Loudness: Live In Tokyo (DVD/2CD)

0 224

Založba: earMUSIC
Datum izida: 17.05.2019
Dolžina: 99.18 min (2CD)
Zvrst: Heavy Metal / Hard Rock
Ocena: 8.5 / 10


Še nekaj besed o novem koncertnem dokumentu velikih Loudness, ene najbolj prepoznanih hard rock in heavy metal zasedb z dežele vzhajajočega sonca. Loudness, zasedba delujoča od leta 1981 dalje, ki so v letih 2016 in 2018 znova pridno sestopili na tla stare evropske celine in zaigrali serijo koncertov po poletnih festivalih, med njimi so nastopili v obeh letih tudi na tolminskem Metaldays festivalu, so v lanskem septembru odigrali serijo štirih zaporednih koncertov v Tokiu in se odločili, da spravijo s posnetega materiala skupaj nov koncertni dokument. Bend je za album »Rise to Glory« sklenil pogodbo z evropsko založbo earMUSIC in tako je postal končno eden izmed mnogih, mnogih albumov bogate diskografije skupine, naposled dostopen tudi na evropskem tržišču. Tudi ta koncertni dokument je izdan pri isti založbi in prav tako dostopen tudi Evropejcem. Zelo je pomembno, da deluje »kompilacijsko«, kar pomeni, da je na njem mnogo materiala, ki se nahaja na Loudness albumih starejše ere, ki so za preostali svet (z izjemo japonskega tržišča), težko (normalno) dostopni.

Tako so Loudness dne 22.09.2018 izvedli repertoar, ki je bil posnetek nastopov na severno ameriški turneji iz leta 1985 (prvi CD), medtem ko se drugi CD z repertoarjem odigranim 23.09.2018, osredotoča pretežno na izvedbo materiala s tretjega in četrtega albuma. Torej »The Law Of Devil’s Land« in »Disillusion«. Set liste so bile dejansko sicer precej daljše. To velja tudi za datuma nastopov 21.09.2018 in 24.09.2018, s katerih je bil posneti material uporabljen za DVD.

Ker so Japonci znani perfekcionisti, so za vsakega izmed štirih zaporednih koncertnih večerov priredili drugačno set listo. Vsak večer pod okriljem dogodka imenovanim »Metal Weekend« je zgledal kot mini festival, na katerem so Loudness vedno na koncu nastopili v vlogi glavnega nosilca. Kot gostje so denimo nastopali na tem festivalu mdr. tudi Riot V in Anthem.

Ker nosi »Live In Tokyo« tudi podnaslov »Loudness World Tour 2018 Rise To Glory«, so Loudness na repertoarju predstavljali tudi aktualni studijski album »Rise To Glory«. Repertoar je bil seveda za domače občinstvo obogaten tudi s povabilom posebnim gostom, ki so se med koncerti pojavljali na odru ter izvedbo dodatnih priredb (zlasti zadnji večer).

Zakaj sta oba CDja in DVD torej tako posledično »oskubljena«, da boli srce? Treba je torej vprašati tistega, ki je zadevo financiral. Založbo.

Sicer zvok in izvedba, kot se šika. Minoru Niihara še vedno premore izredno visok razpon in brez težav prenaša vokalno moč iz srednjih v višje ter ekstremno visoke lege. Instrumantalisti ostajajo eksplozivni. Rja se jih ne oprime, seveda pa bo vsak vprašal, kako je z Akiro Takasakijem. Tip ostaja vrhunski. Nor v vseh pogledih in samo njegovo soliranje, vsi okraski, vsi detajli in finese, s katerimi kitarist okrašuje skladbe, predstavlja pojem zase. Garant izredne privlačnosti tega izdelka. Kot pravim, škoda da ni dostavil več materiala. Pošteno bi bilo, da so vsi štirje nastopi zaobjeti od začetka do konca, a žal to niso več sedemdeseta.  Vibracija je torej prava, navdušuje in prevzema, gotovo pa bi bila z naskokom bolj prevzetna, če ne bi bilo rezanja med posnetki.

Če ste ljubitelj te legendarne skupine, potem ne omahujte, saj si morate ta posnetek omisliti. Fantje niso krivi, da je rezultat, ki ga je ponudila založba, pospremljen z nekaj rezervami, kar pomeni da bi lahko bil izplen ujete oktanske voltaže med koncertnimi nastopi večji, pa vendar. »Live In Tokyo« zaobjema dovolj vseh bistvenih elementov, da ga lahko razglasimo za zelo dober koncertni dokument, saj dostavlja uvid v skupino, ki je na odru po mnogih letih delovanja še vedno vroča, silno angažirana, predana in osredotočena.  To pa je tudi bistvo. Uživa v svoji igri in odrski eksekuciji.

avtor: Aleš Podbrežnik

Seznam skladb:
CD 1
01. The Lines Are Down 
02. Crazy Nights 
03. Like Hell 
04. Heavy Chains 
05. Get Away 
06. We Could Be Together 
07. Loudness 
08. In The Mirror 
09. Crazy Doctor

CD 2
01. In The Mirror 
02. The Law Of Devil’s Land 
03. Black Wall 
04. Sleepless Night 
05. Speed 
06. Crazy Doctor 
07. Milky Way 
08. Ares’ Lament 
09. Dream Fantasy 
10. Esper

DVD
01. Soul On Fire 
02. I’m Still Alive 
03. Like Hell 
04. Heavy Chains 
05. The Sun Will Rise Again 
06. Go For Broke 
07. Ares’ Lament / Until I See The Light 
08. Kama Sutra (Instrumental) 
09. Crazy Doctor 
10. In The Mirror 
11. S.D.I. 
12. Loudness (with Masayuki Suzuki) 
13. Crazy Nights (with RIOT V)

Zasedba:
Minoru Niihara – vokal
Akira Takasaki – kitara
Masayoshi Yamashita – bas kitara
Masayuki Suzuki – bobni


Loudness – Soul On Fire (“Live In Tokyo” uradni koncertni video)
Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki