Riot V: Live in Japan 2018 (DVD/2CD)

0 207

Založba: AFM Records
Datum izida: 02.08.2019
Dolžina dokumenta: 110.03 min
Zvrst: Heavy Metal
Kupi album!
Ocena: 9.5 / 10


Dolgo, dolgo pred tem, ko so Iron Maiden izdali svoj studijski prvenec je igral v New Yorku bend, ki je do leta 1980 izdal že dva studijska albuma in komponiral za tisti čas moderno verzijo metala, ki je v takratnem vizionarstvu kmalu postavila za nekaj let postulate, po katerih so se zgledovali vsi. Žal ga je ločeval od evropske celine atlantski ocean, sicer bi zastopal vidno pozicijo v N.W.O.B.H.M. bumu, tako pa je do tega dne bolj kot ne, ostal krivično spregledan in nikdar v karieri ni prejel pravega priznanja za svoj izjemni glasbeni opus, vztrajanje in ne nazadnje vizionarstvo.

Dame in gospodje! Riot, ali od leta 2012 dalje Riot V. Vsi elementi, ki jih je takrat vsrkavalo pionirstvo heavy metala klasičnih časov, od bombastike, tercetnih harmonij, porogljivih mid eight pasaž napolnjenih z prodornimi več delnimi solažami, nenadnimi preskoki atmosfere s spremembo ritma in rifa ter vokalom v centralni legi, ki je skozi melodično eksplozivnost čistega petja, uperjen avtoritativno in dominantno tudi v ekstremna višavja, katera premaguje s peresno lahkoto, so Riot s svojimi talenti in idejno svežino, v tistem času utemeljili in definirali, še preden se je torej začelo na široko odpirati metalsko obzorje na drugi strani Atlantika.

Skozi leta si je skupina pridobila veliko naklonjenost japonske publike, izdala do tega dne tudi dva koncertna albuma s preteklih japonskih turnej, v zadnjih letih, ko znova jezdi na orjaškem valu kreativnega vala in navdiha ter je izdala dva nova studijska albuma (“Unleash the Fire”, “Armor Of Light”), pa se je vrnila v deželo vzhajajočega sonca, na novo turnejo in posnela na enem izmed klubskih prizorišč v mestu Kawasaki (klub Citta), koncert na katerem je izvedla dvajset točk, v prvem delu pretežno novi material z vmešanimi cvetkami železnih časov, potem pa v drugi polovici koncerta, da pravilno berete, izvedla svoj kultni album »Thundersteel« (1988). V njegovi celoti.  

Da ne dolgovezim. Ustanovitelj skupine Mark Reale bi bil na svoja nekdanja pajdaša Mikea Flyntza in Dona Van Staverna globoko ponosen in gotovo se danes nenehno smehlja z nebes, ko gleda kaj se dogaja z Riot V. Bend se je znova pričel pogosteje pojavljati na koncertnih odrih Evrope in to zlasti na vidnejših festivalskih prizoriščih, med katere sodi seveda tudi naš Metaldays v Tolminu. Še več. Riot V so svojo neverjetno zmagovito kemijo nove postave in formo potrdili v lanski jeseni, ko so na turneji spremljali Nemške Primal Fear. Takrat so v Ljubljani po letu 1999 nastopili v svoji karieri še drugič (v Sloveniji skupno tretjič) in odpihnili prisotne s svoj odrsko bravuroznostjo. Preprosto. To kemijo galopirajočega kvinteta je treba nekako kronati. Z izdajo novega koncertnega dokumenta. Bolj prikladne rešitve skorajda ni.

Svojo odličnost, lahko rečemo izvedbeno vrhunskost, je kvintet torej kronal tudi s tem nastopom in to do potankosti povzema torej »Live In Japan 2018«. Zaznavanje v ekipi je izjemno, kvintet pa pristopa do izvedbe skrajno nabrušeno, fokusirano ter v vsem popolnoma predano in zavzeto. Todd Michael Hall je hudičevo dober klasično treniran vokalist, prvič pa osupne z vokalno močjo zelo kmalu. V »The Priviledge Of Power« (1990) klasiki On Your Knees, kjer se v izhodnem vokalnem tornadu povzpne do ekstremno visokih leg, kjer v prenosu vokalne moči ne popusti niti za drobec. Produkcija in zvok. Živ. Razbeljeno živ. Jeklen. Publika se vključuje z lahkoto v verze, nasploh ko to zahteva Hall od nje. V današnjem času težko najdeš takšno avtentičnost oziroma prenos odrske avtentičnosti na nosilec zvoka, ob vsej bravurozni eksekuciji. »Live In Japan 2018« je tudi odličen dokument s katerim se lahko podate na raziskovanje zgodbe o Riot oziroma Riot V. Nasploh to velja za novo generacijo metal navdušencev, da ne preskoči prehitro iz Sabaton na Behemoth, pač pa uspe pred tem odkriti nosilne skupine pionirstva iz časov prazibelke metala. Kvaliteta izdelka izkazuje neverjetno kilometrino članov kvinteta in drugače preprosto ne more biti. Naj ta zgodba traja čim dlje.

Vsekakor je vključeni DVD dodatni dokaz o neverjetni odrski ostrini in eleganci eksekucije, briljanci medsebojnega zaznavanja, kar vedno zahtevamo, ko je govora prvinah klasičnega metala. V skladbi Warrior, dodani povsem na rep koncerta, se bendu priključi basist Masayoshi Yamashita iz vrst japonskih legend Loudness.

avtor: Aleš Podbrežnik


Skladbe:
CD1 
01 – Armor Of Light
02 – Ride Hard Live Free
03 – On Your Knees
04 – Metal Soldiers
05 – Fall From The Sky
06 – Wings Are For Angels
07 – Land Of The Rising Sun
08 – Take Me Back
09 – Messiah
10 – Angel Eyes
11 – Metal Warrior

CD2
01 – Thundersteel
02 – Fight Or Fall
03 – Sign Of The Crimson Storm
04 – Flight Of The Warrior
05 – On Wings Of Eagles
06 – Johnny’s Back
07 – Bloodstreets
08 – Run For Your Life
09 – Buried Alive
10 – Road Racin’
11 – Swords And Tequila
12 – Warrior

DVD:
01 – Armor Of Light
02 – Ride Hard Live Free
03 – On Your Knees
04 – Metal Soldiers
05 – Fall From The Sky
06 – Wings Are For Angels
07 – Land Of The Rising Sun
08 – Take Me Back
09 – Messiah
10 – Angel Eyes
11 – Metal Warrior
12 – Thundersteel
13 – Fight Or Fall
14 – Sign Of The Crimson Storm
15 – Flight Of The Warrior
16 – On Wings Of Eagles
17 – Johnny’s Back
18 – Bloodstreets
19 – Run For Your Life
20 – Buried Alive
21 – Road Racin’
22 – Swords And Tequila
23 – Warrior

Zasedba:
Todd Michael Hall – vokal
Mike Flyntz – kitara
Nick Lee – kitara
Don Van Stavern – bas kitara
Frank Gilchriest – bobni

Riot V – Thundersteel (koncertna verzija “Live In Japan 2018”)
Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki