Metal Church : Damned If You Do

1 227

Založba: Rat Pack Records
Datum izida: 07.12.2018
Produkcija: Kurt Vanderhoof
Dolžina albuma: 45.17
Zvrst: Heavy Metal


Po vrnitvi Mikea Howea ekipo, doživljajo Metal Church pravo renesanso in novo prebujenje. Bend je pred dvema letoma izdal svoj enajsti studijski album »XI« in očitno je prav vrnitev Howea v postavo, botrovala temu, da se je šef skupine, danes edini originalni (in ustanovni) član Metal Church, to je kitarist Kurdt Vanderhoof odločil, da ohrani delovanje te dolgožive ameriške speed in heavy metal zasedbe.

Za Vanderhoofa velja, da je »tovarna« dobrih kitarskih rifov in prav zavoljo vseh teh iskrivih glasbenih idej, ki nenehno rojijo po njegovi glavi, bi bila prava škoda, v kolikor bi se mož, potem, ko je prejšnji pevec Ronnie Munroe v letu 2014 zapustil skupino, odločil skupino razpustiti.  A to je bila naravnost njegova namera v kolikor? Se ne bi v ekipo vrnil Mike Howe. Magija se je vrnila in bend jaše ter jezdi znova s polno kreativno paro dalje. »XI« je izvrsten dosežek s katerim so leta 2016 našli Metal Church kredibilen priključek k celotnemu diskografskemu opusu. Odlične dokument, poln izvrstnih navdahnjenih in ostro nabrušenih rifov, ki nosijo pečatni izpovedni karakter. Nič manj drugačen ni v tem oziru njegov naslednik, to je novi album »Damned If You Do«.

Bend kraljuje v obujanju tiste izvorne šole kitarskega fraziranja, ko hodi po zapuščini, ki jo je s svojim delovanjem spisala skupaj z nekaterimi elementarnimi zasedbami prvega ameriškega vala heavy metala, še v osemdesetih. Ta vez ostaja vseskozi izrazito zaznavna in je odločno postavljena v goriščno točko albuma. Nekaj starega, nostalgičnega torej, ki pa prijemlje, grabi ter odpelje in začara poslušalca polnokrvno. Npr. fraza v »Revolution Underway«? Nič manj in nič več, kot klasični Metal Church. Več od tega človek ne zahteva. Tako preprosto spisan rif, ki pa dosega obenem izjemno prodornost. Howeov vokal se na takšno frazo bolje ne bi mogel vezati. To stopa v središče pozornosti že v uvodni naslovni skladbi, ki dostavi v hipu vse, na kar smo navajeni pri skupini in kar stoji za imenom Metal Church. Ta skladba sodi med vrhunce albuma.

Znova je izjemen užitek prisluhniti nekaterim ognjevitim dialogom oziroma samemu navzkrižnemu ognju solistične duhovitosti med izkušenim lisjakom Vanderhoofom ter mnogo mlajšim, a željnim dokazovanja, Rickom Van Zandtom. Howe ohranja izjemno vokalno nabrušenost ter ostrino. Predirljiv, visoko kričav vokal, ki na trenutke, to je zlasti, ko lovi najvišje sekvence skozi nabrito grlenost, asociira lahko tudi na Bobbyja Blitza (Overkill) ali celo na Davida Bowerja (Hell).

Kar je dobrodošlo je kleščene minutaže, ki jo prinaša novi album. Komadov je deset in album nameri v dolžino 45. minut kar je ravno prav, glede na nekoliko predolgi predhodnik »XI«, ki je razpolagal s kar eno uro igralnega časa ter skupno 11. komadi. To pot namerijo komadi v dolžino med 3.30 in 5.00 minut, kar, glede na slog in žanr, povsem zadošča. Tako prinaša novi album še več ognjevitega žara ter nepopustljive nazobčanosti, glede na predhodnik.

Spomin na davni »Hanging in the Balance«, sicer album, ki je leta 1993 nekako razdelil bazo ljubiteljev skupine in na katerem se je Howe prvikrat predstavil javnosti, obuja na šaljiv način skladba Out of Balance, tik pred zaključkom albuma, ki pa ga sklene nepopustljiva mračna in pogubna The War Electric, ki še enkrat pokaže, da skupine tudi na zrela  leta ne kaže znakov popuščanja. Krvoželjno in skrajno razpenjeno. Togotno in pogubno nasršeno. Tako odvzanja torej starošolski »Damned If You Do«. Kot se od Metal Church pričakuje. Nov izvrsten dosežek legendarne skupine.

avtor: Aleš Podbrežnik
ocena: 8.5 / 10


Seznam skladb:
01. Damned If You Do
02. The Black Things
03. By The Numbers
04. Revolution Underway
05: Guillotine
06. Rot Away
07. Into The Fold
08. Monkey Finger
09. Out Of Balance
10. The War Electric

Zasedba:
Mike Howe – vokal
Kurdt Vanderhoof – kitara
Rick Van Zandt – kitara
Steve Unger – bas kitara
Stet Howland – bobni

1 Comment
  1. Matija says

    Metal Church so kult – eden bolj krivično spregledih metal bandov. Podobno kot pri Sabbatih se fani delijo na Wayneovce in Howeovce. Meni je Howe nekoliko ljubši, ampak tudi albumi z Wayneom so zakon. Videl sem jih v živo z Davidom Wayneom v Salzburgu 1999.

    Sicer pa majčken popravek – Hanging In Balance ni prvi, ampak je tretji (in takrat zadnji) album z Mikeom Howeom.

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki