Machine Head: Of Kingdom And Crown

0 133

Izdano pri: Nuclear Blast
Produkcija: Robb Flynn, Zack Ohren, Colin Richardson, Chris Clancy
Datum izdaje: 26. avgust 2022
Trajanje albuma: 59:22/70:00 (posebna izdaja)

Za kalifornijske metalce Machine Head so bila zadnja leta precej turbulentna. Po slabo sprejetem zadnjem albumu Catharsis sta skupino zapustila dolgoletna člana kitarist Phil Demmel in bobnar Dave McClain. Kritiki pa predvsem niso odobraval povratka skupine v nu metalske vode in tudi pretiranega eksperimentiranja. Robb Flynn je skoraj ostal sam, pomagal mu je le basist Jared MacEachern, ki je očitno še videl upanje. Kljub vsemu se Flynn ni vdal. Ustvarjal je dalje, k sodelovanju pa je povabil nove člane, ki so pomagali tudi na turneji. Leta 2019 so Machine Head uspešno opravili turnejo, na kateri so praznovali 25 let prvenca Burn My Eyes. Na turneji je Flynn odigral dolg set z dvema zasedbama in tako nekako povrnil zaupanje v skupino oz. vsaj toliko, da je skupina na koncertih še vedno suverena.

Negativne kritike so očitno zalegle. Podobno kot po albumu Supercharger (2001). Flynn je ubral bolj agresiven pristop, vendar singli Do or Die, Circle The Drain in Civil Unrest niso pretirano prepričali. Je pa zato toliko bolj prepričala skladba My Hands Are Empty, pri kateri je pomagal tudi nekdanji kitarist Logan Mader. Flynn in kompanija so se počasi vračali na prava pota. Skladba pa je na koncu celo pristala na albumu. Še bolj je prepričal EP Arrow in Words from the Sky, ki je prav tako vključen na album. Robb Flynn je kar dolgo dražil z novitetami, preden je bilo razkrito, da je nabral dovolj materiala, da posname nov album.

Za nov album pa je imel Flynn kar precej težav, ker je bil sneman v oteženih pogojih zaradi pandemije, tako da med drugim angleški bobnar Matt Alston ni mogel posneti bobnov v ZDA, temveč je le prispeval ideje. Bobne je zato posnel izkušeni profesionalec Navene Koperweis (Entheos, ex-Animals as Leaders), ki je že tako intenzivne bobne dvignil še na višji nivo. Prav tako je ideje prispeval izkušeni Wacław “Vogg” Kiełtyka (Decapitated), ki je pomagal Machine Head že na turneji.  Nekje na začetku leta je Flynn končno razkril, da se snema nov album, ki bo epski kot album The Blackening (2007), a pri Flynnu je znano, da lahko pretirava. Je pa tudi znano, da je sposoben marsikaj prepričljivega ustvariti. 

Album se odpre nedvomno obetavno z desetminutnim epom Slaughter the Martyr, ki se po treh minutah nežnega inštrumentalnega uvodnika z emocionalnim vokalom odpre z močnimi riffi in rušilno ritem sekcijo, Flynn pa seveda presedla na bolj jezne vokale. Vse skupaj precej spominja na Clenching the Fists of Dissent z albuma The Blackening. Vsekakor pa se čuti, da je navdih prišel prav od omenjene skladbe. Nedvomno epski začetek albuma nakaže precej obetavno nadaljevanje. Z naslednjo skladbo Choke on the Ashes of Your Hate Machine Head očitno ne kažejo znakov popuščanja. Thrashersko nabita skladba se ponaša z močnim refrenom, breakdownom in solažo. Skladba deluje kot odličen miks novega in tudi bolj starejšega stila. Z Become The Firestorm pa Machine Head dodajo komponento black/death metala, precej izstopa boben Koperweisa, ki je očitno dobil malo bolj proste roke in »odblasta« kar lep del skladbe. Moteč je sicer speven refren, ki deluje malce posiljen, na srečo se zadeva precej izravna z močnim breakdownom in solažo.

Za pomirjanje rušilnosti so na albumu kratki intermezzoti, s katerimi je skupina želela ustvariti pravo atmosfero za sam koncept izdelka. Malo bolj emocionalno pristopijo Machine Head s skladbami My Hands Are Empty in Unhallowed. Čuti se tudi malo vpliv osovraženega albuma Catharsis, a skladbi vsebujeta več udarnosti, odličen groove in tudi besedila niso več na nivoju jeznega najstnika. Pri My Hands Are Empty je svoje ideje prispeval celo Logan Mader in zdi se škoda, da ni prispeval še kakšne več.

Očitno je, da je bil thrash metal precej večji zgled kot na predhodniku. Precej dobro Machine Head to dokažejo s Kill Thy Enemies, ki pomirja le s spevnim refrenom. Tudi tokrat ne gre brez klišejev, ki so sicer prisotni v zdravi meri, a brez »OooOOOooo« napevov ne gre, kar se izrazito kaže pri skladbi No Gods No Masters. Na srečo skladba vsebuje še vedno toliko tipičnega MH naboja, da na koncu ni moteča. Skladbo Bloodshot, ki jo je pomagal ustvariti tudi kitarist Vogg, bodo odobril predvsem poznavalci prvih dveh albumov, ker deluje kot, da je bila napisana v času albuma Burn My Eyes, vendar je skupina nanjo preprosto pozabila. Vsekakor še eno prijetno presenečenje na albumu. V podobnem stilu MH postrežejo že s skladbo Rotten, ki odlično združuje groove in agresijo.

Za zaključek so Machine Head izbrali Arrows in Words from the Sky, ki so jo predstavili že lansko leto. Gre za precej logično izbiro, ker je v ospredju izrazit emocionalen naboj, kar so pa Machine Head poprej dokazali z mnogimi zaključki. Resda omenjena skladba nima tako epske razsežnosti kot na predhodnikih, pa vendar skladba ne deluje kot filler. Krog oz. koncept se smiselno zaključi in lahko se potrdi, da album ni suhoparen in enoličen.

Če se malo bolj pogleda detajle albuma pri samem nastajanju, je več kot očitno, da Robb Flynn ni nič prepustil naključju. Dandanes je namreč precej lažje najeti profesionalnega glasbenika, ki bo hitro in učinkovito posnel svoj del na albumu, kar se potrjuje s tem, da je bobne posnel zelo izkušen bobnar. Drugo dejstvo tu je, da je pri produkciji in postprodukciji sodelovalo kar nekaj izkušenih ljudi, med njimi tudi legenda Colin Richardson. Med drugim pa je treba dodatno poudariti, da je Flynn pri ustvarjanju samih besedil dobil tudi pomoč s strani enega najbolj delavnih producentov v metalu dandanes, Willa Putneyja (Fit For An Autopsy). Vsekakor je Of Kingdom And Crown zelo premišljeno in dodelano delo. Ni album, ki je bil na hitro posnet. Zvočni inženirji pa so poskrbeli, da v skladu s tradicijo zvok poln, bogat in predvsem razločen. Vsekakor se sliši in čuti, da je bil v izdelek investiran kar velik finančen zalogaj.

Album bo zelo verjetno navdušil oboževalce skupine, za nekatere bo celo povrnil zaupanje v skupino. Predvsem pa je treba poudariti, da očitno Machine Head še niso za odpis. Flynn in družba imajo v rokavu očitno še kaj nekaj presenečenj.

9/10

Seznam skladb:

1.  SLAUGHTER THE MARTYR
2.  CHØKE ØN THE ASHES ØF YØUR HATE
3.  BECØME THE FIRESTØRM
4.  ØVERDØSE
5.  MY HANDS ARE EMPTY
6.  UNHALLØWED
7.  ASSIMILATE
8.  KILL THY ENEMIES
9.  NØ GØDS, NØ MASTERS
10. BLØØDSHØT
11. RØTTEN
12. TERMINUS
13. ARRØWS IN WØRDS FRØM THE SKY

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki