Lonny Ziblat: Dream Hunting

0 239

Datum izida: 16.06.2019
Založba: Multi-Polar Music
Produkcija: Lonny Ziblat
Dolžina: 33:41
Zvrst: folk/pop rock
Ocena: 7.5/10

»Dream Hunting« je tretji solo album nizozemskega pevca, kitarista in skladatelja Lionela ‘Lonnya’ Ziblata, dolgoletnega šefa progresivnorockovske skupine Modest Midget. Po dveh zanimivih albumih so Modest Midget razpadli, Ziblat pa se je osredotičil na samostojno kariero. »Dream Hunting« ne bo ravno vznemiril njegovih progresivnorockovskih privržencev saj gre za akustično usmerjen album, ki večinoma vsebuje mešanico folka in pop rocka. Dolžina večine skladb na albumu je od dveh do treh minut. Večinoma preprosti kitarski aranžmaji so pospremljeni z občasnimi efekti in Ziblatovim pogosto kameleonskim petjem, ki se dobro poda številnim različnim žanrom. Vse inštrumente na »Dream Hunting« z izjemo dveh del, kjer je potreboval bobnarja in basista, je odigral sam.

Otvoritveni »Healing« je optimistično usmerjena folk skladbica, ki ne zapusti kakšnega posebnega vtisa. »Outta Sight« na katerem Ziblatov psihadelično usmerjeni vokal pride do večjega izraza je pop stvaritev z beatlovsko naravo večine aranžmajev in nekoliko šegavim utripom. »Barby Q«, eden redkih bolj zanimivih »Dream Hunting« trenutkov, je izrazito komercialna pop stvaritev, ki bi z dodatkom sintetizatorskih aranžmajev zvenela kot, da bi bila ustvarjena na začetu osemdesetih. Zaradi Ziblatove manjše glasovne sorodnosti s Trevorjem Hornom, ki je svoje čase prav tako rad uporabljal vokoder, celo nekoliko potegne na kultne The Buggles.

»Lost and Found« je še najbolj progresivnorockovsko usmerjeno delo na albumu vendar z izjemo občasnih šegavih trenutkov ne vsebuje niti približno takšne aranžerske barvitosti in ritmične kompleknosti kakršnih smo bili vajeni od Modest Midget. »Another Day«, s petimi minutami najdaljše delo na albumu, je bil po Ziblatovih besedah navdahnjen z glasbo skupine Radiohead. Ziblatov vokal ob minimalističnih simfoničnih aranžmajih sredi zaspanega vzdušja res nekoliko potegne na Radiohead pevca Thoma Yorka. »Days of Peace«, kjer glavni vokal prevzame Ziblatova prijatljica Magdalena Golebiowska, je še ena preprosta folk skladbica z nežnimi aranžmaji na akustični kitari in glockenspielom, ki bi lahko bila tudi otroška uspavanka.

»Lady Witch«, najbolj mračni, zelo ‘angleški’ trenutek albuma, je socialnokritični recital. »Phony Baits«, kjer Ziblat občasno ‘prestavi’ v falset, je naslednja trubadursko naravnana folk stvaritev. »A Little Secret«, globoko izpovedna stvaritev, je bila posvečena Ziblatovemu očetu Hectorju, ki je umrl leta 2011. »Stuck« vsebuje ukulele, inštrument, katerega je ziblat nabavil pred snemanjem albuma in kateri ga je s svojimi zvoki spomnil na pingvine, prebivalce Patagonije, ki spada pod državo njegovega rojstva Argentino.

»Dream Hunting« je zelo soliden, ambientalno večinoma ‘tihožiten’ in oseben folk/pop rock album, ki odraža predvsem Ziblatovo skladateljsko raznovrstnost in žanrsko neobremenjenost. Vse je odpeto in odigrano z zaznavnim zanosom, čeprav album kot celota izpade precej uspavano. Ljubitelji Ziblatovih kompleksnejših dosežkov iz obdobja z nepredvidljivimi in eksperimentalnimi Modest Midget, ki so si v kratkem obdobju upravičeno nabrali precej simpatij ‘progoljubcev’, ob slišanem ravno ne bodo pretirano vzhičeni, medtem ko bi zaradi svoje ‘svete preproščine’ utegnil biti všeč marsikateremu glasbenemu ljubitelju, ki še nikoli ni slišal za progresivni rock.

Avtor: Peter Podbrežnik


Seznam skladb:
1. Healing
2. Outta Sight
3. Barby Q
4. Lost & Found
5. Another Day
6. Days of Peace
7. Lady Witch
8. Phony Baits
9. A Little Secret
10. Stuck

Glasbeniki:
Lonny Ziblat – glavni vokal, akustična in električna kitara, španska kitara, bas kitara, klaviature, midi programiranje, glockenspiel, tolkala, ukulele
Magdalena Golebiowska – spremljevalni vokal, glavni vokal na “Days of Peace”
Fernando Fictivovich – bas kitara na “Outta Sight”
Sven Fictivesen –  bobni na “Outta Sight” in “Lost & Found

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki