lizard” (1970) in “Islands” (1971). Fripp je bil nad Tippettovim glasbenim genijem tako navdušen, da mu je na neki točki ponudil celo mesto skupnega vodenja zasedbe King Crimson. Tippett je ponudbo odklonil in se posvetil svoji samostojni karieri jazzovskega glasbenika. Njegov pristop na skladbi Cat Food, je gotovo vplival na pristop Mikea Garsona pri aranžiranju klavirja na Bowiejevem albumu “Aladdin Sane” (1973).

Keith Tippett se je rodil v britanskem mestu Bristol, njegov pristop do igranja klaviarja, pa velja za svetovni unikat. Večkrat je nastopal tudi s svojo ženo Julie.

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki